2018
júl.
20

Növekszik a nemzetiségek támogatása

Írta: szerk

foto2Sajtótájékoztatót tartott a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi ügyekért felelős államtitkársága a fővárosi Bolgár Művelődési Házban 2018. július 18-án. A téma a magyarországi nemzetiségek támogatásának növekedése volt.

 

 

 

A tájékoztatón Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára elmondta, hogy a jövő évi költségvetésben is nő a magyarországi nemzetiségek támogatása; az erre a célra fordított összeg a 2010-es kormányváltás óta több mint négyszeresére emelkedik.

 

   20180718 34.aSoltész Miklós (képünk) kifejtette: a támogatások emelésével egy most sem rossz helyzetet javítanak tovább úgy, hogy minden népcsoport jól jár, legyen szó oktatás-nevelésről, a civil szervezetek működtetéséről vagy az intézményekben végrehajtott fejlesztésekről

 

   foto1Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi ügyekért felelős helyettes államtitkár (képünk balra) azt hangsúlyozta: a magyar kormány erőforrásként tekint a magyarországi nemzetiségekre, ezért komoly figyelmet fordít azok működő civil szervezeteire.

 

   Mint mondta, az ezek számára hozzáférhető, idén mintegy másfél milliárd forintos pályázati keret jövőre 400 millió forinttal bővül; nemzetiségi fiatalok anyaországi táboroztatására például az ez évi összeg másfélszerese, 600 millió forint jut. 

  

   A sajtótájékoztatón kifejtette véleményét Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke, Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló, Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló és Ritter Imre német nemzetiségi országgyűlési képviselő, a parlament magyarországi nemzetiségek bizottságának elnöke is.

 

miniszterelnoksleg.hu; MTI; Fotó: Váli Miklós; Bruzák Noémi;