AD-blacklist1

2011
okt.
02

Napkerék - versben, életünkben

Írta: Oszvald György

 

KJ-est 006leadKétségtelen, egy alkotó ember életében az egyik legnagyobb esemény, ha életművét vagy egy adott időszak „termését” önállóan, egyéni tárlaton, írók, költők esetében pedig szerzői esten mutathatja be. Ilyen alkalom volt szeptember 28-án Kanizsa József költői estje a KÖSZI-ben.

 

Kanizsa József rendkívül termékeny író, poéta. Nem múlik el év, hogy ne jelenne meg kisebb-nagyobb terjedelmű kötete; hol versekkel, hol gyermekmesékkel. Legutóbb azt mondta, mindig van nála két kavics, kötetének is ezt a címet adta. Most a Napkerék az est és a legújabb kötet ihletője.

KJ-est 052

Napkerék

Merre merre, merre

  jár a Napkerék?

Kakasok üdvözlik

  a napfelkeltét.

Egész nap jár,

   felettünk jár

   a Napkerék,

nékünk ontja a nyár,

   a nyár

   melegét.

Estére, ha, ha elfárad

   arca szépen

   kipirul.

Útja nyomán milljon csillag

   kivirul,

   kivirul.

KJ-est 045   A Nap járásához hasonlatos az életünk is. Felnövünk, része vagyunk egy családnak, majd magunknak is családunk lesz. Életünket nem egy helyen töltjük: utazunk, mert világot akarunk látni, utazunk, mert a munkánk vagy más kötelezettség elszólít a szülőhelyről. Szeretünk, hiszünk, járjunk bárhol a világban, visszatérünk a hazai földre, s azt mondjuk, a legjobb itthon! Majd az időközben született barátságokat bontja fel az élet nagy rendezője, s szólítja el őket más világra.

   Nos, Kanizsa József az élet napjárása szerint rendezte csokorba verseit. Partnerei voltak, s gyermekverseket mondtak: Hanga Csengele, Horváth Csege, Bujdosó Bernadett, Homolovics Klaudia. A felnőtteknek szóló költeményeket Horváth Klára mondta el. A versek közötti ritmusváltást Tálas Ernő, a Svéd Királyi Opera tenorja segítette.

   Kanizsa szólt a családról, elhangzottak a felségéhez írott versei, de nem hiányozhattak azon írásai sem, melyek a különféle célú utazások során születtek. Így kerültek elő a Tihanyról vagy a legutóbbi, Nagytarcsán töltött napokról szóló versei. A zalai szív egyfajta nyomatékot adott a kőbányai ihletésű alkotásoknak. Kanizsa megemlékezett azokról is, akik már a másik oldalon folytatják tevékenységüket: nyomdász barátjáról, kőbányai művészekről született verseit olvasta fel ő maga vagy egyik meghívott vendége.

  KJ-est 003 Kanizsa József új versei részben már megjelentek nyomtatásban, de sok olyan is elhangzott, amelyeknek a szerzői est volt az ősbemutatója. Kanizsa József reménykedve jegyezte meg, hogy ugyan estjeinek szervezője, Garai Katalin (a képen jobbra) utoljára bábáskodott a rendezvényen, de hiszi, hogy a sok éves hagyományt valaki folytatja majd.

   Az est végén lehetőség nyílt arra, hogy vendégei kérdezzék őt versírási szokásairól, arról, mikor és hogy jön az ihlet? – Az ihlet bármikor jöhet, mindig van nálam papír és ceruza. Lejegyzem a legfontosabb gondolatokat, vagy, ha kész strófa jön, azt, és otthon kidolgozom, amit szükségesnek látok – válaszolta az egyik kérdésre. Az önismétlés csapdáját pedig éppen azért tudja elkerülni, mert nyitott szemmel jár-kel a világban, érzékeny minden témára, s a témák nemigen ismétlik önmagukat!