AD-blacklist1

2020
júl.
15

Kutató, orvos, nemzetközi blogger - dr. Meskó Bertalan

Írta: szerk-OGY

dr meskoAz idén húsz éves Rátz Tanár Úr Életműdíj különleges módon ünnepeli jubileumát: a díj mögött álló, a Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány ismert magyar tudósokat és kutatókat kért arra, hogy mint egykori diákok meséljenek tanárukról, aki inspirálta őket a pályaválasztáskor.

 

 

 

Veiszer Alinda, az interjúkat készítő népszerű újságíró örömmel vállalta a Richter Gedeon Nyrt. Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány felkérését a ritka feladatra.

 

   veiszer alinda„Pedagóguscsaládból származom, látom, milyen az, amikor az immár 30-40 éves hajdani tanítványok ajándékot hagynak az ember lakásának ajtaja előtt, ahogy láttam azt is, hogy a nagypapám mennyi humorral készült az előadásaira a főiskolán, és milyen büszke volt, amikor évről évre a legjobb előadónak választották a diákjai.

   Az egész életem igazi pedagógusok között zajlott, nagyon tudom becsülni őket, nekik köszönhetem azt, ami lettem.” – mondta el motivációját a népszerű televíziós riporter (képünk).

 

   A Richter Gedeon Nyrt. a társadalmi felelősségvállalás során – tekintettel az év elején kialakult, és azóta is tartó vírusveszély miatt – az online teret választotta több díjátadó nyilvánossá tételére. Szándékai azonban nem változtak. Jelen esetben „a Rátz Tanár Úr Életműdíj jubileumi évében azt tűztük ki célul, hogy korunk ismert magyar tudósai, kutatói segítségével bemutatjuk azokat a tanárokat, akik Rátz László mintájára neves tudósokat állítottak pályájukra” – írták korábban.

 

   Veiszler Alinda interjú alanya volt dr. Meskó Bertalan, PhD orvosi jövőkutató is

 

   dr mesko4Dr. Meskó Bertalan, PhD orvosi jövőkutató, Weszprémy-díjas orvos (képünk), a személyre szabott genomika területén szerzett PhD fokozatot. Orvosi jövőkutatóként az a küldetése, hogy a hasznos technológiai újításokat behozza a mindennapi klinikai gyakorlatba orvosok és páciensek számára egyaránt. Honnan ered elhivatottsága? Hogyan lett már rendkívül fiatalon nemzetközileg ismert, kiemelkedő szakember? Kik voltak azok a pedagógusok, akik a pályája felé terelték? Veiszler Alinda ezekre a kérdésekre keresi a választ az orvosi jövőkutatóval készített interjúban.

 

   A 10kerkult.hu szeretne néhány – nyilvánosan is elérhető – gondolatot közreadni a nemzetközi hírű fiatal tudósról!    

 

dr mesko3   „Dr. Meskó Bertalan, PhD nemcsak orvosi jövőkutató, de nemzetközi díjnyertes blogger (Scienceroll.com és MedIQ.blog.hu) is, a világ első közösségi médiáról és orvoslásról szóló egyetemi kurzusának oktatója (thecourse.webicina.com) a Semmelweis Egyetemen, a Wall Streeten is kiállított Webicina.com orvosi online szolgáltatás alapítója. Rendszeresen tart előadásokat nemzetközi konferenciákon beleértve a Yale, Harvard, Stanford Egyetemeket; és a WHO központját is. A Healthspottr.com beválasztotta a Future Health Top 100 listájába. A Singularity University által a NASA központjában szervezett exkluzív Futuremed kurzus előadója. Számos megjelenése volt már beleértve a Nature Medicine-t, New York Times-t, Al Jazeera-t, British Medical Journal-t és a Wired Science lapjait is. Könyve, a Social Media in Clinical Practice, Springer, 2013., s mindezeken túl a Mensa HungarIQa tagja.

 

   Dr. Meskó Bertalan PhD Veiszer Alinda kérdéseire válaszolt. A teljes interjú ITT olvasható.

 

A Rátz Tanár Úr Életműdíj az Ericsson Magyarország, a Graphisoft SE és a Richter Gedeon Nyrt. közös díja, melyet az 5-12. évfolyamokon biológiát, matematikát, fizikát vagy kémiát tanító tanárok elismerésére alapított. Az idei pályázatokat 2020. október 5-ig várja az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért Kuratóriuma.  A pályázati felhívás IDE kattintva érhető el.   

 

fotó: tehetseg.hu; Rátz Tanár Úr Életműdíj facebook oldala; medicalfuturist.com; jegy.hu