• Képek, versek és a zene összefonódása a Költészet napján

    Képek, versek és a zene összefonódása a Költészet napján

    A Kőbányai Képző és Iparművészek Egyesülete április 10-én a Költészet napja tiszteletére egy különleges kiállítást rendezett, melynek az Összművészeti Trialógus – beszélgetés képzőművészetről, irodalomról, zenéről címet adta. A képzőművészek képei, grafikái, fotói, textil alkotásai, kisplasztikái, az írott és elmondott versek egy nagyon sokszínű kiállítást eredményeztek. Bővebben...
  • 1
Napi kiemelt
2016
okt.
04

…csak átvonulnak a területen

Írta: szerk

vandor poloskaElgondolkoztató levelet kapott szerkesztőségünk egyik olvasónktól. Az őszi hónapok átkáról, a vándorpoloskákról írta meg tapasztalatait, következtetéseit. Levelét a fészbuk oldalunkra is feltöltötte. Tanulságos írását szívesen közöljük.

 

 

Lakókörnyezetünkben, a X. kerületi Gyakorló utcában kb. 3-4 éve tapasztalható a több hétig/hónapig tartó vándorpoloska-invázió (augusztus-október időszakban)! Ezek az undorító férgek megkeserítik a mindennapokat, tömegesen lepik el az erkélyeket, befurakodnak a szúnyoghálók mellett is.

 

Jeleztem a Kerületgondnokságnak, akik egy udvarias levélben közölték, hogy nem irtanak, mert ezek nem kártékonyak, mindössze „átvonulnak” a területen és ha irtanának, maximum a „mennyiség” lenne csökkenthető! Hát szerintem az is jó lenne, ha nem több száz, csak 1-2 röpködő féreg zavarná nap, mint nap a komfortérzetünket a lakásunk környékén! 

   Nem normális dolog, hogy nem örülhetünk a jó időnek és nem lehet napközben és esténként zavartalanul ablakot nyitni!

 

   Kívánatos lenne, hogy irtsanak itt a kiserdő környékén, mert borzasztóan zavaró, hogy a komfortzónánkat ellepik ezek a nemkívánatos rovarok! Nem lehet kimenni az erkélyre, nem lehet nyugodtan villanyt gyújtani esténként, mert tömegével röpködnek, kamikazeként csapódnak mindenhova és rettentő büdösek!

   Néhány kerületben lakó munkatársam azt mondja, hogy vannak területek, ahol igenis irtanak, permetezik valamivel a környező fákat, ennek következtében náluk csak elvétve akad egy-egy bogár.

 

   Az utóbbi hetekben még jobban felerősödött ez a probléma; mint a híradásokból látom, országos méretű, mindenütt szenvednek tőlük az emberek.

   Megdöbbentő, ami a blogokban, fórumokon olvasható, hogy mi mindennel próbálják távol tartani az otthonaiktól, növényeiktől ezeket a nem szimpatikus bogarakat a népek! (Pár dolog az emberek próbálkozásainak tárházából: csavarlazító, rozsdamaró, maradék permetlevek, mindenféle rovarölő szer, az egyik legdurvább a szóróflakonos sósav említése volt…)

 

   Elgondolkodtató, hogy milyen ellenőrizetlen vegyszerek és rovarirtók kerülnek a kertekből eladásra szánt zöldségekre, gyümölcsökre!

   Ezek a jövőben komoly egészségkárosodásokat okozhatnak és biztosan nagyobb anyagi terhet rónak majd a népgazdaságra, mintha mielőbb elkezdenének kidolgozni és megvalósítani valami tervet, kitalálnának egy hatékony megoldást!

 

   Gyors ütemű egységes országos irtás (mint a szúnyogirtás) bevezetésére lenne szükség!

   Szerkesztőségünk azzal toldja meg olvasónk észrevételit, hogy másféle kártevő rovarokat is bemutat. Jobb az óvatosság alapon…

10ker lapfej

Kőbánya

Így keress megbízható generálkivitelezőt!

Így keress megbízható generálkivitelezőt!

2024.04.15. | szerk

Legyen szó lakásfelújításról vagy építkezésről, a megfelelő generálkivitelező választása talán a legfontosabb kérdés, hiszen ezen múlik, hogy az elkövetkező években, évtizedekben hogyan fogjuk érezni magunkat az otthonunkban.

Művelődés

Képek, versek és a zene összefonódása a Költészet napján

Képek, versek és a zene összefonódása a Költészet napján

2024.04.12. | Oszvald György

A Kőbányai Képző és Iparművészek Egyesülete április 10-én a Költészet napja tiszteletére egy különleges kiállítást rendezett, melynek az Összművészeti Trialógus – beszélgetés képzőművészetről, irodalomról, zenéről címet adta. A képzőművészek képei,...

Budapest

Kik most a legnépszerűbb Aviva oktatók Budapesten?

Kik most a legnépszerűbb Aviva oktatók Budapesten?

2024.04.15. | szerk

Az Aviva torna visszaadja a nőknek a testi és lelki egyensúlyát. Szakképzett Aviva oktatók közel 30 éve segítik a hölgyeket hazánkban, hogy nőiességükben ki tudjanak bontakozni. Kik a legjobbak Budapesten?...

Magyarország

Így ismerhetjük ki a mosogatógépünk működését

Így ismerhetjük ki a mosogatógépünk működését

2024.03.14. | Oszvald György

A modern háztartások és a kereskedelmi konyhák elengedhetetlen eszközei közé tartoznak a konyhai mosogatógépek. Rengeteg időt, energiát és vizet takarítanak meg, miközben hatékonyan tisztítják és fertőtlenítik az edényeket és evőeszközöket....

Suli

Huszáros foglalkozás a Mászóka óvodában

Huszáros foglalkozás a Mászóka óvodában

2024.03.24. | Oszvald György

Igen, valóban egy teljes díszbe öltözött huszár látogatta meg a Kőbányai Mászóka Óvoda gyerekeit. Igaz, nem véletlenül. Bobory Gyula, az óvoda igazgatóhelyettese ötletét, miszerint a március 15-ei ünnepet kicsit más...

Sport

Kőbányai ground golf sikerek Spanyolországban

Kőbányai ground golf sikerek Spanyolországban

2024.04.02. | Oszvald György

Elektronikus levelet kapott minap a 10kerkult.hu portál. Potos Ilona, a Kőbányai Sportszövetség elnöke küldött nagyszerű híreket. „Örömmel tájékoztatom önöket a Spanyolország, Segovia városában elért magyar sikerekről az Open Európa Ground...

Vélemény

  • Amikor az igazság szembe jön

       Nagy ritkán, de előfordul, hogy olyan információval találkozom, ami nagyon ritkán jut el még a legvehemensebb hírvadászokhoz is. Hát, most ez megtörtén, s bár nem tartoma magam hírfalónak, azért igyekszem figyelemmel kísérni a politikai "csemegéket".    A napokban is ez történt, így leletem rá az ellenszel.hu oldalon közölt videóra. A cím veretes és sokatmondó. A véleményalkotást az olvasókra bízom - pro és kontra.    A január első hetében megjelent hír  IDE  kattintva tekinthető meg, tartalmazva az Orbán Viktor az Európai Parlament nyilvánossága előtt kiosztó felszólalást.

    Bővebben...

  • A hét műtárgya
  • A hét képe
  • A hét írása

 Drasche porcelánok

(Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény)

Helytorteneti atadas 056

 fotó: Oszvald György

   Én csak visszaütöttem...

 

Potos HM sport C 728

 

 

 fotó: Oszvald György 

 Farkas Viola:

A megszokás hatalma

 

Megszokták, hogy vagyok, mindig is jól vagyok,

Ha kell, verset mondok, vagy éppen táncolok.

Én is csodálkozom, nem voltam még beteg?

Dehogy nem, dehogy nem, nagyúr a fegyelem!

Sok nyavalyáimmal, sosem dicsekedtem,

Munka volt a fontos, ezt meg fel sem vettem!

Színházi berkekben túlteszik magukat,

Nem is mondanak le, előadásokat!

Bővebben...

10ker-AD-700x100