2021
aug.
04

Magyarország tortája - 2021

Írta: szerk

evtortaja1 leadFodor Sándor budapesti cukrász kreációja, a „NAPRAFORGÓ” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt és az „Egy a Természettel” versenyt is Füredi Krisztián cukrászmester nyerte a „Beszterce rózsája” és a „Nimród” fantázianevű alkotásokkal. A verseny győztesét az Országházan hirdették ki.

 

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén jubileumi, tizenötödik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.

 

 

   Kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült recepteket vár minden évben az Ipartestület, olyan tortákat, melyek az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozhatók, és szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.

 

  evtortaja1 650

 

   Bár a nyertest, Fodor Sándort (Habcsók Cukrászda, Budapest) a napraforgó torta ötletének szárba szökkenésekor a nyári napraforgó mezők inspirálták, mégis egy igazi négy évszakos torta született. Jólesik a nyári melegben, a vilmoskörte üdeségével és a hársmézes friss joghurt savanykásságával. A hűvösebb napokon pedig, amikor melegebb ízekre vágyunk, a győztes sütemány a pirított napraforgó telt ízével és karamellizált csokoládéval kényeztet.

 

  Csokoládés, ropogós talpon, búzaliszt mentes, pirított napraforgó őrleménnyel készült felverten helyezkednek el a különböző textúrájú rétegek. A napraforgó, a csokoládé, a körte és a méz „szeretik egymást”, körbeérnek az ízek, melyeket a vilmoskörte pálinka még inkább kiemel.

 

 

  A versenyben egy alkategóriát is meghirdettek a szervezők a vadászati világkiállítás tiszteletére. Itt a nyertes Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) NIMRÓD” fantázianevű tortájája lett.

 

  Füredi Krisztián duplázott az idén, mivel a Magyarország cukormentes tortája is az ő műhelyéből került ki. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. A versenyben nyertes torta a Beszterce rózsája névre hallgat.

 

További részletek a 24.hu tudósításában, IDE kattintva olvashatók.