AD-blacklist1

2020
júl.
10

Az idén húsz éves a Rátz Tanár Úr Életműdíj

Írta: szerk-OGY

RG Ratz leadAz idén húsz éves Rátz Tanár Úr Életműdíj különleges módon ünnepeli jubileumát: a díj mögött álló, a Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány ismert magyar tudósokat és kutatókat kért arra, hogy mint egykori diákok meséljenek tanárukról, aki inspirálta őket a pályaválasztáskor.

 

 

Az évek során a Magyar Tudományos Akadémia Díszterme adott otthont a Rátz Tanár Úr Életműdíj ünnepélyes átadási ceremóniájának. Ennek része volt, hogy a díjazottakról egykori tanítványaik idéztek fel történeteket, indokolva, hogy ők maguk miért lettek egykori tanáruk hatására a fizika, matematika, kémia, biológia szerelmesei, elkötelezett kutatói, tudósai.

 

   Az idén különleges gesztussal kívánnak köszönetet mondani a szervezők azoknak az elhivatott pedagógusoknak, akik a következő generáció nevelésén dolgoznak vagy nyugdíjazásuk előtt dolgoztak. A kivételes interjúsorozatot Veiszer Alinda, Prima Primissima-díjas újságíró készíti.

 

  Az interjúsorozat a pedagógusnapon indult, s az elsők között voltak dr. Rencz Márta villamosmérnök, a Budapesti Műszaki Egyetem első női tanszékvezetője, dr. Meskó Bertalan, orvosi jövőkutató és dr. Kóspál Ágnes fizikus, csillagász; diákéveikről, pályájuk kezdetéről nyilatkoztak Veiszer Alindának. Azokról a tanárokról szóltak az emlékek, akik segítettek felfedezni magukban az elhivatottságot a természettudományok iránt.

 

   Az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért mindenkori célja, hogy lehetőséget teremtsen a tanárok, pedagógusok munkájának elismerésére. Ennek pedig egyik legszebb módja a pályájuk csúcsán lévő tudósok, kutatók köszönetnyilvánítása.

   Az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért idén huszadik alkalommal indította el a Rátz Tanár Úr Életműdíj pályázati időszakát május 21-én. A jubileumi év keretein belül a Rátz Tanár Úr Életműdíj hivatalos Facebook oldalán kiemelt figyelmet fordítanak a szakma jelentős képviselőinek bemutatására, illetve ezen a felületen jelennek meg kéthetente a fent említett interjúk is.

 

   A díjat létrehozó három cég – az Ericsson Magyarország, a Graphisoft SE és a Richter Gedeon Nyrt. – ebben a különösen nagy kihívásokkal teli időszakban kiemelten fontosnak tartja az elhivatott és oktatási tevékenységüket magas színvonalon végző pedagógusok elismerését.

   A Rátz Tanár Úr Életműdíj jubileumi évében kiemelt szerepet kap, hogy egy tiszteletteljes főhajtással köszönjük meg minden tanár elhivatott munkáját.

 

 

   Május végén elkezdődött a Rátz Tanár Úr Életműdíj huszadik pályázati időszaka! A díjra és a vele járó 1,5 millió forintos elismerésre a közoktatás 5-12. évfolyamain biológiát, matematikát, fizikát vagy kémiát tanító (vagy egykor tanító) tanárokat terjeszthetik fel kizárólag online, a szakmai és társadalmi szervezetek, az ajánlott tanár tevékenységét jól ismerő kollektívák, magánszemélyek.

 

   Beérkezési határidő: 2020. október 5-e éjfél.

   A pályázati felhívás ITT érhető el.

 

fotó: richter.hu