AD-blacklist1

2020
aug.
20

Nem minden Kolodko-szobor, ami kicsinyke

Írta: Oszvald György

miniszobor 23leadRövid időn belül két témába is belefutottunk, melyek a Kolodko-féle miniatűr szobroktól szólnak. Az egyik egy cikk, mely lényegében a Cnetrum TV riportfimjének legyezett változata, a másik a Kőbányai Bringás Egyesület Kolodko-túrája a művész miniszobrai helyszíneinek érintésével.

 

 

A Dreher Zrt. honlapján arról írnak, hogy – örömükre – két miniszoborral (Kolodko Mihály figuráival -a szerk.) gazdagodott Kőbánya, egyben a sörgyár is. Nem véletlenül szerepel ebben egy kiemelt mondat:

 

   „Kőbányán most először tűnnek fel a jellegzetes Kolodko-figurák. A Dreher Sörgyárak története ihlette a szobrászt a legújabb szobrok elkészítésekor."

 

dreher1 2

 

   „A sörgyár hangulata és története azonnal megérintett, amikor bejárhattam pincétől a padlásig, láttam az Eiffel-iroda által tervezett „léhűtő” padlást, a 100 éves Zsolnai csempéket, a söröslovakat, a százéves hordókat. Azért pedig külön örültem a felkérésnek, mert így most már Kőbányán, Budapest mértani közepén is megjelenhetnek a szobraim” – mondta el a szobrokat megálmodó és elkészítő Kolodko Mihály.

 

   miniszobor 22Igen ám, de miniatűr szobrok már korábban is léteztek Kőbányán: az Újhegyi sétány felújításának második üteméhez párosulnak a 2018 végén kihelyezett apróságok.

  

   „A mini alkotások a sétány megújításához köthetőek, amelyet a Lépték-Terv Tájépítész Iroda tervezett. Az Iroda korábbi, hasonló munkája volt a Széll Kálmán tér felújítása során kihelyezett játékos kisplasztikák. Az Iroda tervezője, Szakács Barnabás a szobrokat meglepetés szobroknak nevezi, mivel ezek a kis alkotások nem hivalkodóak, csak a szemfüles járókelők veszik észre. Az ágyások, támfalak peremén, tövében és a kerítésen elhelyezett alkotások Kőbánya múltjára emlékeztetnek.” – írja a köztérkép.hu oldal.  

   

miniszobrok

   Kőbánya meglehetősen nagy területű városrész, s előfordulhat, hogy sokan csak nagyon ritkán járnak akár a Dreher környékén, a Maglódi úton, avagy éppenséggel az Újhegyi sétányon. Így talán nem is tudnak ezekről a miniatűr szobrokról.

 

    Az is feltételezhető, hogy kevesekben tudatosul, Kőbánya gyarapodását nemcsak sajáterős felújítások – legyen az járda, közút vagy intézmény, stb., – vagy a fővárosi „hozott” beruházások jelzik, de a köztéri szobrok számának növekedése is.

 

   Egyik kerületi lakos még 2019-ben posztolt a facebookon, s hivatkozott miniatűr szoborra. Azt írja, hogy

   ,,Már működik ez a csodaoszlop az Újhegyz sétányon! Egyébként nagyon ötletesek a mii szobrok is, nekem nagyontetsszenek!"

 

   Szerkesztőségünk, éppen a fenti okok miatt a napokban lefotózta sétány érintett részére kihelyezett „meglepetés” szobrokat.

 

   A képgaléria IDE  kattintva tekinthető meg.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY, dreherzrt.hu