AD-blacklist1

2012
jan.
16

Jön! Jön! Jön! A Hangár!

Írta: Oszvald György

 

hangar-lead

„A Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ várja ,garázszenekarok’ jelentkezését Hangár nevű kezdeményezéséhez, melynek segítségével bemutatkozási lehetőséget kívánnak nyújtani amatőr zenekarok számára.” Imígyen szól a felhívás, s ennek nyomán a 10kerkult.hu az ötlet születésére és a követő feladatokra volt kíváncsi.

 

 

Morassi Lászlót, a Kőrösi Kulturális Központ programigazgatóját faggattuk a Hangár „fedőnevű” kezdeményezésről. Egy emberhez kötődik-e az ötlet vagy afféle brainstorming terméke? Morassi készséggel válaszolt.

– Valójában én hoztam az ötletet, s ehhez annyi tartozik, hogy nem találtam fel a spanyol viaszt. Korábbi munkahelyemen, az angyalföldi gyermekházban dolgoztam ilyen programon. Az első alkalom megszervezése akkor sem volt könnyű és most sem az. Annak ellenére, hogy Kőbánya nagyon megmozgatja az emberek fantáziáját, hiszen túlzás nélkül állíthatjuk, a kerület a rock és a blues honi bölcsője! No, hát ennek okán plakátokon, a Facebookon, a megújult honlapunkon és más internetes felületeken népszerűsítjük a kezdeményezést. Szeretnénk felkutatni azokat a fiatal kőbányai zenekarokat, amelyek már kinőtték a „garázst” és hajtja őket a bemutatkozási vágy kicsit nagyobb hallgatóság előtt is, mint 3-4 haver! Nem árulok el titkot, gyerekkoromban nekem is vett az édesapám gitárt, én is kacérkodtam zenekar alapítással, de más felé sodródtam. Viszont vannak, akik megmaradtak a zenélésnél és mi rájuk gondoltunk a Hangárral!

 

    hangar– Kiket várnak, milyen cuccokat kell hozni a fiataloknak, s mit ad a ház?

    – A Kőrösi Kulturális Központ teljes hang és fénytechnikát biztosít, de ha valamelyik banda vagy akár mindegyik hozza a maga alapjait, könnyebb lesz a dolgunk, kevesebb időt kell az átállással eltölteni. Szeretnénk, ha elsősorban kőbányai zenekarok jelentkeznének, de szívesen fogadunk egy-egy zenekart máshonnan is. A sors iróniája, hogy eddig csak Pest környéki bandák érdeklődtek. Van még idő a jelentkezésre, addig kellőképpen izgulunk a munkatársaimmal; szeretnénk ha sikeres lenne a rendezvényünk. És ez nem csak rajtunk múlik…

  

Bizony nem, sőt az adott zenekar tudása, színvonala határozza meg a koncert sikerét. Ebben egyetértünk, de Laci azt magyarázta, hogy ha demó anyagot kérnek, a klubjelleget befolyásolják vele. Hiszen a kezdeményezés éppen azt célozza, legyen egy laza alkalom, ahol a fiatalok egymás között vannak, a kritika a saját korosztályuktól jön – vagy széna vagy szalma. Persze, ha Póka Egon vagy bárki a sztár zenészek közül beül a koncertre, biztosan nem hagyják ki a bandák, hogy kikérjék a véleményét. A Kőrösi zsűrizést nem tervez, nem tehetségkutató jellegű rendezvényben gondolkodnak a szervezők! hangar 525Ezt a koncertlehetőséget klubformában képzelik el. Ha lesz rá igény, akkor havi gyakorisággal is. Hiszik, hogy mindenki el tudja dönteni, mikor áll készen egy 30-40 perces produkcióval a nyilvános megmérettetésre.

   – Azt az üzenetet szeretnénk eljuttatni a fiatalokhoz, hogy gyertek, álljatok elő, mi készen állunk a befogadásra! – magyarázta Morassi László. S ettől jobb végszót ki sem találhatott volna! Mi sem természetesebb, hogy – eleget téve a kérésnek – a kontaktot ezen írásunk végén is közzétesszük: Jelentkezés, egyeztetés: a 06-1/261-2175 telefonon. Az első koncert február 11-én lesz. 

 

fotó: korosi.org, 10kerkult.hu/OGY