2013
jan.
11

Tilos lesz cigizni vezetés közben?

kresz pecsiautos.huMódosulhat a KRESZ: tilos lesz enni, dohányozni, GPS-t nyomkodni vezetés közben – írta a pénteki Népszava. Bár rendeletben soha nem lehet a teljesség igényével tételesen felsorolni, hogy mi mindent tilos csinálni.

 


A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az európai gyakorlat figyelembevételével megvizsgálja a járművezetők számára tiltott magatartások tételes felsorolásának, újabb tilalmak KRESZ-ben történő pontos megnevezésének lehetőségét, például a dohányzás, étkezés, a GPS vagy fedélzeti számítógép használat, a televíziózás vagy videózás esetében – közölte a Népszava.


A minisztérium kommunikációs főosztálya kiemelte: a jogszabályi tiltás hatékony ellenőrzés nélkül nem érheti el célját, e nem kívánt magatartások tetten érhetősége azonban erősen korlátozott. Közlekedésszabályozási oldalról leginkább arról lehet szó, hogy egy bekövetkező balesetnél a járművezető gondatlan magatartását súlyosbító körülményként vegyék figyelembe.
A mobiltelefonok rohamos elterjedése nyomán vezetés közbeni használatukat nemzetközi szinten is jelentős baleset okozó tényezőként azonosították. Így a kézben tartott mobiltelefon használatának tilalma egész Európában elterjedt gyakorlattá vált. A hazai előírások is ehhez igazodtak.


A KRESZ-rendeletben soha nem lehet a teljesség igényével tételesen felsorolni, hogy mi mindent tilos vezetés közben csinálni, mindig indokolt marad a "járművezetésre alkalmas állapot" előírás megtartása. Ha a járművezetésre alkalmasságot jelentősen befolyásoló magatartás sajnálatosan elterjed, akkor fontolható meg, hogy a konkrét magatartás kiemelt tilalmát a jogalkotó a KRESZ-be beépítse - hangsúlyozta a Népszava kérdésére a minisztérium.


(forrás: Népszava) (fotó: pecsiautos.hu)