AD-blacklist1

2011
okt.
03

Hamu lett a kultikus bábszínházból

KH bab1Elveszett a magyar kultúra, a magyar bábszínjátszás egyik kultikus darabja: vasárnapról hétfőre virradó éjjel leégett Kemény Henrik egykori népligeti bábszínházának még megmaradt néhány eleme is.


A tűz során személyi sérülés nem történt, az okát vizsgálják. A tűzoltók kiérkezésekor a 250-300 négyzetméteres faszerkezetű épület teljes terjedelmében égett.  A lángokat 30 tűzoltó négy sugárral fél óra alatt eloltotta - tájékoztatta a hírügynökséget a Fővárosi Tűzoltóság videó csoportjának sajtóügyeletese hétfőn éjjel.


KH bab2A XX. század elején a Mutatványos tér volt a Népliget egyik legnépszerűbb része, itt gyorsan megszülettek a színesre festett, lampionos díszített szórakozóhelyek: volt mozi, vendéglők, dodzsem, cirkusz, céllövölde, barlangvasút, kör- és hajóhinta, de mindközül talán a leghíresebb a Kemény-féle bábszínház volt. Kicsik és nagyon nézték élvezettel Vitéz László történeteit. Amikor a vurstlit 1953-ban felszámolták, egyúttal Kemény Henrik bábszínházát is bezárták; ő maga az Állami Bábszínházban lépett fel. Az, hogy egyszer visszatér az édes otthon fa-falai közé, csupán 1989-ben villant fel, amikor is az épületet alapítványi támogatással felújították. Egy díszelőadásra még futotta, azóta az enyészet és az idő elvégezte a dolgát…


Engedtessék meg némi személyes élmény. Idén tavasszal, a népligeti takarítási akció során elbarangoltam az omladozó, málló bábszínházhoz, és nagy örömömre szolgált, hogy a magyar kultúrtörténet eme híres darabja – dacolva az idővel – még mindig áll. Gondoltam, mennyire gazdag Magyarország, hogy egy ilyen híres helyszínt hagy pusztulni. Elmerengtem, talán valakinek eszébe juthatott volna, hogy az amúgy is gazdátlannak tűnő Népligetben legalább egy emléktáblát jó lenne kihelyezni a következő szöveggel: „Ez volt a magyar bábszínjátszás bölcsője, Kemény Henrik egykori birodalma”. E mellé az épület egy darabját lehetett volna illeszteni. De ebből most már semmi sem lesz. A múltat és a jelent egy szemmvillanás alatt eltűntette a tűz.


(MTI, 10kerkult.hu) (fotók: google.hu)