AD-blacklist1

2023
nov.
08

Délszáv-bolgár táncház a Kőrösiben

Írta: Oszvald György

SRB 3leadHogy pontosan fogalmazzuk meg a témát, november 3-án szerb szüreti táncházat, borkóstolóval egybekötött gasztronómiai bemutatót rendezett a Kőbányai Szerb Önkormányzat. A talpalávalót a Babra és a T’rakija zenekar biztosította.

 

 

 

Talán nem túlzás azt állítani, hogy egy meglehetősen hosszú kihagyás után mintegy száz, táncra kiéhezett folklór imádó töltötte meg a Kőrösi Kulturális Központ nagytermét. Szinte még meg sem szólalt a táncházat nyitó Babra zenekar, azonnal megtelt a parkett. Bő egyórás zene és tánc után éppen csak annyi szünet volt, míg – az egyébként már bekészített – technikát a T’rakija zenekarnak felállították, s az öt lányból álló banda már el is kezdte a második részt, ami szintét meghaladta az egy órát.

   SRB 2

  Babra zenekar

 

   És itt jön be az, vajon miért is emeltük ki, hogy délszláv és bolgár zenére táncolnak majd az érdeklődők. Földrajzilag a bolgárok a balkán területhez, mondhatjuk, a délszláv vidékhez sorolhatók, ugyanakkor a folklórjuk kissé eltér a szerbek, horvátok, bunyevácok, szlovének, macedónok, montenegróiak – és ide tartoznak még az albánok is –, egy szóval dél-szlávok zenei megnyilvánulásához. Elég csak megnézni a két zenekar hangszeres felállását: a bolgároknál játszik például a hegedű, a kaval, a dob, a percussion, a szerbeknél a ritmushangszer a tamburabőgő, a dallamot a primtambura viszi, a tambura kontra és a tangóharmonika a kíséretet biztosítja. Megjegyzem, ez utóbbi elképesztő virtuozitással fő dallamot is megszólaltat.

 

SRB 5

  T'rakija zenekar

 

   Érdekességként szeretném megjegyezni, hogy a táncosok között nagyon sokan mindkét zenekar muzsikájára tud táncolni, otthon vannak akár a bolgár, a szerb, vagy a macedón táncokban is, de több alkalommal tapasztaltam már azt is, hogy a görög táncház sem idegen számukra. És még egy fontos észrevétel. Mióta a szerb önkormányzat Kőbányán rendezi a táncházakat, kialakult egy törzsközönség: mintegy 25-30 táncos mindig jelen van.

   SRB 1

    A két zenekar produkciója után egy hosszabb szünet következett: a teremhez vezető folyosón Szabó Bogdán ötlete vonzotta a táncosokat. Az asztalon a forró kebabcsicsa volt a sláger, mellé akár az ajvár, akár az apróra vágott hagyma járt, de nem hiányzott a többféle ízesítésű burek sem. A borkóstoláshoz pedig fehér és inkább rozés jellegű vörösbort szervírozott Bogdán.

  

SRB 6

 

   Azt gondoltam, hogy egy kicsit megritkult teremmel találkozom majd a vendéglátás után, hiszen a finom ételek, borok kicsit elbágyasztják az embert. De rosszul gondoltam: újra a Babra nyitott, és néhány percen belül újra megtelt a terem. Hiába na, a kalóriákat csak le kell táncolni akkor is, ha tele a gyomor.

   SRB 4

    Egy meglepetésről is szólni kell. A táncházat megtekintette a másnap koncertet adó szerb zenészek is, mi több, nem kellett sokat nógatni őket, hogy egy rövid előadással színesítsék a táncházat. És, hogy teljes legyen a kép, no meg a hangulat, a Babra nagybőgőse, a rendkívül csinos Varga Veronika beszállt néhány dal erejéig (fenti képünk).

 

   Csak a táncház vége felé, nem sokkal este 10 óra előtt kezdett ritkulni a közönség, feltételezhetően nem a fáradtság, hanem a közlekedés miatt. Sikeres, és nagyon jó hangulatú táncházról írhattam a tudósítást.

 

A cikkhez képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY