AD-blacklist1

2018
aug.
29

Három hatra, hat kilencre – teli és tarolás

Írta: Oszvald György

Teke 5th E 292Befejeződött a 4. Tüker M. SC Kupa, az eredményhirdetésre augusztus 26-án késő délután került sor. Az érmeket, kupákat a Tüker M.SC elnöke, Csizmazia László adta át a jelenlévő versenyzőknek.

 

 

 

Az ötnapos országos verseny egy remekül szervezett esemény volt. A gondosságot az első pillanattól érezni lehetett: időben kikerült az erre hivatott felületekre a minden részletet szabályzó Versenykiírás, majd a nevezések beérkezése után időben közzé tették a pályabeosztást is. Ennek azért van jelentősége, mert még az utolsó pillanatban is figyelembe lehetett venni néhány speciális kérést az időbeosztásnál. Például az egriek a Somfa utcai pályáról azonnal indultak haza egy másik versenyre, s azt kérték, hogy első sorban szerepelhessenek.

   Az érmek, kupák, már az első naptól kezdve a pályák mögött ékeskedtek, a szomjazóknak, éhezőknek elegendő mennyiségű és fajtájó hűtött ital, no meg lilahagymás zsíroskenyér állt rendelkezésre az alkalmi büfében.

   

Teke 5th E 470

 

   Egy kritikai megjegyzésünk van, igaz, ez nem a rendezőknek szól. Megértjük, hogy Gyöngyösről vagy Szegedről nem jön el a csapat a vasárnapi eredményhirdetésre, ha szerdán legurította a maga versenyét. Ám a budapestiek, mindegy, mikor játszottak, eljöhettek volna, megtisztelve ezzel mind a szervezőket, mind játékostársaikat.

 

   A 10kerkult.hu szerkesztősége minden nap jelen volt a versenyen, annak valamelyik szakaszában; hol a kezdéskor és a követő órákban, hol a közepe táján, s akkor a végéig tudott maradni. Készültek a fotók, egy kis videózástól sem riadtunk vissza, igyekeztünk a lehető legtöbbet megörökíteni az eseményekből.

   Természetesen, figyeltünk a „különleges” emberekre is, melyek eredménye néhány exkluzív interjú lett. Íme.

 

   Teke 5th E 242Barkó Csaba 15 éves, Pestszentimrén, az Ady Endre Általános Iskola nyolcadikos tanulója. Kedvenc tantárgya a rajz, ennek ellenére nem a művészetek felé kacsintgat. Sportol, tekézik. A meglehetősen ritka választásnak azonban jó alapja van. (képünkön Csaba a nagypapával)

 

   – A családi háttér – szüleid, nagyszüleid, rokonság – befolyásolták-e a sportág választását?

   – Másfél éve kezdtem el tekézni, és sokat számított ebben, hogy nagyapám is tekézett. Ötven éven át. És ő akkor kezdett el játszani, amikor apukám megszületett. Teljesen rendben volt, hogy apukámmal, lejöttem és, ha már itt voltam, én is gurítottam néhányat. A mozgást a nagyoktól lestem el, s amikor megkérdezték, volna-e kedvem rendszeresen tekézni, igent mondtam.

   B Csaba Cup1Bármelyik sportág legfontosabb eleme, hogy különféle versenyeken jó eredményt akar elérni a sportoló. Milyen versenyeken jártál már és milyen eredményeid vannak?

   – A serdülő bajnokságban versenyzek a csapattal, de volt már egyéni versenyem is, például Rákoshegyen, a Csipet kupán. Többnyire a középmezőnyben végeztem. De az idén első lettem a Kató Ferenc Emlékversenyen.

 

   Csaba mutat a telefonjában egy fotót, amelyik megörökíti, hogy az egyik versenyén 504 fát gurított, amivel a mezőny legjobbja lett. Ez pedig akkor érdekes, amikor tudjuk, hogy a Tüker Kupán sok felnőtt nem érte el az 500 fa eredményt. Előkerült egy másik fotó is, amin két serleg látható, mindkettő Csabáé. Az egyik a Budapesti Teke Szövetségnek a Fradi pályán megszervezett XIII. Kató Ferenc Emlékverseny 2018 Legtehetségesebb fiú versenyzője elismerés, a másik pedig ugyanitt, a Serdő különdíj. (Köszönjük a képet Csabának!)

 

Varga Zoltán, Budapesti Teke Szövetség elnöke nagy lendülettel érkezett, s kellett egy kis idő. míg szóba tudtunk elegyedni vele.

 

   – Azt láttam, hozott magával szerelést is. Csak nem gurítani fog az elnök is?  

   – De igen. 2003-ban néhányan létrehoztuk a Viktória Amatőr Teke Egyesületet (VATE), s ennek én is versenyzője vagyok, amellett, hogy ellátom az elnöki teendőket is. Itt megjegyzem, egy megszakítással (apukám betegsége miatt lemondtam) voltam és vagyok most is a budapesti szövetség elnöke, Rákoskerten NB II-ben, a Ferencvárosban a Tartalék bajnokságban játszottam. A BKV szervezésében van a szabadidős bajnokság, hétvégenként itt gurítok a VATE színeiben.

  

Teke 4th C 269  A VATE csapata, balról Varga Zoltán

 

  – A játék vagy a vezetői feladatok megoldása szerez önnek nagyobb örömöt?

  – Hát, erre nehéz válaszolni, de mind a kettő. Így nincs különbség. Ami néha zavar, bár teljességgel megértem, hogy amikor versenyen vagyok, mint játékos, akkor is megtalálnak az emberek, mint a BTSZ elnökét, és sorolják ám a gondjaikat. Nem könnyű kezelni ezt a kettősséget, de azért, úgy hiszem, sikerül ezeket is megoldani.

   Teke 4th C 101Hadd kérdezzem a versenyről is. Hogy sikeres a Tüker Kupa, nem kétséges, hiszen már negyedik alkalommal rendezik meg, ráadásul egyre növekvő létszámmal. Hogyan kommentálná ezt a budapesti szövetség elnökeként?

   – Valóban sikeres a kupa. Az viszont érdekes, hogy az indulásnál kicsit más volt a rendszer. Bélának (képünkön: Szegedi Béla, versenybizottsági elnökkel -a szerk.) sokat segítettem, mert például az első kupán az amatőrök és a versenyzők is 100-100 gurítást végeztek. Ez két okból is nehéz, hiszen a 100 gurításnak más a ritmusa, mint a bajnokságban járatos 120-nak. Ennek az oka ugyan érthető volt, mert Béla az amatőröknek is szeretett volna lehetőséget adni. Ugyanakkor a versenyzőknek meg nem minegy az időpont sem, mert az augusztus nagyon zsúfolt a bajnokság indulása miatt. És itt igencsak el kellett találni a 100 gurításos verseny megrendezésének napját, főleg a felkészülés miatt. No, erről sokat beszélgettünk, érintve azt is, mely egyesületek lehetnek ténylegesen is a résztvevők. És még egy, ami nehezítette, de – talán – könnyítette is a dolgát. A Tüker pálya új volt, s legalább annyian voltak rá kíváncsiak, mint ahányan nem is tudták hogy van ilyen pálya.

   Teke 4th C 281Másfelől a budapesti szövetség, nem szólt bele a rendezésbe. Azon kívül, amit mondtam, hogy sokat beszélgettünk, a Tüker önállóan oldotta meg a szervezést. Forrásokkal, eszközökkel nem kellett támogatni a saját bevételes versenyt, mint látható, önállóan megáll a lábán. Az pedig hivatali kötelességünk, hogy a verseny időpontját, versenykiírását, a pályabeosztást közzé tesszük a szövetség honlapján.

   – Pusztán kíváncsiságból kérdezem: van-e annak jelentősége, hogy Szegedi Béla neve jól cseng a szakmában?

   – Hát hogyne lenne! Nagy tapasztalata van az emberekkel való bánásban, s állítom, hogy ennyire sikeres, a személyes kapcsolatai is közrejátszottak, s ez érvényesül a mai napig!

 

    Peténé Bruszt Krisztina 1986. óta tekézik, „ez a 32. évem” – mondja mosolyogva. A férje is ebben a sportágban érdekelt. Kriszti ráadásul versenybíró és edző is. Hát, nem unatkozik, az biztos. Ráadásul nem is itthon játszik, hanem Ausztriában, Erről így nyilatkozott szerkesztőségünknek.

 

 

   – Mit kell azért tenni, hogy bírja valaki a tekével járó különleges terhelést? Éppen az imént számítottuk ki, hogy egy 120 gurításos versenyen – a 10 bemelegítő dobással együt – 390 kg súlyt emelsz meg. Edzésen meg talán többet is…

   – Hát, igen. Ezen a szinten, ahol játszom, heti kétszer illik lemenni a pályára és gurítani. De inkább t6öbbször. Bár a teke nem az állóképességre épít, inkább technikai sportág, de ez is számít. Nálam az úszás, a futás és a bringa adja az erőnléti alapokat. Hol ezt, hol azt, de rendszeresen csinálom ezeket egy edzés-kiegészítésként. A futásnál viszont kiemelném, hogy nemcsak úgy „vaktában” futkározom. Négy évvel ezelőtt megalakult a Pomázi Futóbajnokok SE, melynek alapító tagja vagyok, és ott segítek, ahol tudok. A versenyeink között mára két országos kiírású, minősített verseny is van, s az atlétikai szövetség is jegyzi az egyesületet.

   Teke 4th D 189Megfigyeltem egy érdekességet a gurítás után. Egy balettszerű mozdulatot csinálsz, a lendítő lábad a magasba emelkedik. Miért?

   – Egyrészt ez egy stílusfüggő mozdulat, ki hogy tanulta meg a tekét, másfelől egyensúlyteremtés: nehogy orra essek a dobás után.

   Teke 4th D 059Hogyan kezdtél tekézni? Mire emlékszel így 30 év távlatából?

   – Az talán érdekes lehet, hogy sokáig nem volt edzőm, autodidakta módon tanultam meg a játékot. Éjjel-nappal a tekepályán lógtam, gurítottam, s nemigen nézett rám edző. Amikor a Fradihoz kerültem, akkor lettem „igazi” sportoló; akinek edzője is van!

   – Milyen eredményeid vannak, mire vagy különösen büszke?

   – Csapatbajnoki címem nincs, ezt sajnálom, de kétszer is dobogón végeztünk. A bajnoki harmadik hellyel járt a nemzetközi kupán való indulás joga. Részt vettünk Európa Kupán, Apatinban, ott másodikok lettünk. Erre máig büszkék vagyunk nagyon, „fehér aranynak” neveztük az érmet, annyira örültünk neki. Mindezt a Fradival értem el.

   Bár a teke elsődlegesen csapatsport egyéni versenyek is vannak. A sprint kategóriában 2014-ben országos bajnok lettem, 2016-ban pedig Győrben egyéniben második, az összetettben pedig harmadik helyen végeztem.

   – Ha eddigi pályafutásából ki kellene emelni egy valami igen különlegest, mi lenne az?

   – Hát, talán azt, hogy három éve a Ferencvárossal Guinness-rekorderek lettünk. 2015-ben non-stop gurítással 2015 percet terveztünk játszani, ez 33 óra 35 perc egészen pontosan. A végén 2017 percet fogadtak el hivatalosan. Ezen belül Hegedűs Hermann Krisztina csapattársammal párosban összesen 600 gurítást végeztünk egyfolytában, s ez is rekord. Egyébként több rekord is megdőlt, amelyek között fontos, hogy 30 490 gurítással 175 936 fát döntöttünk összesen. Ide tartozik még, hogy ugyan technikai okok miatt nem hitelesítették, de azon a hétvégén 1678 gurítást teljesítettem.

 

Eredmények – 4. Tüker M. SC Kupa

 

A részletes eredménylista IDE kattintva tekinthető meg, a kategóriánkénti győztesek pedig:

 

Szuper liga; NB-I.

   Női egyéni: Petépné Burszt Krisztina (DKV Schlaining);

   Férfi egyéni: Fodor Csaba (Dynamo SC-1.),

   Férfi csapat: Díynamo SC-1.;

 

NB-II.; NB-III.; Bp. tartalék; Bp. női;

   Női csapat: Olajos TK;

   Női egyéni: Bugáné Fenyvesi Lívia (Rákoshegyi VSE);

 

NB-II.; NB-III.; Bp. tartalék; Bp. férfi;

   Férfi csapat: Tüker M. SC-1.;

   Férfi egyéni: Borbély Tibor (Postás SE);

 

Teke 5th E 456

  A Tüker M. SC-1. csapata, jobbról Csizmazia László, az egyesület elnöke

 

Amatőr női csapat: Sarpi;

Amatőr női egyéni: Horváth Gáborné (Femina);

Amatőr férfi csapat: Dorog;

Amatőr férfi egyéni: Budai Lajos (Dorog);

 

   Beszámolónkhoz képgalériák tartoznak, ezek az első naptól kezdve rendre itt érhetők el: 1. nap; 2. nap; 3. nap; 4. nap; 4. nap

   Egy rövid videóval megpróbáltuk a kupa hangulatát is érzékeltetni. IDE kattintva lehet megetinteni.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

tamogatas