AD-blacklist1

2012
nov.
12

Líra-kép-muzsika okozta élmények

Írta: Oszvald György

rozsa18dik ker 066leadEgy lassan megszokottá váló, ám mégsem mindennapos rendezvénytípus értékeit, lehetőségeit elemezzük a XVIII. kerületi Rózsa Művelődési házban rendezett minapi, Vasváry Ildikó amatőr festő kiállításának megnyitója kapcsán.

 

 

   Az utóbbi, talán nem is oly rövid időszak érdekes tendenciája fedezhető fel az általam megtekintett irodalmi délutánokon. És itt azonnal bajban is vagyok. Hiszen, az irodalmi nem pontos meghatározás, annak ellenére, hogy kétségtelen, a rendezvényeken az irodalom jelenléte meghatározó. Bár, ez sem egészen így van.

   Hogy ne beszéljek rébuszokban, feloldom a „rejtélyt”. Az irodalmi alkotócsoportok egyre inkább fűszerezik estjeiket képzőművészek kiállításának megnyitójával, illetve magával a kiállítással. Vagy fordítva: a kiállítás megnyitójának műsora bővül jelentős mértékben.

 

   A jelenséggel először Kőbányán találkoztam, amikor is Kanizsa József író, költő szervezésében vagy a Kőbányai Írók, Költők Egyesülete antológiáját mutatták be tavaly, vagy a Krúdy Gyula Irodalmi Kör óbudai rendezvényén tartottak felolvasó estet, de ide tartoznak a Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda irodalmi délutánjai is.

 

   rozsa18dik ker 038

balról: Rehorvszky Gábor, Cser Erzsébet, Fehér Judit, Ribka Zoltán, Dedik János, Vasváry Ildikó, Boldoghy-Szabó Levente

 

   Néhány napja pedig a Rózsa Művelődési Házban jártam egy hasonló rendezvényen. Ha nem haragszanak a kedves olvasók, inkább nevezném művészeti délutánnak az eseményt! A versek és prózai művek felolvasása közben máshol is zenei betétekkel színesítik az eseményt a szervezők. Van, ahol ez megmarad egy színvonalas előadásban ugyan, de a valójában a betét szintjén, s van, ahol a zene az előadás szerves részévé válik. Mint ahogyan ez a Rózsában történt. És ezekben az esetekben nehéz eldönteni, hogy melyik műfaj is a „főszereplő?”

 

   rozsa18dik ker 066A meghívó Vasváry Ildikó amatőr festő kiállításának megnyitójára szólt, s mivel szokás egy kiállítást megnyitni és valami kis műsort kanyarintani köréje, a műsorban fellépnek részben tekintélyt parancsoló listával találkozhattunk. Hadd soroljam! Cser Erzsébet magánénekes, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végzett nagy hangterjedelmű szoprán szólista. Volt szerencsém több alkalommal is megcsodálni tudását. Dedik János író, költő, mások mellett a Kőbányai Írók, Költők Egyesületének is tagja, s akinek az Újhegyi Közösségi Házban tartott szerzői estjéről nem is oly rég adott hírt a 10kerkult.hu. Ribka Zoltán költő, író. Vele a Zila Kávéház irodalmi délutánjain találkozhattunk. Boldoghy-Szabó Levente énekes, a Szabo-tázs Duó tagja és Rehorovszky Gábor zongorista, akit szintén nem egy irodalmi rendezvényen volt szerencsém hallani. Nem utolsó sorban – mint később kiderült – a fontos szerepet vállaló Fehér Judit előadóművész. Túl azon, hogy ő mutatta be, s méltatta Vasváry Ildikót (képünkön jobbra) , már-már színészi kvalitásokat megvillantva adta elő Dedik és Ribka humoros novelláját, egyébként Ribka oldalán.

   rozsa18dik ker 082Ribka Zoltán is meglepte a szép számú érdeklődő közönséget, hiszen nemcsak poénoktól hemzsegő verseit olvasta fel, de ő is parádésat alakított a novellák prezentálása során. (képünkön Ribka és Fehér)

 

   A siker kódolva volt. A szokásos 20-25 perce szabott kiállítás megnyitókkal szemben ez a program pár perc híján másfél óráig tartott. Senki nem akart elmenni, nem köhécseltek a jelen lévők, azaz nem unták a műsort. Mindez azt bizonyítja, helye van az ilyen szerkesztésnek, az ilyen és hasonló összeállítású művészeti mix-produkcióknak.

 

    Igaz, a kiállítás irodalmi és zenei „oldalait” már nem élvezhetik, de Vasváry finom érzelmekkel megfestett képeit – melyek közül nem egy már magántulajdonban van, s a kiállítás megnyitására már többet is megvásároltak – érdemes megnézni a Rózsa Művelődési Házban.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik - ITT

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY