AD-blacklist1

2021
júl.
05

Meglepetés a tóparton

Írta: Oszvald György

srb guttmann1 leadA plakátot elolvasók tudták, hogy mire számíthatnak a kőbányai Mélytó partján található A Guttmannhoz címzet teraszos bisztró szerb zenés-irodalmi programján július 1-jén. Egészen pontosan azt tudhatták, hogy a Kőbányai Szerb Önkormányzat szervezésében kik lesznek a fellépők, és azt, hogy valami gasztronómiai élményre is számíthatnak…

 

   A szivattyúház tetejére épült bisztró teraszáról csodás kilátás nyílt a sokaknak kedves tóra, és környezetére, és a víz felett tornyosuló lakótelep épületeire. A tó felé eső korlát adta a „színpadi” hátteret, a másik korlát és a bisztró épülete által közrefogott tér pedig a nézőteret. A durván 10-15 m2 nagyságú, a bejárat felé még egy tenyérnyi hellyel megtoldott rész is zsúfolásig megtelt. Ha a tulajdonos akart volna is akár egy db széket is kitenni, az már nem fért volna el.

   

srb guttmann3

  A szerb zenés irodalmi est környezete - A Mélytó, héttérben az Újhegyi lakótelep házai

 

   Hadd tegyem hozzá, hogy aki 10 perccel a kezdés előtt érkezett, már csak álló helyet kapott a járdán és a teraszra vezető bejárón. Ez a zsúfoltság egy nagyon bensőséges hangulatot teremtett; az előadók minden rezdülését „kézzel fogható közelségből” lehetett megtapasztalni. No, de lássuk, kik is okozták a meglepetéseket.

 

   Az estet Szabó Bogdán, a Kőbányai Szerb Önkormányzat elnöke nyitotta meg. Elmondta, ezen a helyszínen ez az első rendezvényük, átellenben, a tó másik oldalán rendezik a Balkán esteket nem sokkal a gyereknap előtt. Majd bemutatta a szereplőket és jó szórakozást kívánt

   srb guttmann4Agatics Krunoszláv Kićo tangóharmonikást – Magyarország összes délszláv zenekarában megfordult már, szívesen látott zenész – és bravúros játékát a korábbi szerb-délszláv táncos rendezvényeken már sokak megismerhették. Orcsik Darinkával – aki hercegszántói születésű horvát leány, sokat szerepel szerb körökben és a Magyarországi Szerb Színházban is játszik –, talán ritkábban lehetett eleddig találkozni, srb guttmann2Krkeljics Mirko Mitár – anyai ágon szerb származású költő, szerb nyelvtanár – verseivel, dalaival már több alkalommal is találkozhattak az érdeklődők. Gyorgyev Bránimir deszki illetőségű szerb színész, előadóművész és nagyon jó táncos, sem először szerepel nemzetiségi rendezvényeken.

   Bogdán kiemelte és megköszönte Jógáné Szabados Henrietta, a Kőbányai Önkormányzat nemzetiségi referensének segítségét. „Nélküle a rendezvényeink csak nagyon nehezen jönnének össze.” – mondta. 

 

   Mielőtt a programról is szólnék, megemlítem még a gasztroélményt. A bisztró tulajdonosa a szerbek barátja, így nem csak az ínyenceknek való „szerb-burger” (plieskovica) feltálalása, de a helyszínválasztás is azonnal érthetővé vált. A vendéglátásra nem lehetett panasz, a burger sajátos volt – kebabcsics az alapja –, a burgerzsömle sem zsömle volt, az ízesítés meg egyenesen királyi. Nyalogattuk is a tíz ujjunkat! 

 

   Felcsendült a tangóharmonika és Darinka éneke. Persze, a fiúk is beszálltak és a refrént már három szólamban énekelték. Majd rögtön az első két dallam után arra kérték a közönséget, hogy a refrénből együtt énekeljék velük a „nego sztár” részt „Így elmondhatják magukról, hogy már szerbül is énekeltek” – szólt Mitar a magyar ajkúakhoz.

   

srb guttmann5

  Balról: Orcsik Darinka, Gyorgyev Bránimir, Krkeljics Mirko Mitár, Agatics Krunoszláv Kićo    

 

   Szent Vid napjára – ami a Koszovói csatához kötődik – Mitar szerbül mondott el egy versét. Újra zene következett, s hangulat szinte kikövetelte, hogy Kićo harmonikázzon egy kis ráadást, s a talpalávaló hatására többen is táncra penderültek. S mi más is lehetett volna ráadás, mint Surda dala.

 

  srb guttmann6Az est résztvevője volt a Fővárosi Szerb Önkormányzat elnöke, Rusz Boriszláv is (képünk), aki néhány adalékot mondott a Szent György-napi (Gyurgyevdan) hagyományokhoz.

   E szerint ezen a napon engedték ki az állatokat a legelőkre, ekkor kezdett éledni a természet, a tavasz; eljött a szerelem, a szépség, az érzelmek ideje, s ettől olyan mítikus lesz az ünnep. Érdeklődésemre elmondta a rendezvényről, hogy nagyon tetszett neki, egy jól szerkesztett, és kiváló hangulatot keltő est volt.

 

 

A rendezvényt támogatta:

 

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Miniszterelnökség

Kőbánya Önkormányzata

 

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT 

fotó: 10kerkult.hu/OGY