2020
aug.
13

Novemberi nyugdíjkompenzáció várható

Írta: szerk

nyugdijA KSH legfrissebb adatai szerint az átlagon belül a nyugdíjas fogyasztói árindex 4,3 százalékkal emelkedett, miközben júniusban még „csak” 3,6 százalékos árnövekedést mért a statisztikai hivatal az idősek körében. Miközben idén mindössze 2,8 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, vagyis egyértelműen romlott a nyugdíjak reálértéke.

 

 

Az Mfor számításai szerint az első hét hónap átlagában 3,94 százalékos volt a nyugdíjas infláció – hivatkozik az Mfor írására a 24.hu.

 

   A szakportál úgy véli, biztosra vehető, hogy november táján kompenzációban részesülnek a nyugdíjasok az államtól. Kizárt ugyanis, hogy augusztusban olyan alacsony áremelkedést, pláne árcsökkenést mérjen a KSH, ami megfordítja a folyamatot. Márpedig a nyugdíjtörvény értelmében amennyiben a nyugdíjas infláció meghaladja a fogyasztói árindexet (amit a teljes társadalomra vetítve állapítanak meg, és január-július között 3,5 százalék volt, tehát alacsonyabb, mint a másik mutató), akkor előbbi nyolchavi mutatójából kell kiindulni a kompenzáció megállapításakor.

 

A 24.hu teljes cikke  ITT  olvasható

címlapkép: Farkas Norbert/24.hu