AD-blacklist1

2020
feb.
01

Cziffra György zenei Fesztivál – kőbányai részvétellel

Írta: szerk-OGY

KROO Cziffra B 048leadFebruár 16-án kezdődik az 5. Cziffra György zenei Fesztivál. A jubileumi esemény kiemelt vendégművésze Vagyim Repin hegedűművész lesz, aki gálakoncerten lép fel a Zeneakadémián a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarral és Balázs János zongoraművésszel.

    

 

A zene szabadsága mottóval veszi kezdetét az idei fesztivál. A klasszikus zenei hangversenyek mellett a művészetet a tudománnyal összekötő estékkel is találkozhat a közönség. A programokat bárest, kiállítás és dzsesszkoncert is színesíti és átadják a Cziffra Fesztivál díjait is – áll a közleményben.

     czf 5

 

   Mint írják, a Cziffra Fesztivál kiemelt figyelmet fordít a fiatalok támogatására: díjakkal, mesterkurzusokkal és bemutatkozási lehetőségekkel segíti a jövő művészeit, és a győztesek koncertjén a legtehetségesebb fiatal művészek kerülnek fókuszba. Tavaly két tehetséges kőbányai zenész is a díjazottak között volt.  

 

   KROO Cziffra C 076xFellépnek az idei gálán többek között a Cziffra Fesztivál díjazottjai, a BMC Nemzetközi Cimbalom- és a Bartók Világverseny, valamint a Virtuózok győztes szólistái, így Boros Misi (zongora), Szabó Marcell (zongora), Horti Lilla (operaénekes), Pusker Júlia (hegedű), Devich Gergely (gordonka) és Balázs-Piri Soma (zongora – tavaly a Cziffra mesterkurzus hallgatója volt -a szerk.), Ürmös Sándor (cimbalom) és Balogh Ádám (zongora).

(képünkön: Balázs-Piri Soma mutatkozik be Falvai Sándor zongoraművész, egyetemi tanárnak a 2019-es mesterkurzuson)

 

    Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész 2016-ban hívta életre fesztiválját, melyet a 20. század második felében élő egyik legkiemelkedőbb zongoraművészének, Cziffra György emlékének ajánlott. A fesztivál február 23-ig tart, amelynek helyszínei között szerepel a MOMKult, a Zeneakadémia, a Lóvasút, a Hegyvidéki Kulturális Szalon és a kőbányai Kroó György Zeneiskola.

 

KROO Cziffra B 071x  Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész Csőke Andrea játékát értékeli a 2019-es mesterkurzuson

 

   Tavaly egy háromnapos mesterkurzust rendeztek a Kroó György Zeneiskola AMI termeiben, melyen a fesztivál szellemi atyja, Balázs János is korrepetálta a művészpalántákat. A 10kerkult.hu az idén is figyelemmel kíséri a fesztivál kőbányai eseményeit.


MTI; fotó: cziffrafesztival.hu; 10kerkult.hu/archív