AD-blacklist1

2020
aug.
13

50 éve a Richter szolgálatában: Bogsch Erik

Írta: szerk-OGY

RG montazsÖtven évvel ezelőtt csatlakozott a Richterhez (akkori nevén a Kőbányai Gyógyszerárugyárhoz) Bogsch Erik, aki ma a társaság operatív elnöki posztját tölti be. A vállalatnál töltött időszak felében, 1992-től 2017 novemberéig mint vezérigazgató irányította a vállalatot.

 

  

 

Vezérigazgatóságának 25 évéhez kötődik többek között a Richter sikeres tőzsdei bevezetése, amelynek köszönhetően a Társaság a régió egyetlen független gyógyszeripari cége maradhatott; a regionális terjeszkedés, melynek eredményeként külföldi termelő és kereskedelmi leányvállatok tucatja biztosítja a készítmények disztribúcióját világszerte; a nőgyógyászati termékválaszték folyamatos bővítése, mely által a Richter mára globális szinten is vezetőnek számít a nőgyógyászat területén; a vállalat saját fejlesztésű eredeti készítményének, a cariprazine-nak a törzskönyvezése az USA és az európai piacon.

 

   A 10kerkult.hu szerlkesztőségének 2012 óta van lehetősége, hogy hírt adjon a Richter különféle rendezvényeiről, a gyógyszergyárat érintő fontos eseményekről, például díjátadók, elismerések, díjak átvétele. Ezeken rendszerint részt vett és a mai napig részt vesz Bogsch Erik is. Orbán Gábor vezérigazgató posztját - a 10kerkult.hu archívumából - néhány fotóval egészítettük ki.

  

dijak 650

 

Tarsadalmi 650

 

   A Richter árbevétele 1992 és 2017 között több mint 30-szorosára, a tőzsdei árfolyama pedig a tőzsdei bevezetés és 2017 között több mint 50-szeresére nőtt.

 

   rg bogsch erik„Bogsch Erik (képünk) mindig is szolgálatnak tekintette a Richter irányítását. Alázattal, kemény munkával, egyedülálló küzdőképességgel, valamint a vállalatba vetett hitével, szeretetével és mindenkori emberségével mutatott és mutat ma is példát a Richter közösségének.

 

 

   Egyszerre tudta tovább vinni az alapító szellemi örökségét és megalapozni a Richter gazdasági változásokhoz rugalmasan igazodni tudó versenyképességét. Vezetői tevékenységét a hosszú távú gondolkodás, a megfontolt, lépésről lépésre haladás mellett a kiváló intuíció is jellemzi.

 

   Az ő munkásságának köszönhető, hogy a Richter ma is magyarországi központú, független gyógyszeripari vállalat tud lenni” – mondta el Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója.

 

forrás/fotó: a Richter facebook oldala; fotó: 10kerkult.hu/archív  


Adalék az 50 évhez

 

Bogsch Erik vezérigazgató részére Richter Gedeon életművének, szellemiségének továbbviteléért, elvitathatatlan szakmai nagysága elismeréseként 2012-ben Kőbánya Önkormányzat a Kőbánya Díszpolgára címet adományozta.

 

diszpoplgar 650

   Bogsch Erik életútját a laudáció hosszan és részletesen méltatta, ezt tesszük most közzé tiszteletünk jeléül.

 

    Budapesten született 1947. október 31-én. Általános és középiskolai tanulmányait követően 1970-ben vegyészmérnöki diplomát szerzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd 1974-ben gazdasági mérnök diplomáját vette át. 1970-ben a Kőbányai Gyógyszerárugyár – mai Richter Gedeon Nyrt. - munkatársaként dolgozott kutatási-fejlesztési területen. 1977-től 83-ig Mexikóban dolgozott, majd visszatért a gyógyszergyárba, ahol fejlesztési főmérnök helyettesként tevékenykedett. 1988 és 92 között Londonban látta el a Medimpex UK ügyvezető igazgatói feladatait.

 

   1992. novemberében nevezték a Richter Gedeon Rt. vezérigazgatójává. Elismert szakember, elkötelezett vezető. Sikereit számos elismerés, kitüntetés is alátámasztja: Eötvös-díj, Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje, középkeresztje, az év üzletembere, Gábor Dénes-díj, és még sorolhatnánk.

   Két évtizede irányítja a kőbányai székhelyű gyógyszergyárat, és töretlenül viszi tovább az alapító szellemiségét. A mára már világszerte ismert gyár multinacionális vállalattá fejlődött, a kelet-közésp-európai vállalatok közül egyedülálló, öt világrészre kiterjedő pachálózattal rendelkezik. A Társaság 30 országban van jelen, négy gyártóhellyel, 30 képviseleti irodával, valamint 14 kereskedelmi leány- és nagykereskedelmi vállalattal.

 

   Mára a Richter 800 fős kutató-fejlesztő bázissal a kelete-közésp-európai térség legjelentősebb gyógyszerkutatási központjává fejlődött.

   A Bogsch Erik által irányított vállalat számtalan magyar és nemzetközi elismerésben részesült, ezek közül néhány, a teljesség igénye nélkül: 1995: Ipari és Kereskedelmi Minisztérium Innovációs Díja, 1996: WIPO Gold Medal for Investors díj, 1997: Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium Innovációs díja, néhány, nem díj nélküli évet átugorva: 2004. Mecénás Diploma az Esélyegyenlőségi Kormányhivataltól, 2006: A Kutatás-fejlesztés iránt legelkötelezettebb vállalat díja, 2006. legeredményesebb vállalata, 2008: Az Év Befektetője, 2009: Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Technológiai Innovációs Díja, Good CSR. Természetesen a felsorolás koránt sem teljes, de láthatjuk, hogy tevékenysége kiemelkedő jelentőséggel bír, és ezt mind hazai, mind nemzetközi szinten elismerik díjazzák.

 

   Az általa vezetett gyár hűen követi az alapító, névadó által megálmodott célokat, létrehozott valóságot. Életútjukban számtalan párhuzamosságot fedezhetünk fel: tanulás iránti vágyuk, külföldi tapasztalat szerzésük, céljaik, a célok megvalósításához elvezető út, a hit, az alázat, a szeretet, mely a vállalathoz fűzi őket.

 

   A vállalat honlapján Bogsch Erik a következő gondolatokat osztja meg velünk:

 

   „A magyarországi gyógyszergyártás, ezzel együtt a Richter, immáron több, mint 110 éves múlttal rendelkezik. Büszkék vagyunk arra, hogy 110 év elteltével is az a szellemiséget tudhatjuk magunkénak, melynek alapjait még Richter Gedeon fektette le áldozatos munkájával, az emberekhez és a gyógyításhoz való hozzáállásával.”

 

   Bogsch Erik érzi és tudja az alapító szándékát, célját. Érzi és tudja, hogy a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. csak az alapító szellemiségét megőrizve, azt a mai kor igényeihez igazított továbbvitelével őrizheti meg hazai és nemzetközi szinten megszerzett elismerését, rangját. Érzi és tudja, hogy az általa vezetett vállalat biztos munkahelyet, megélhetést csak akkor és úgy biztosíthat az ott dolgozók részére, ha a humánpolitika terén is az alapító által kijelölt úton haladnak.