AD-blacklist1

2011
okt.
11

Fűszerként egy kis szakácsverseny

szakacsAz október 11-14. között zajló 30. Nemzetközi szálloda-, vendéglátóipari és gasztrotechnikai szakkiállításon hét ország kiállítói vesznek részt a kőbányai vásárvárosban. A bemutató záróeseménye egy várhatóan parádés szakácsverseny lesz.


A HOVENTA idején, október 12-13-án a Magyar Turizmus Zrt. és a HUNGEXPO közös szervezésében zajlik a Business Travel Show. Online konferencia, szakmai fórumok, üzletember-találkozó és számos más rendezvény is színesíti az idén 9. alkalommal megrendezett Business Travel Show-t, az üzleti utazás legnagyobb hazai kiállítását.


A kiállítás zárónapján nyolc magyar séf részvételével zajlik a Bocuse d’Or Europe 2012 - Hungary Selection a világ legrangosabb szakácsversenyének magyarországi döntője. Erről a nem mindennapi eseményről érdemes talán kicsit többet elárulni.


A Bocuse d'Or ötletét 1983-ban egy lyon-i kiállításon Paul Bocuse, a kiállítás akkori elnöke fogalmazta meg. Bocuse úgy gondolta, hogy a szakma fejlődéséhez és a minőség fenntartásához jelentős mértékben hozzájárulhat egy-egy ilyen verseny. Emellett a szakma folytonosságát is biztosíthatja az évente megrendezésre kerülő szakácsolimpia. A gondos előkészületek után a verseny 1987-ben zajlott először.
Mára már világversennyé nőtte ki magát, hiszen közel 50 ország indulói vesznek részt a válogatásokon, országos döntőkön, hogy utána Európa, Ázsia, Amerika legjobbjai versenyezhessenek a kétévenként Lyonban megrendezésre kerülő döntőn. Mind a selejtezőkön, mind a döntőn a versenyzőknek 5 óra 35 perc áll rendelkezésükre, hogy elkészítsenek egy halas és egy húsos fogást. Egy csapatban ketten vannak, a séf és a kuktája. A séfnek 23 évesnél idősebbnek kell lenni, míg a segítő verseny ideje alatt még nem töltheti be a 22. életévét.


(forrás: Hungexpo)