2013
jan.
09

Egyeztetés után: mennyi az annyi?

szocskaSzócska Miklós államtitkár szerint hat-hétezer egészségügyi dolgozót menthetnek fel a kötelező nyugdíjazás alól. Az érdek-képviseleti szervezetek szerint a szerdai egyeztetés után is több kérdőjel maradt.


Hat-hétezerre tehető azoknak az egészségügyi dolgozóknak a száma, akiket érint a kötelező nyugdíjazás rendszere. Ők egyénileg, szervezett eljárás keretében folyamodhatnak a nyugdíjazás alóli felmentésért – mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
Az államtitkár szerdán két órán át egyeztetett az egészségügyi dolgozók szakmai érdek-képviseleti szerveivel. Az egyeztetés után azt mondta: az érintettek köréről elindult egyfajta „számháború", ezért a következő időszakban tisztázzák a pontos adatokat, valamint a felmentés eljárásrendjének részleteit.
A közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elveket rögzítő kormányhatározat a múlt év utolsó Magyar Közlönyében jelent meg. Szócska Miklós arra is kitért, hogy bár több szakmai szervezet felvetette, az egészségügyben a nyugdíjkorhatár megváltoztatása nincs napirenden. Ágazati mentesség az egészségügyben sem lesz, de egy ágazatspecifikus részletszabályozás készül.


Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke az MTI-nek azt mondta, hogy a tárgyaláson áttörés nem történt, a közszolgálati dolgozók kötelező nyugdíjazásáról szóló rendelkezést nem szüntették meg, nem halasztották el, és alanyi mentességet sem kapnak az egészségügyben dolgozók. Ezenfelül „szép számban" maradtak kérdőjelek. Több, később kidolgozandó, apróbb részletszabály van, amely egyelőre nem tiszta, például a fizetés és a nyugdíj együttes tilalmával, az egy forrásból történő jövedelmezéssel kapcsolatban - fejtette ki a MOSZ elnöke.


Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke hivatalos külföldi kötelezettsége miatt csak a tárgyalás elején tudott részt venni. Ekkor kifejtette szervezetük véleményét, amelyet Orbán Viktor miniszterelnöknek, illetve Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek is megírtak. A MOK elnöke, a kollégáitól kapott információi alapján, az MTI-nek azt mondta, csalódottak, mert a több felelős döntéshozó szájából elhangzott ígéretet nem tartják be. A kormány a kormányhatározat érdemi tartalmát tekintve nem tágít, a lebonyolítás technikai részleteivel kapcsolatban pedig sok a kérdőjel - tette hozzá Éger István.
Semmilyen érdemi információval nem gazdagodtak, így ilyen szempontból akár eredménytelennek is lehet tekinteni a tárgyalást. Éger István feltette a kérdést: ha most kezdenek el adatot gyűjteni, akkor mire való a Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet, valamint az elmúlt másfél év összes jelentéstételi kötelezettsége, adatgyűjtése?


(MTI)