2018
feb.
10

Holnap kezdődik a házasság hete

Írta: szerk

hazassag2Vasárnap, február 11-én kezdődik a házasság hete; országszerte és a határon túl több mint 300 programmal irányítják rá a figyelmet a házasság, a család fontosságára – közölték a szervezők a rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten.

    

 

Herjeczki Kornél, a házasság hete mozgalom országos koordinátora elmondta: a Magyarországon idén 11. alkalommal megrendezett programsorozat egyre népszerűbb, tavaly 72 település 350 eseménnyel csatlakozott a kezdeményezéshez. 
    Hozzá fűzte, a házasság hete arra hívja az embereket, hogy ezen a héten minden nap fejezzék ki szeretetőket a társuk iránt valamilyen új módon.


    Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár reményt keltőnek nevezte, hogy 2016-ban húszéves, csökkenő házasságkötési trend dőlt meg azzal, hogy ötvenezer pár között házasságot, és ez a szám 2017-ben sem csökkent.
   

   Bíró László, tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke fontosnak nevezte, hogy évről évre van egy hét, amikor „nem siratjuk, hanem ünnepeljük a házasságot”. 
    Szavai szerint a programsorozat jó alkalom arra is, hogy párbeszéd alakuljon ki a házasságról különbözőképpen gondolkodók között. A házasság hete egyaránt segíti a házasságban élők megnyílását a társadalom felé, és a társadalom nyitottságának növelését a család mint életforma felé – mondta a katolikus püspök.
    Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyházak nemcsak a házasság hetében, hanem egész évben, mindenki felé nyitottan végzik családsegítő, házassággondozó szolgálatukat. A jegyesoktatástól kezdve a baba-mama klubokon keresztül a családpasztorációig számos konkrét programmal erősítik és népszerűsítik ezt az alapvető, hitük szerint istentől való életrendet. 


        hazassag1A rendezvénysorozat idei „házaspár arca”, Zámbori Soma színművész és felesége, Fazekas Rita mediátor (képünk) elmondták, az elkövetkező héten üzenni szeretnének a fiataloknak és az egyedül állóknak, hogy „jó házasságban élni menő”, „egymást támogatni felemelő”, merjenek tehát elköteleződni. 


    A házasság hete központi programjai református istentisztelettel kezdődnek vasárnap Veszprémben, a Kálvin János parki református templomban, ahol Steinbach József hirdet igét. A hetet lezáró szentmisét a Budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban Bíró László mutatja be. 

 

(címképünkön balról: Bíró László tábori püspök, Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke Zámbori Soma színművész és felesége, Fazekas Rita, a házasság hete idei arcai)
    

    
MTI; fotó: Szigetváry Zsolt