AD-blacklist1

2012
jan.
12

Szolidaritás – klubnap Kőbányán

Írta: Oszvald György

 

szoli 004leadNehéz helyzetbe került a Szolidaritás Mozgalom nemrég alakult kőbányai szervezete, s vezetője, Kalmár Szilárd. Az első, január 9-ei klubnapra meghívott Tamás Gáspár Miklós, majd a helyébe lépő Pogátsa Zoltán közgazdász is lemondta a részvételt. A beszélgetés mégsem maradt el, Böcskei Balázs politikai elemző adott nagy ívű áttekintést az utóbbi hónapokról.

 

   A Magyar Szolidaritási Mozgalom kőbányai szervezete 2011. december 17-én alakult meg Kalmár Szilárd vezetésével. Az aktuson jelen volt a Szolidaritás egyik alapítója, Kónya Péter is. A szűk körben megtartott első összejövetelen elhatározták, hogy havonta egyszer nyílt klubnapot tartanak céljaik szélesebb körű megismertetésére. Erre az eseményre kapott meghívást a 10kerkult.hu szerkesztősége is.

 

   szoli 010A bő két órás, eleinte előadást, majd kötetlen beszélgetést Böcskei Balázs (képünk), az IDEA Intézet igazgatója alapozta meg. Elmondta, a jelenlegi társadalmi mozgások fő jellemzői az osztódó MSZP, mint ellenzéki bázis, a fejlődő demokratikus szolidaritási szövetség és a szakszervezeti bázisú mozgalmak. Az utóbbi hónapokban a parlamenti törvényalkotási gyakorlat jelentősen korlátozta az ellenzék házon belüli lehetőségeit, így a politizálás hangsúlya áttevődött az utcára. Elemezte a politika és a civilek közti párbeszéd lehetőségeit, módját is. Kiemelte, hogy az utóbbi hónapok során a jelenlegi mozgalmak megjelentek a nemzetközi sajtóban.

   Böcskei külön foglalkozott a Szolidaritás jellegzetességeivel. Közöttük azzal, hogy pénz nélkül, a nyilvánosság mellett zajlik a tevékenysége. Ez elsősorban a hitelesség miatt fontos, „mert a jelenlegi politika a konfrontációra épül: egy tézis után azonnal az ütközési pontokat keresik és nem a kooperációt. A politikusok az utolsó pillanatban akarnak összefogni, és ebben a fázisban azt nézik, hogy kivel lehet nagyobb a társadalmi elismertségük és nem azt, hogy egy hosszabb, tartós összefogás már eleve bizalmat jelent, s így eredményt is hoz számukra.”

  Előadásában kitért arra is, hogy a civil mozgalmak egyik nemkívánatos jelensége a párttá alakulás. Szerinte „a civileknek kérdezni kell, problémákat feltárni, alternatívákat jelezni, a válaszadást pedig meg kell hagyni a politikának.”  Ez a kérdéskör vezetett át az ellenzéki kerekasztal szervezésének kérdéseihez. Egyértelműsítette, hogy a kerekasztal létrejöttét a Szolidaritásnak kell irányítani, mert hiteles, nem elfogult, nincs politikai ráhatás alatt és széles bázisa van. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a megszólalási lehetőségeik eléggé korlátozottak, még az Internet sem a leghatékonyabb eszköz: 3,8 millió felhasználó van, de a 8 millió a szavazásra jogosultak száma. A helyi rádiók hatóköre kicsi, a televíziós lehetőségek túlnyomó többségét pedig a FIDESZ tartja ellenőrzése alatt. Ennek ellenére igyekeznek a legnagyobb hatékonysággal mozgósítani, ehhez különleges, figyelemfelhívó akciókat szerveznek.

 

   szoli 008A 10kerkult.hu Kalmár Szilárdot (képünk) kérdezte egy ilyen aktuális akcióról, a tervezett aláírásgyűjtésről. – Onnan indult a történet, hogy a FIDESZ-nek van egy filozófiája, mi szerint Európán kívül is van élet. Ezt a miniszterelnök mondta mintegy tíz éve. Igazából viszont a nemzetközi reakciók az alaptörvényre, a jegybankkal kapcsolatos törvényre és még néhány más nemrég hozott törvényre abba az irányba mutatnak, hogy Európa kész egy olyan lépést meghozni, amit még soha nem tett meg. Nevezetesen, nagyon kemény szankciókkal élnek Magyarországgal szemben. Megjegyzem, utoljára a Haider-jelenséggel kapcsolatban történtek hasonló lépések. (Jörg Haider, jobboldali osztrák politikus, a Szövetség Ausztria Jövőjéért párt alapítója, politikáját erős nemzetiségellenesség jellemezte – a szerk.) 2003. április 12-én volt egy népszavazás Magyarország EU-hoz való csatlakozásáról. Mintegy 3,2 millió ember erre igent mondott. A Szolidaritás szeretné, ha ezek az embereket továbbra is az európaiságunk mellett állnának ki, illetve szeretné megtalálni azokat, akik anno nem szavaztak vagy éppen a véleményük megváltozott, és arra kérjük őket, aláírásukkal erősítsék meg a nyolc évvel ezelőtti állásfoglalásukat!

   szoli 005A továbbiakban megtudtuk, hogy az aláírások gyűjtésére több helyszínen kerül sor, Kőbányához legközelebb az Örs vezér terei aluljáróban lesz erre lehetőség hétköznap délutánonként 3 és este 7 óra között, szombaton reggel 9-12 között. – Fontos tudni, hogy ezek az aláírások nem kerülnek be semmilyen hivatalhoz. Ügyvédi letétbe helyezzük őket, s amikor a megfelelő számú aláírás összegyűlt, közvetlenül José Manuel Barroso úrhoz, az Európai Bizottság elnökéhez juttatjuk el! – egészítette ki a részleteket Kalmár Szilárd.

   

   Böcskei Balázs a klubnap végén arra is felhívta a figyelmet, ha a kormányzat kijelenti, hogy részéről megvalósította a kitűzött célokat, azaz, átalakította a közigazgatást, a jogrendet, szabályozta a média tevékenységét, a közintézmények munkáját, a törvényhozást, hatályos az új alaptörvény, akkor azt fogják kommunikálni, hogy működik a kormány, jól dolgoztak, ergó, mi is a baj velünk? Holott a valós helyzet éppen az ellenkezője ennek! Azért kell dolgozni a civil mozgalmaknak, hogy az ellentmondásokra felhívják a figyelmet. A mozgalom szempontjából alapelv, hogy az legyen aktív, cselekvő, különben elhal!

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY