AD-blacklist1

2012
aug.
25

Hazatér az öreg gőzhajó

schonbrunnBécsből Budapestre érkezik a jövő héten jubileumi különútján a Schönbrunn nevű százéves gőzhajó.


A Schönbrunn vasárnap kezdi meg százéves jubileumi útját Bécsben jelenlegi tulajdonosa, az Osztrák Vasúttörténeti Társaság (ÖGEG) és egy utazási iroda szervezésében. Útja során a Schönbrunn kiköt Pozsonyban, majd Komáromban, Esztergomban, valamint Visegrádon is, mielőtt kedd este megérkezik Budapestre. A fővárosban két napon át tekinthetik meg az érdeklődők és tehetnek vele városnéző utakat a Dunán, mielőtt visszaindul Bécsbe.
A hajózás hagyományainak ápolói a Schönbrunnt Budapesten az 52 éves Sopron muzeális vontatóhajóval fogadják az Árpád-híd felett és végigkísérik a Belgrád rakparti Nemzetközi Hajóállomásig.


A Shönbrunnt Óbudán építették 1912-ben az Első Dunai Gőzhajózási Társaság hajógyárában. Ez ma az egyetlen működő hajó a 300 gőzhajó közül, amelyek egykor a társaság flottájába tartoztak. A hajó 1985-86-ig közlekedett menetrend szerinti járaton Bécs és Passau között, ezután 1988-ig különjáratokat teljesített. 1988-ban kivonták a forgalomból és kaszinóhajóként Budapesten horgonyozták le. A vasúttörténeti társaság 1995-ben vásárolta meg jelképes összegért, 1,20 schillingért. 1995 és 2000 között a társaság munkatársai önkéntes munkával, 20 ezer munkaóra alatt ismét üzemképessé tették a hajót és korhűen helyreállították belső berendezését.


(MTI)