AD-blacklist1

2011
nov.
03

Műremekek - hajtogatott papírból

Írta: Oszvald György

 

origami 054leadRendhagyó programajánló.


A Papírcsodák című origami kiállítás november 11-ig tekinthető meg a Kőrösi Kulturális Központ körgalériáján. A papírból készült műalkotások látványán túl más meglepetésről is gondoskodtak a szervezők.

 

November 5-én és a záró napon, 11-én papírhajtogatás is lesz. Kicsik és nagyobbak számára is csemege ez az „erőpróba” – állatfigurákat, virágokat készíthetnek, de az is igaz, a formának csak a fantázia szab határt. A kiállítást a Budapesti Origami Club az Origami Világnapok alkalmából rendezte, bemutatkozási lehetőséget teremtve ezzel a művészeti ág hazai legjobbjainak.

    origami 069A papírhajtogatással lényegében elmondtuk az origami lényegét, de lássuk kicsit bővebben, mit is takar a fogalom? Egyesek szerint Kínából származik a művészi papírhajtogatás, s jóllehet, a távol-keleti országban már 2000 évvel ez előtt ismerték a papírt, ebből nem következik maga a hajtogatás. Később a papírt Japánban is megismerték, s vannak fennmaradt mesék, melyekben megemlítik, hogy egy ember madarat formázott papírból. Kérdés, a formázás a hajtogatást jelenti-e? A bizonytalanságok és találgatások végét az 1797-ben megjelent első nyomtatott origami könyv jelentette. Szerzője, Akiszato Magakidzsima, Az ezer daru hajtogatása címet adta neki. A 19. század közepén Friedrich Fröbel építette be az origamit az általa kreált óvodai oktatási rendszerbe. A 19. századi európai origaminak csak töredéke lelhető fel a Japán leírásokban. A Pajarita (kismadár) figurát pl. nagyon kevés Japán ismeri, viszont minden Spanyol hallott már róla.

  

   A tradicionális origamiban az absztrakt figurák kialakítása volt a cél. A figurák általában egy papírból készültek, és nem (vagy csak alig) használtak ragasztást, vagy vágást, nem törekedtek tehát az élethű ábrázolásra. A modern origamit inkább a részletesség jellemzi. Ez a módszer minden apró részletet kidolgoz. E módszerrel gyakran együtt járó, de önálló stílusként is élő módszer a szobor origami. Az ilyen stílust képviselő origamisták a papírt nemcsak hajtják, hanem törik és gyűrik is, mint egy gyurmát.

  

   A papír hajtogatása remek szórakozás, de emellett kiváló módszer a térlátás fejlesztésére. Mivel erre az óvodás korban van a legnagyobb esély, így ott a játékba építve fontos szerepet kap ez a nevelési elem. Az, hogy mennyire fontos ismerni a hajtogatási lehetőségeket, bármilyen furcsa, még az űrkutatásban is kiemelt szerepet kap. Egy robotgép, vagy műhold fellövésekor nagyon fontos, hogy az adott gépezet a lehető legkisebb helyet foglalja el, majd célját elérve kihajtogassa magát. A NASA előszeretettel alkalmaz origamis trükköket e cél érdekében.

 

Forrás: openorigami.net.

Fotó: 10kerkult.hu/OGY