AD-blacklist1

2023
már.
24

Kiállítással ünnepelték a Bábszínházi Világnapot a receficés ovisok

Írta: Oszvald György

Rece Fice 011 leadA Bábszínházi Világnap tiszteletére egy látványos bábkiállítás nyílt a kőbányai Rece-Fice Óvodában március 21-én. A bábokat Mezei Réka bábművész hozta – melyek már sok alkalommal szerepeltek a Trambulin Színház gyerekprogramjaiban – és rendezte.

 

  

 

   „A világ jobb hely lesz a bábszínház által” – A 2023-as bábszínházi világnap nemzetközi üzenete – írja Bábművészek Szövetsége.

   2003 óta a Nemzetközi Bábművész Szövetség (UNIMA) kezdeményezésére március 21-én ünnepli a szakma és a közönség a bábszínházi világnapot. Az idei világnap nemzetközi üzenetét Nina Malíková írta.

   Nina Malíková cseh bábszínházi szakértő a prágai Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karán végzett színháztörténet és színházelmélet szakirányon. Munkássága jelentős a cseh bábszínházi világban, színdarabokat fordít és bábszínházi folyóiratokat gondoz. Az UNIMA prágai színházi intézetének kortárs cseh bábszínházi szakértője.

 

   Hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy Nina Malíková üzenetét egy sajátos környezetben, közegben értelmezzem!

 

   Rece rekaMezei Réka bábművész (képünk) a kőbányai Rece-fice Óvodát választotta, hogy néhány figurát bemutasson a gyerekeknek, szülőknek. Lehet, hogy a többféle báb pontos technikai megnevezése most nem is olyan fontos; – a látvány talán jobban rögződik a nézelődő gyerkőcökben. És, ha a bábokat is a kezükbe vehetik, sőt, ha még játszhatnak is velük, és azonosulni tudnak a bábbal, akkor a bábok, a bábozás szeretete gyorsan kialakul.

   A kiállításról egy rövid videó riport készült, melyben néhány apróság is szerepel – éppen játszanak Rékával. Ide kívánkozik az egyik fiúcska meghökkentő megnyilatkozása. Mikor megkérdeztem, hogy miért egy népviseletbe öltöztetett idősebb asszonyt választott egy férfi helyett, azt felelte, hogy azért, mert az „öregasszonynak szép a ruhája”. A talpraesett kissrác az improvizált jelenetben egy másik meglepetéssel is szolgált: Réka meséjét, mi szerint a főszereplő Rosszcsirkeff Mária a magasba repül, és onnan szemléli a mezőt, a csörgedező patakot, a kisfiú azonnal reagált: „és abban a patakban mossa a ruhát az öregasszony.”

 

  

   Nem tudok mást mondani, mint hogy gyönyörködtem ebben az alkalmi csodában! Házi Melinda, az óvoda intézményvezetője megerősítette a hitemet, hogy nem lehet elég korán kezdeni a művészetekre való nevelést, a fogékonyság megágyazását, legyen az mese, népdalok, gyerekversek vagy éppenséggel bábozás!

 

   Miután elolvastam Nina Malíková üzenetét, meggyőződésem, hogy Mezei Réka báb kiállítása és a rögtönzött mini előadás éppen az üzenetet váltotta aprópénzre. Egyet értek Nina Malíková asszonnyal:

   „…használjuk a bábszínházat annak különféle formáiban, hogy ismét megidézzük az alkotás örömét és élvezetét.”

 

A cikkhez képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY