2013
jan.
09

Az alapjogok védelméről tárgyaltak

ellenzeki egy mtiAz alapjogok védelméről tárgyaltak szerdán az ellenzéki egyeztetésen résztvevő szervezetek. Egyetértettek, hogy az emberi méltóság kiemelt védelmet kapjon, és abban is, hogy az alkotmányozási folyamat vége egy népszavazás lehet.


Az MSZP, az Együtt 2014, a Demokratikus Koalíció, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt múlt héten kezdődött közjogi egyeztetéséhez két újabb szervezet csatlakozott: az Ungár Klára egykori fideszes, majd SZDSZ-es képviselő vezette Szabad Emberek Magyarországért - Liberális Párt, valamint a Kuncze Gábor korábbi SZDSZ-elnök nevével fémjelzett Szabadelvű Polgári Egyesület.


A szerdai megbeszélésen elnöklő Együtt 2014 küldöttségvezetője, Bárándy Péter újságíróknak elmondta: a felek megállapodtak, hogy az alkotmányos berendezkedés átalakításakor az emberi méltóságnak kiemelt védelmet kell kapnia. Arra a kérdésre, hogy a gyűlöletbeszéd tilalmát készítik-e elő, úgy válaszolt: a büntetőjog csak utolsó eszköze a méltóságvédelemnek, de van benne szerepe.
Bárándy Péter arról is beszélt, elfogadhatatlan, hogy az alaptörvény államcéllá „fokozta le" a szociális biztonsághoz való jogot, ezt helyre kívánják állítani. Emellett a résztvevők célul tűzték a jogbiztonság helyreállítását, a visszaható hatályú jogszabályalkotás tilalmát.


Bárándy Péter kiemelte, hogy az Alkotmánybíróság ugyan megszabadította az embereket a választási regisztrációtól, ám az új választójogi törvények aránytalan szisztémát hoztak létre, torzítják a választói akarat leképeződését, ezért azokon is változtatni kell.
Az ellenzéki szervezetek egyetértésre jutottak a sztrájkjog újraszabályozásáról, és arról is, hogy a munkavállalói jogok kiterjesztése érdekében módosítanák a munka törvénykönyvét. Szintén kívánatosnak tartják, hogy a vallási közösségek elismeréséről a parlament helyett ismét a bíróság döntsön.
A közjogi tárgyú ellenzéki egyeztetések két hét múlva intézményi kérdések megtárgyalásával folytatódnak. 


(MTI) (fotó: MTI)