AD-blacklist1

2011
nov.
10

Csintekerintő - lemezbemutató

Írta: Oszvald György

Márton-napi mulatság - Millenáris, november 12-én, 16 órától: Bognár Szilvia koncertje 

 

bognarszilvia-leadBognár Szilvia. Hét esztendőn át volt a Vándor Vokál tagja, énekelt az Állami Népi együttes szólistájaként, négy évig a Makám együttessel dolgozott, vendége volt a Sebő együttesnek, és Sebestyén Márta is szívesen látta koncertjein. Külföldön a flamand Kadril együttessel munkálkodik folklórhagyományok őrzésén, s bemutatásán.  


 

„Böjtelő havának ,boszorkányos’ napján születtem Szombathelyen, 1977-ben. Tanulmányaimat szülővárosomban, majd a kőszegi Jurisich Miklós Kísérleti Gimnáziumban, végül az ELTE néprajz szakán végeztem. bognarszilvia2A Zenei képzésben a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola furulyás, majd fuvolista növendékeként részesültem.” – írja életrajzában az énekes. Már egészen kislány korában örömmel hallgatta és tanulta édesanyja ízes énekét, édesapja gitározás melletti dünnyögését. Afféle „csörfös”, talpraesett gyerekként pedig szívesen szerepelt, furulyázott majd fuvolázott, szavalt és énekelt különféle rendezvényeken. Tagja volt a Baglya együttesnek, majd a később világhírűvé lett Anima Sound System zenekarnak. 1995-ben elnyeri a Népművészet Ifjú Mestere címet. Ez az elismerés alapjaiban változtatta meg életét. Tudatosan kereste a paraszti kultúra megjelenési formáit. Ezen indíttatásból iratkozott be és szerzett diplomát az ELTE néprajz szakán.

   Legújabb vállalkozása a középkori szakrális himnuszok – zeneszerző Heidl György – bemutatása Lovasi András Kossuth-díjas zenésszel és a Sator Quartettel. Több rangos elismerés, köztük a Kodály Zoltán-emlékdíj (2007) tulajdonosa. 

    Most pedig a lemezbemutatót ajánljuk sok szeretettel, melyről így nyilatkozik: „Gombolyítjuk az énekeket, mint az aranyfonalat, olykor dobbantunk, vagy épp csak a kezünkkel táncra perdülünk, még verssorokkal is dobálózunk, mígnem elkapjuk egy mese farkát, s addig el nem eresztjük, míg azt a csintalan, piros képét meg nem festettük.” – vetíti előre Szilvia, hogy az érdeklődők mégis mire számíthatnak. Olyan interaktív programra, ahol a gyerekek tanulhatnak, mozoghatnak, kommunikálhatnak.

 

 

 

 

Fotók: B.Vértes Erzsébet, Vancsó Zoltán