AD-blacklist1

2023
nov.
19

Görög-bolgár történelmi performance

Írta: Oszvald György

GRE BUL ea 017 leadA kőbányai Görög klubban az Örök Ortodox Testvériségért Görög-Bolgár performance zenei koncert címmel különleges előadásnak lehetett tanúja a résztvevő közönség november 24-én. A performance ugyan egyedi, azonban nem először láthatnak az érdeklődők vetített dia és koncert szerkezetű műsort.

 

 

   Magyarázatként annyit hadd mondjak el, hogy az első ilyen előadást 2021. novemberében láthatták az érdeklődők, melynek tematikája az a görög diaszpóra letelepedése, és kereskedelme, valamint az örmény-görög genocídium volt. A vetített diákkal illusztrált történelmi visszatekintést Vincze Xénia prezentálta, a témához illeszkedő énekbetéteket pedig Kollátosz Fotiosz és Nemcsók Nóra hol szólóban, hol duettként adták elő.

   Nos, a most novemberi performance szerkezete nem változott, sőt a kultúrtörténeti részek narrációját is Vincze Xénia mondta el a diák vetítése közben. A zenei betétek annyiban változtak, hogy a résztvevők: Giovantis Sofia és Kolátos Fotios (ének), Győri János és Stefopoulos Alekos (zenei kíséret - Balkán Music) voltak és adták elő a műsort.

  

   A programot – szokás szerint – Jógáné Szabados Henrietta, a Kőbányai Önkormányzat nemzetiségi referense konferálta fel, s felkérésére Somlyódy Csaba alpolgármester mondott köszöntőt.

 

   GRE BUL ea 160„Nagy megtiszteltetés itt lenni, örülök, hogy a görög önkormányzat rendre magas színvonalú programokkal áll elő” – jelezte. Majd felvázolta, hogy Kőbányára sokféle nép érkezett, részben a változatos munka lehetőségek miatt, a nemzetiségek oldalról nézve pedig befogadó kerület. „Így mindnyájan kőbányaivá váltunk” – hangsúlyozta.

 

   Sokan csodálkoznak, hogy Kőbányának hány nemzetiségi önkormányzata van (11 -a szerk.), és hogy milyen közös rendezvényeik vannak. Felidézte, hogy amikor a rendezvényre jött, arra gondolt, hogy ez a sokfajta nemzetiség milyen sokszínű kultúrát hozott ide, és ezek a kultúrák milyen hatásokat generáltak. Fontosnak tartotta, hogy ezt a kultúrát át tudták és át tudják adni egymásnak, ezáltal mindenki megélheti a kőbányaiságát, s hogy egy ilyen közegben jobb emberré tud válni.

 

   „Remélem, hogy ennek a közös tevékenységnek folytatása lesz, hisz ne feledjük el, hogy Kőbánya már olyan hagyományokkal rendelkezik, mint például a Balkán est. Kívánom, hogy ez a rendezvény is járuljon hozzá ahhoz a közösséghez, együttműködéshez, melyről az imént beszéltem” – zárta köszöntőjét Somlyódy Csaba (képünk).

   

GRE BUL ea 121

   Jógáné Szabados Henrietta (képünk) elmondta, hogy büszkék lehetünk a nemzetiségek közös ünnepségeire, hagyományőrző rendezvényeikre, és arra, hogy egymás örömére ismerhetjük meg a másik kultúrájának megismerését.

 

   „A Görög-Bolgár Testvériség Alapítvány alapja azok a társadalmi, vallási, kulturális kapcsolódási metszéspontok, melyek a két népet már a középkor kezdetétől összekapcsolja.

   A kereszténység hitvallásának felvállalása közös múltat generál számukra. Az alapítvány szerint ez a közös történelmi múlt adja a jelenlegi előadás alapját, szerkezetét.

  

   A történelmi áttekintés eredményeként bővíthetjük ismereteinket a két nép kultúrájának megismerésében” – részletezte Jógáné a performance lényegét.

 

   Varga Xénia a Görög-bolgár történelmi- és kulturális kapcsolatok című előadásában a vetített diákhoz kapcsolta például a görög és bolgár szabadságharc nemzeti hőseit: Velesztinlisz Fereosz-Rigasz (1875-1898), Georgi Sztojkov Rakovszki (1821-1867); a közös múltban gyökerező bolgárkertészetet,

 

 

GRE BUL ea 333

 

GRE BUL ea 312

 

az ortodox hagyományokat (vízkereszt napja január 6.), a bábanapot; a görög-bolgár ételeket: horiatiki – sopszka saláta; tzatziki-snezsanka, sztifado-popszka janhnia, muszaka; a közösnek nevezhető hangszereket: gaida-duda, kaval-furulya, dauli-dob; a kulturális identitás terén a tánc-és zenei hagyományokat (fesztiválok).

 

GRE BUL ea 599

  A performance művészei, a jobb alsó sarokban Vincze Xénia

 

A cikkhez képgaléria tartozik – ITT  

fotó: 10kerkult.hu/OGY