2020
aug.
01

Magyarországon uniós pénzekből a kormánymédiát finanszírozzák

Írta: szerk

epreport 260x125A frissen megjelent EU Media Pluralism Monitor (MPM2020) figyelmeztet, hogy Magyarországon az Európai Unió támogatásait folyamatosan a kormánypárti média finanszírozására fordítják és arra, hogy EU-ellenes üzeneteket közvetítsenek.

 

 

 

Az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) és a Media Freedom Rapid Response (MFRR) felhívja az EU vezetőit, hogy tegyenek lépéseket a média sokszínűségének helyreállítására Magyarországon - írja a MÚOSZ július 31-én.

 

   Az MPM Magyarországról szóló jelentése emlékeztet: 2014-ig az uniós pénzek kezelője, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség volt az egyik legnagyobb hirdető Magyarországon. 2014 után, azt követően, hogy az ügynökséget megszüntették, az összes európai támogatást a miniszterelnöki irodán keresztül a magyar kormány kezeli és osztja szét.

   muosz1

 

   Az EFJ honlapján közzétett állásfoglalás kitér a KESMA kormánypárti médiaholding megalakításával és működtetésével szemben megfogalmazott kritikákra és az ezzel kapcsolatos, mindmáig eredménytelen beadványra.   

kiemeles3c1

 

„Újra követeljük, hogy induljon vizsgálat az uniós pénzek felhasználásával és a magyar médiapiac koncentrálásával kapcsolatban. Sürgős EU-támogatásokat tartunk szükségesnek a most felmondott indexes újságírók támogatására, hogy el tudjanak indítani egy új, független médiumot” – mondta Ricardo Gutiérrez, az EFJ titkára.

 

   „Az Index eltüntetése újabb példája a sajtószabadsággal szembeni politikai beavatkozásnak, melyet a tulajdonos üzleti érdekeinek álruhája mögé bújtatnak” – idézi Hargitai Miklóst, a MÚOSZ elnökét az EFJ közleménye.

 

***

 

   A MÚOSZ az index.hu megszűnésével kapcsolatban is állást foglalt: Az Uniónak lépnie kell – reagált az Európai Újságíró Szövetség az Index szerkesztőségével történtekre. Írásukban megjegyzik, hogy

 

   „Mogens Blicher Bjerregård, az EFJ elnöke hangsúlyozta: többé nem fér kétség ahhoz, hogy Magyarországon nem biztosítják az alapjogokat, hogy a média sokszínűségének lebontásával az állampolgárok egyre kevésbé férnek hozzá a független és ellenőrzött információkhoz.”

 

   További részletek és kapcsolódó cikkek ITT  

 

fotó: muosz.hu