2020
okt.
06

Új irodaházat avatott Debrecenben a Richter

Írta: szerk-OGY

RG debrecenSzijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Papp László, Debrecen város polgármestere, Kósa Lajos, országgyűlési képviselő, Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke, valamint Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója jelenlétében adták át a Richter debreceni Biotechnológiai üzemének új közösségi és irodaépületét szeptember 30-án.

 

 A Debrecen gazdaságában meghatározó szerepet betöltő Richter Gedeon Nyrt. Biotechnológiai üzeme 2012-ben kezdte meg működését a Határ úti Ipari Parkban. Azóta további jelentős fejlesztések történtek, melynek eredményeképpen 2016-ban a bioszimiláris készítményeket fejlesztő és gyártó részleg tovább bővült, 2018 márciusában pedig átadták a Molekuláris biológiai laboratóriumot. Ezekkel a lépésekkel a debreceni beruházás összértéke meghaladta a 40 milliárd forintot.

   RG debrecen2A kutatói és gyártói kapacitás bővítése ugyanakkor megnövekedett igényeket támasztott a meglévő irodai infrastruktúrával szemben, melynek kielégítésére a Richter további 2 milliárd forintos beruházás indítása mellett döntött. Az új irodaház annak a 2016-ban indult, mintegy 15 milliárd forintos kapacitásfejlesztési beruházási program részeként épült meg, amelyet a Richter egyedi kormánydöntésen alapuló, összesen közel 5 milliárd forintos állami hozzájárulással valósít meg. Az új, közösségi és irodai funkciókat ellátó, modern épületkomplexum kialakítása épp olyan magas technológiai színvonalról tanúskodik, mint ami a vállalat K+F és gyártási folyamatait jellemzi.

 

   Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke (képünk) köszöntőjében elmondta:   

 

   image00004„Ez az átadó újabb fontos állomást képvisel abban a törekvésünkben, hogy versenyképes és inspiráló környezetet biztosítsunk a magasan képzett munkaerő számára, amivel hazánkban tudjuk tartani a tehetséges pályakezdőket és a tapasztalt szakembereket.”


   „A debreceni beruházásaink révén létrejött Magyarország egyetlen biotechnológiai telephelye, amely a közép-kelet-európai régióban is egyedülállónak számít azzal, hogy egy helyen történik a sejtvonal kutatás-fejlesztés, a gyártás, töltés és a minőség-ellenőrzés. Mindez nem volna lehetséges kimagasló hazai szellemi teljesítmény, azaz felkészült és magasan képzett szakembergárda nélkül. Az új irodaépületet nekik adjuk át, célunk, hogy számukra, a tehetséges magyarok számára, vonzó, kreativitást és együttműködést elősegítő munkakörnyezetet tudjunk nyújtani, ahol magas energiaszinten tudnak funkcionálni a kollégák” – tette hozzá Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. Vezérigazgatója.

 

 

   A 3500 m2 alapterületű, többszintes épületkomplexumban a 68 új irodai munkaállomás mellett éttermet, konferenciatermet, a legmodernebb infokommunikációs technológiával felszerelt tárgyalókat, üzemorvosi rendelőt, gépészeti- és elektromos rendszerekhez szükséges helyiségeket, valamint szervertermet alakítottak ki. A beruházás elindításában jelentős szerepet játszott az a kiváló szakmai együttműködés is, amely Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Richter Gedeon Nyrt. között valósult meg az elmúlt évek során.

 

   Az eseményen beszédet mondott Dr. Papp László, Debrecen város polgármestere is, aki kiemelte: ,,A Richter Gedeon Magyarország leginnovatívabb és legversenyképesebb nagyvállalatai közé tartozik, amelyhez a cég vezetőinek és munkavállalóinak kiemelkedően magas szintű tudása elengedhetetlen. A Richter debreceni jelenléte és a most átadásra kerülő irodaépület is azt hirdeti, hogy Debrecen kiemelkedően versenyképes az innováció és a magas tudásigényű iparágak vonatkozásában. Büszke vagyok arra, hogy olyan városnak a vezetője lehetek, ahol a Richter jelen van, kutat, fejleszt és gyárt.”

 


   ,,A legjobb úton járunk afelé, hogy Debrecen a 21. század gazdasági hajtómotorja legyen, mind innováció, mind új technológiák, mind fejlesztések területén. Nagy öröm ezért, hogy a Richter Debrecenben nem csak otthonra talált, hanem folyamatosan fejleszt, fejlődik.” – mondta Kósa Lajos, országgyűlési képviselő az ünnepségen.

 

   Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédében hangsúlyozta:

   „A mai napon a Richter márkanév tovább erősödik, hiszen a vállalat debreceni biotechnológiai üzemének új, többfunkciós innovatív irodaházát adjuk át. (…) Köszönettel tartozunk a Richternek azért, mert az elmúlt hónapok rendkívül nehéz időszakában semmifajta gyógyszerellátási probléma nem állt elő. Ez is világosan mutatja, hogy mekkora jelentősége van annak, ha a kulcsiparágakban nemzeti tulajdonban lévő vállalatok viszik a prímet, amelyek számára a hazai piac működésének zavartalansága nem csak egy szervezési, vagy profitabilitási kérdés, hanem szívügy is. Ezért is fontos, hogy a Richterre, mint magyar vállalatra számíthatunk a legnehezebb időkben is.”

   

image00010

  balról: Bogsch Erik, Papp László, Kósa Lajos, Szijjártó Péter, Orbán Gábor

 

   Az épület tervezésekor a Richter különös tekintettel volt az innovatív, környezettudatos megoldások használatára, így az épület villamosenergia-igényének jelentős részét a tetőn elhelyezett napelempark biztosítja. Az alacsony energiafelhasználás érdekében pedig a falakba épített felülethűtési/fűtési rendszereket alkalmaznak.

 

forrás: Richter sajtóközlemény; videók: dehir.hu; hipa.hu