AD-blacklist1

2012
ápr.
01

A tüntetés haszontalan(?)

Írta: Oszvald György

tuntet-leadA közeljövőben – folytatva egy trendet – több tüntetésre is számítani lehet. Ön szerint van-e haszna a kormány elleni tüntetéseknek? – kérdeztük legutóbb olvasóinkat. Íme a válaszok.

 

 

 

-         Igen, mert a döntéshozók figyelembe veszik a választók akaratát 31%

-         Nincs, ha a kormány döntött, nem lehet megváltoztatni 6%

-         A tüntetés csak konkrét ügyekben lehet hasznos 13%

-         Nálunk nincs kultúrája a tüntetésnek, így haszna sincs 50%

 

tuntet1   Tüntetés. A köznapi ember azt érti alatta, hogy sok, azonos cél elérésében érdekelt ember összejön, elvonulnak egyik helyről a másikra, s különféle jelszavakat hangoztatnak. Aztán valahol van egy színpad, ahol tiltakozó beszédeket mondanak, utána vagy békében hazamegy mindenki vagy, ha éppen úgy adódik, tömegverekedések, rendbontás, rendőri beavatkozás a tüntetés vége. Ez esetben jelentős károkozás is bekövetkezhet, de valójában az a helyzet, hogy amiért összejött a sok ember, abban a témában nem történt semmi!

 

A politikai fogalomtár a következőket mondja:

„48.) Tüntet:
1. Aki valaki, vagy valami elleni tiltakozás jeléül, vagy a mellette való állásfoglalás jeléül ki- vagy felvonul, illetve ilyen felvonuláson részt vesz.
2. Tiltakozását, illetve állásfoglalását magatartásával, jelenlétével, távollétével, vagy távozásával kinyilvánítja.

49.) Tüntetés:
1 Az a cselekvés, magatartás, amikor valaki, vagy valakik, valami ellen, vagy valami mellett tüntetnek.
2. Politikai állásfoglalás kinyilvánítása felvonulással, jelszavak hangoztatásával.”

 

   tuntet2Ha az utóbbi időszak tüntetéseit nézzük, találkozhatunk a békés tüntetés, a spontán tüntetés, a szimpátia tüntetés fogalmával. S mivel a kérdést úgy tettük fel, hogy konkrétan megneveztük a tüntetés célját, nevezetesen valami ellen szóló tüntetés (itt a valami a kormány, de ennek most nincs jelentősége), le kell írnunk, hogy a valami ellen tüntetők elleni tüntetés az ellentüntetés. Ez ugyan elvileg a valami melletti tüntetés, de mégis van értelembeli eltérés; gondoljuk csak végig!  

  

   Hát, ennyi elméleti felvértezettséggel kimondhatjuk, kérdésünk széles körben mozgatta meg az olvasók fantáziáját, s adtak szavazatokat a megjelölt válaszokra. Külön érdekesség, hogy jeleztük, csak a kormány elleni tüntetés haszna felől érdeklődünk. Az első meglepetés számunkra az volt, hogy a válaszadók fele vélte úgy, ha nincs kultúrája a tüntetésnek, így haszna sincs. Ezen igencsak elgondolkodtunk, mert ezt a véleményt látszik alátámasztani az emlékezetes, operaház előtti tüntetés. Iszonyatos nagyságú embersereg nyilvánította ki, nem ért egyet a rongyrázással, a pénz, a vagyon fitogtatásával, amikor emberek halnak éhen egyes törvények elfogadása miatt. De nem történt semmi! Holnap is lesz operabál, és holnap is lesznek kisnyugdíjasok, akik az önkiszolgáló szupermarket tükreinek hátat fordítva már az üzletben megeszik az egy kiflit az egy doboz kefírrel. Hogy éhen ne haljanak!

   tuntet3Tegyünk az 50% mellé még 13%-ot, ahol is olvasóink azzal értenek egyet, hogy csak konkrét ügyekben lehet hasznos a tüntetés. (Kizárólag zárójelben és aktualitása okán jegyezzük meg, hogy a Schmitt Pál államfő lemondását követelő tüntetők süket fülekre találtak ez idáig. Azaz, a konkrét cél – egyelőre – eredmény nélküli.)

   Érdekes az a 6%-nyi voks, mely szerint, ha a kormány döntött, azt nem lehet megváltoztatni, így nincs haszna a tüntetésnek. Éppen igaz lehet a mondás, miszerint a 2/3-os viszonyok mellett valóban nem változik meg egy kormányzati döntés, vagy legalábbis egy ezrelék az esélye, de ne feledjük, a tüntetés folytatódhat vagy megismételhető, stb! Itt pedig a felvetés összeér a tüntetés kultúrája kérdéskörrel.    

   Kérdés, egyet lehet-e azzal érteni, hogy a „kormány elleni tüntetés” megfogalmazás eléggé konkrét. Akár így, akár úgy, általában „a tüntetés” tényleges hasznát valójában a válaszolók 69%-a vitatja.

 

   Nézzük a másik oldalt. Meglehetősen optimista vélemény az a 31%, amely szerint a kormány figyelembe veszi a tüntetők (ugye, elfogadják, hogy ők is választók, s így azonosíthatom őket az értékelésben?) akaratát! Azaz, van haszna a kormány elleni tüntetésnek. Erre csak azt mondhatjuk, ha a tüntetés nemes célokat takar, ez az arány igencsak figyelemre méltó! Összességében viszont nem hivatalos felmérésünk azt bizonyítja, jelenleg nem sok értelme van tüntetni, pontosabban, a kormány ellen tüntetni.

 

fotók: 168ora.hu, boon.hu, 10kerkult.hu/OGY


A kérdéseinkkel, elemzéseinkkel kapcsolatos olvasói véleményeket a Pf.10ker rovatunkba várjuk.

Természetesen, nem csak a közvélemény kutatás rovatunkra vonatkozik a szerkesztőség kérése, bármelyik témában szívesen fogadjuk észrevételeiket!