AD-blacklist1

2022
dec.
06

Aranyszárnyú angyalok a plébánián

Írta: Oszvald György

Angyal 118 leadIlléssyné Naszádos Ilona tűzzománc művész Aranyszárnyú angyal című kiállítását nyitották meg a Szent László Plébánián november 20-án. A kiállítást a Kőbányai Német Önkormányzat szervezte, megnyitotta Weeber Tibor alpolgármester és Kőbánya nemrég munkába állt plébánosa, dr. Kovács Zoltán pedig megáldotta azt.

 

  

 

   A kiállítás egyperces néma felállással kezdődött a Kőbányai Német Önkormányzat nemrég elhunyt elnöke, Inguszné dr. Barabás Rita tiszteletére, emlékére.

 

   Sajnálatos módon egy technikai malőr megakadályozta, hogy a kivetítőn látható legyen az a rövid videó, ami a művésznő tevékenységét volt hivatott bemutatni. Jobb híján ő maga mondta el azokat a tudnivalókat, amiket a videó tartalmazott. A megnyitó végén pedig a laptopon bárki megnézhette a filmet. Íme.

 

  

   A megnyitó moderátora, Jógáné Szabados Henrietta nemzetiségi referens köszöntötte a vendégeket és az érdeklődő közönséget német nyelven, majd magyarul folytatta. Elmondta, hogy a Kőbányai Német önkormányzat kiemelt feladatának tekinti a hagyományőrzést a Kőbányai németekkel, de nagy figyelmet fordít az itt élő németek tárgyi és szellemi kultúrájának bemutatására, nyelvük megőrzésére. Ebbe a körbe tartozik többek között Illéssyné kiállításának megrendezése is.

 

   Angyal 055Jógáné (a képen balra) arra kérte dr. Kovács Zoltán atyát, hogy áldja meg a kiállítást.

   Mielőtt erre sor került, az atya felidézett egy emléket, mely Barabás Rita emlékének szólt. 2010 körül egy kiemelkedő rendezvény megszervezése kapcsán találkozott a néhai elnök asszonnyal, sűrűn egyeztettek telefonon, majd a rendezvény megnyitásán személyesen is találkoztak. Elmondta, örömmel hallotta most a nevét, ugyanakkor megrendülve áll a halálhíre előtt. „A jó Isten adjon neki örök nyugodalmat, segítse mindannyiunkat odátról!” – szólt a fohásza.

   A kiállítással kapcsolatban azt fejtegette, hogy miért is fontos az angyal motívum említése. „Erről az evangélium arany oldala jut az eszünkbe, s valóban, a tűzzománc alkotásokat végig nézve, az angyali üdvözlet köszönt vissza.” – mondta, majd az üdvösség eredetével összekapcsolva említette Gábor főangyal nevét, szerepét.

 

Angyal 091 650

  Zoltán atya megáldja a kiállítást

 

   Hangsúlyozta azt is, hogy egy héttel az advent előtt igazán aktuális a kiállítás létrejötte, mely „a közelgő karácsony valódi lényegére irányítja figyelmünket.” Ezzel összefüggésben egy német nyelven elmondott bibliai idézet után azzal zárta beszédét, hogy az angyaloknak nem csak a Mennybéli tevékenységét üdvözölhetjük, de „a földi közvetítőknek is sokat köszönhetünk, így Illéssyné Naszédos Ilona tűzzománcai is egy parányi Mennyországot csillantanak fel ebben a teremben. Kísérje urunk áldása ezt a kiállítást és az abban közreműködőket!”

   Ezután Zoltán atya megáldotta és megszentelte a kiállítást.

  

   Angyal 103Weeber Tibor alpolgármester (képünk) megnyitó beszédében azt hangsúlyozta, hogy a hívőknek nem elég a heti egy istentisztelet, mert „szükségük van arra is, hogy minél több alkalommal tudjanak találkozni egy élő, együtt gondolkodó, időt együtt eltölteni képes szellemi, lelki közösséggel is.” Illéssyné kiállításáról azt mondta, hogy műveivel ráérzett erre az igényre. Az pedig különleges, hogy ez éppen a plébánia közösségi termében valósulhat meg.

   Felidézte, hogy Ilonát nagyon régen ismeri a templomból, de tűzzománc művészi munkájáról csak mintegy tíz éve van tudomása. „Számos bemutatkozáson, csoportos és önálló kiállításon tárta már elénk alkotó éveinek kincseit.” – mondta. Azt méltatta, hogy a művek megszemélyesítik és bemutatják a bibliai alakokat, eseményeket, melyek az egyházi példaképek is egyben, valamint történelmi nagyjainkat, szentjeinket. Szólt arról is, hogy Ilona „kiemelt szakmai igényességgel” alkotja meg munkáit, és azt is megosztotta a közönséggel, hogy művei létrejöttét gondos, hosszadalmas kutatások előzik meg. Ezek együtt adják az eredetiséget és a jelképek hitelességét.

   A szakmai oldalról azt emelte ki, hogy Ilona műveinek túlnyomó többsége Ilona kedvencével, az egyik legnehezebb, legősibb rekeszzománcos technikával készülnek. Nehézséget az jelent, hogy egy-egy művet többször is a tűzbe kell tenni, hogy a rekeszekben alkalmazok színek majd a tényleges színárnyalatot adják vissza. Ezt pedig a kemence hőmérséklete is befolyásolja.

   A tűzzománc alkotás a tűz, az egyik őselem és a művész együttműködés során jön létre, mely szabályt a művésznek el kell fogadnia, s a mű csak így nyeri el végleges megjelenését. – zárta megnyitóját Weeber Tibor.

   Angyal 247  Illéssyné Naszádos Ilona egy meglepetéssel készült: Ajándékozó levéllel megerősítve adta át egyik művét (középen) Zoltán atyának, a plébániának.

 

   A hivatalos rész Nyitrainé Molnár Gabriella, a Kőbányai Német Önkormányzat elnöke zárszójával ért véget. Köszönetét fejezte ki a rendezvény létrehozóinak, a befogadó plébániának, az érdeklődő közönségnek.

   A megnyitó zárásaként Ingusz Orsolya, a nemrég elhunyt dr. Barabás Rita lánya, megköszönte a figyelmet, mely gyászát enyhítette, a megemlékezést édesanyjáról, s kifejezte, örömmel vett részt a német önkormányzat munkájában, egyúttal további sikeres működést kívánt.

 

A cikkhez képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY