AD-blacklist1

2011
okt.
06

Hogy kerül a maszk az asztalra?

Írta: Oszvald György

 

mdi227leadSzokatlan kiállítást láthatnak az érdeklődők az Artotéka kortárs grafikai galéria falán, asztalain. A budapesti Modell Divatiskola tanulói mutathatják be az oktatáshoz kapcsolódó munkáikat: terveket, előtanulmányokat, kész munkákat. Az iskola nevéből bizonyára sokan egészen másféle oktatásra gondolnak, mint az a valóságban folyik a falak között.

 

Vazinay Mária bevezetőjében elmondta, hogy ez a kiállítás rendhagyó, hiszen diákok készítették az itt látható anyagokat, de mégis illeszkedik az Artotéka profiljába. Másfelől, a jövő művész nemzedékének biztató első lépéseit mutatjuk be. A falon a szokásos módon rajzok, tanulmányok kaptak helyet, a rendhagyóság pedig az asztalon és a bábukon van – tárgyak, maszkok, díszlet makettek, jelmezek.  S hogy miért is? Erre válaszol Zétényiné Gál Mária, a Modell Divatiskola igazgatója.

 

mdi217„Mindig örömmel tölt el, ha iskolánk legtehetségesebb diákjai bemutatkozási lehetőséget kapnak a nyilvánosság előtt. Iskolánk régóta működik, kezdetben ruhaipari ismereteket oktattunk. A régebbiek között kiemelkedő a textilrajzoló- és modelltervező asszisztens képzés, az újabbak között pedig a díszlet- és jelmeztervező, legújabban pedig a bőrműves, divat-és stílustervező asszisztens közismert nevén stylist képzésünket említeném. A kiállított munkák között egyaránt megtalálhatók a képzés kezdetén álló és a befejezéshez közeli szakaszban lévő tanulók művei.”

Az igazgató asszony után Gaul Emil egyetemi tanár lépett a mikrofon elé. Megnyitójában kiemelte:  – Ha valaki ebben a szakmában egy új gondolatot be akar mutatni, nagy esélye van annak, hogy kinevetik, mert az új, az szokatlan, az furcsa. De! Ha pedagógus és tanítvány között bizalmi viszony van, az értetlenség helyébe annak kifejezése jut, hogy nocsak, milyen új dolgot találtál ki! 

mdi215

 

Természetesen, a fejlődés folyamán egyes ötletek átértékelődnek, de megmarad az újdonság keresésének igénye. És ez a lényeg, mert e nélkül nincs önkifejezés, nincs alkotás.

A kiállítás megnyitóján közreműködött Soós Anna fuvola és Kordován Zsófia szavalat.

 

A kiállítás megtekinthető a könyvtár nyitvatartási ideje alatt október 25-ig.