2018
feb.
05

Budapest vagy Bukarest – földrajzból egyes

Írta: szerk

okit1Az Országos Sajtószolgálatra hivatkozva tette közzé az MTI a Fidesz frakció 2 részes közleményét ma (február 5-én) 16.44-kor, majd egy összegzést 17.13-kor. Ezt megelőzően, 16.33-kor két MTI fotó jelent meg a portálon rövid képaláírással.

 

 

 

A megállapodásról szóló hír csak két darab, fotókkal illusztrált, a résztvevőket felsoroló kép. Bruzák Noémi képeihez az aláírások – igaz hibásak, mert a címben Bukarestet írnak Budapest helyett – nyilvánvaló tévedések, hiszen a megállapodást egy budapesti kávézóban írták alá.

 

A címkép szövege:

Oktatási minimumról szóló megállapodást írtak alá pedagógusok és ellenzéki pártok képviselői

Bukarest, 2018. február 5. Pásztor Erzsébet, az Oktatói Hálózat (OHA), Niedermüller Péter, a DK alelnöke, Juhász Péter, az Együtt elnöke, Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője, Molnár Gyula, az MSZP elnöke, Turi Zoltán, a Modern Magyarországért Mozgalom Párt képviselője, Dukán András Ferenc, a Momentum mozgalom elnökségi tagja, Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, Ambrus Gyöngyi, az Új Kezdet Párt alelnöke (b-j), valamint Pilz Olivér, a Tanítanék mozgalom képviselője (a képen nem látható) az az oktatási minimumról szóló megállapodás aláírásán Budapesten a Mozsár Kávézóban 2018. február 5-én.

 

 Az illusztrációs kép szövege a kép alatt olvasható

okit2

  Bukarest, 2018. február 5. Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom vezetője (b), Niedermüller Péter, a DK alelnöke (b2), Hadházy Ákos, az LMP társelnöke (b3), Pásztor Erzsébet, az Oktatói Hálózat képviselője (b4), Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője (b5), Dukán András Ferenc, a Momentum mozgalom elnökségi tagja (b6), Juhász Péter, az Együtt elnöke (b7), Turi Zoltán, a Modern Magyarországért Mozgalom Párt képviselője (b8), Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke (b9), Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom képviselője (b10), Molnár Gyula, az MSZP elnöke (b11) és Ambrus Gyöngyi, az  Új Kezdet Párt alelnöke (b12) az oktatási minimumról szóló megállapodás aláírásán Budapesten a Mozsár Kávézóban 2018. 

 

Íme a hiba:

Képkivágásmti okit L

 

   A hibát, Bukarest-Budapest 17.54-kor javították, ám erről egyetlen elnézést kérő szó sem jelent meg. Pedig nem mindegy, még ha nyilvánvaló is a tévedés. Ettől enyhébb hibára is zöld színnel kiemleve tettek közzé helyesbítést.

 

A Fidesz közleményben adta hírül álláspontját, miszerint:

 

A Fidesz-frakció szerint az ellenzék, amely most oktatási minimumról állapodott meg, kormányzása idején a minimumot sem adta meg az oktatásnak.

    A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciója ezt annak kapcsán közölte hétfőn az MTI-vel, hogy Pilz Olivér, a Tanítanék mozgalom képviseletében bejelentette: oktatási minimumról szóló megállapodást írtak alá pedagógusok és oktatók, valamint ellenzéki pártok képviselői. A dokumentum alapvetése, hogy a gyerekek érezzék jól magukat az iskolában.


    A Fidesz-frakció erre reagáló közleményében azt írta, kormányzása idején az ellenzék pénzt vett el az oktatásból, több száz iskolát zárt be, létbizonytalanságba taszította a pedagógusokat, elvett tőlük egyhavi bért, versenyképtelenné és „liberális kísérleti tereppé” változtatta az iskolákat, eltörölte a nemzeti alaptantervet, és a szülőket is magukra hagyta az iskoláztatás terheivel.


    Hangsúlyozták, ha az ellenzéket valóban érdekelné az oktatás ügye, akkor a pártok megszavazták volna, hogy idén 572 milliárd forinttal több juthasson oktatásra, mint a baloldal kormányzásának idején. Az ellenzéknek azonban csak a saját politikai céljai fontosak, ezért a kampány közeledtével most csak újra ki akarják használni a diákokat és a pedagógusokat.
    A Fidesz 2010 óta pótolja az oktatásból kivont pénzeket, országszerte épülnek és megújulnak az iskolák, közel 150 településen építenek tantermet, tornatermet vagy tanuszodát, további 527 iskolában pedig felújítások, nyelvi és informatikai fejlesztések zajlanak – sorolták. Emellett a pedagógusok bére átlagosan 50 százalékkal emelkedett és minden eddiginél többen jutnak ingyenes étkezéshez, tankönyvhöz – olvasható a Fidesz-frakció közleményében.

 

   Megjegyezzük: az MTI arra kérte a hírfelhasználókat, hogy a Fidesz-frakció 16.44-kor kihelyezett közleményeit az Országos Sajtószolgálat (OS) jelzéssel tegyék közzé. Ez a kérés értelmét vesztette, amikor az MTI a két részes közleményt egybe dolgozva saját hírként is közzétette mintegy fél óra múlva.

 

   Azt sem nagyon értjük az MTI hírszerkestésében, ha nem közölt semmit sem a megállapodásról, még kivonatosan sem (leagalább annyit, mint a Magyar Nemzet), pusztán a két kép címe (Oktatási minimumról szóló megállapodást írtak alá pedagógusok és ellenzéki pártok képviselői) és a képalá látott napvilágot, vajon mi ellen szól a Fidesz-frakció közleménye? Vagy talán a Fidesz-frakcióban tudtak valamit?

 
MTI; fotó: Bruzák Noémi