AD-blacklist1

2014
dec.
09

Kisfilmekkel a biztonságos internetért

Írta: Oszvald György

net 089leadAz Életrevaló Karitatív Egyesület 2014.07.15 és 2014.12.15 között dolgozott a „Válaszd a jövőt, válaszd az életet” címen futó „Biztonságosabb Internet használatért országos kisfilmkészítő verseny és komplex programsorozatok az oktatásban és a gyermekvédelemben” (TANDEM-04-0128) projekten. A programzáró díjkiosztót december 6-án rendezték a Danubius Hotel Astoriában.

 

 

 

A kisfilmkészítő versenyt a program lebonyolítója, az Életrevaló Karitatív Egyesület írta ki a 10-18 éves korosztály számára.  Arra kérte a pályázókat, hogy a maximum 5 perces kisfilmeket, videofilmeket készítsenek a saját korosztályaik részére.

 

   net 046Preszl Éva programkoordinátor (képünk) a díjátadót megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hogy a verseny kiírói többek között azt kérték az alkotóktól, hogy fogalmazzák meg hatásosan, hogyan lehet tudatosabban, biztonságosabban használni az Internetet, milyen veszélyek leselkedhetnek a kicsikre, nagyokra, és a felnőttekre, hogyan lehet elkerülni, hogy valaki áldozat, vagy elkövető legyen, melyek a védekezés módjai, mire kell figyelni, mit várnak a fiatalok a felnőttektől, a családotoktól, az iskolától, barátaitoktól és másoktól, hogy nagyobb biztonsággal élhessenek az Internet adta lehetőségekkel?

   A filmek foglalkozzanak a lehetséges problémakezelési módokkal. Ki, és mit tehet, ha a problémát észlelte? Mutassanak példát arra is, hogy hová lehet segítségért fordulni, továbbá fogalmazzanak meg pozitív üzeneteket a filmekben! Fontos szempont a filmek elkészítésénél  a humor , hiszen az gyógyít!” – javasolták a pályázóknak a kiírók.

 

   A filmeket készítők kritikával élhettek a játékfüggőséggel, NET- és egyéb függőséggel, az elektronikus zaklatás (cyberbulling), a szexképek, pornográf tartalmak telefonra, email-ra küldése, (szexting), az adathalászat (catfishing) jelenségeivel szemben.

 

A továbbiakban Preszl Éva a pályázatra beérkezett kisfilmeket értékelte.

    – A pályázók 15 darab filmet küldtek be a nevezési határidőig. A pályamunkák közül hét Budapestről, a többi Remeteszőlős, Edelény, Marcali, Hidegkút, Hajdúböszörmény, Balassagyarmat, Győr településekről érkezett – tudtuk meg a pályázat nagyságrendjét.

   A beérkezett pályaművek értékelése során a legfontosabb megállapítások az alábbiakban foglalhatók össze:

 

Félelem az idegenektől

    Az internet használat veszélyeit településtől függetlenül egyformán érzékelik a fiatalok. A veszélyek között az anonim módon a cybertérben levő idegenektől tartanak leginkább. A filmek nagy része az infokommunikációs eszközök túlzott használatára, a valós tér háttérbe szorulására, az internet függőség kialakulásának veszélyére figyelmeztet.

 

Adatok védelme.

   A nagyobb korosztály (14-18 évesek) filmjeiben az adatok védelmének fontossága jelenik meg Számukra a leggyakoribb probléma az interneten az adatokkal való visszaélés. Az alkotók erre a problémára is felhívják a figyelmet. A legjobb filmekben megoldási lehetőségeket is megjelennek.

 

net 170A névtelenség kihasználása

   A fiatalok közötti gyakori elektronikus zaklatás a cyberbullying-jelenség is megfogalmazódott a filmekben. ez azt jelenti, hogy a névtelenség mögé bújt cyber-támadó érzelmi és pszichikai hadviselést folytat rendszeresen, előnytelen személyes fotókat tesz közzé, csoportos e-maileket küld a megalázás szándékával, fenyegető üzeneteket továbbít, kínos vagy durva  kommenteket oszt meg valakiről,  és kommentárokat vár minderre. Mivel álnéven dolgozik, az áldozat úgy véli, nem egy ember, hanem  egy egész hadsereg gyűlöli őt. Az áldozat bizalmatlanná válik mindenkivel szemben, elszigetelődik, depresszív állapotba kerülhet.

 

   – A programban az oktatási tevékenységünk során a segítségkérés eredményes módjára tanítjuk a diákokat. A család és a szülők gyakran nem észlelik a probléma valódi mértékét, nem mérik fel az okát, ezért a szülőknek is készítettünk tájékoztató anyagokat, továbbá előadásokat tartottunk Budapesten alap-és középfokú oktatási intézményekben, összesen 400 órában.

   A pályázat különlegessége, az, hogy a szakemberek a legjobb filmeket oktatási célokra használják fel – zárta az értékelést Preszl Éva.

 

   A filmeket 5 tagú bíráló bizottság értékelte a kiírás szempontjainak megfelelően. A zsűri elnöki tisztét Krasznay Csaba töltötte be. Krasznai korábban a BME Informatikai Központjának, valamint a kancellár.hu Zrt.-nek a munkatársa volt, ahol informatikai biztonsággal kapcsolatos projektekben vett részt. Jelenleg a HP Informatikai Kft.-nél dolgozik, mint informatikai biztonsági tanácsadó.   

   A zsűri tagjai voltak: Matusek M. Zsuzsanna a Gyermekvédő Liga elnöke, gyermekvédelmi szakember a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület Saferinternet programban oktató. Oláh-Paulon László a BRFK Bűnmegelőzési Osztályának vezetője. Takács Katalin, kortárssegítő, a Képző és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium diákja. Füzesi-Kulcsár Szilvia mentálhigiénés szakember, addiktológiai konzultáns. A zsűri munkáját koordinálta: Preszl Éva programvezető.

 

   Természetesen, a sajtónak szánt nem kevésbé fontos információk mellett a nap csúcspontja az eredményhirdetés volt.  

A verseny első díját Török Dániel (Marcali): Kocka (kollázs videó) című filmje nyerte el. A film főszereplője: Zugonics Zita. A győztes jutalma egy értékes laptop volt.  

 

 

Második díjat nyert Klement Bence (Mihályi): Mondj nemet! című kisfilmje. A film főszereplője: Pece Klaudia. Jutalma egy cserélhető objektíves digitális fényképezőgép volt.

 

 

Harmadik helyezett lett Szendi Mátyás (Edelény): A biztonságos internet című munkája. A díja egy digitális fényképezőgép volt. 

 

 

   A zsűri különdíjban részesítette Harmat Dávid (Hidegkút): Téged mire használ az internet? pályamunkáját. Egyesületi különdíjat kapott Róka Dorina (Budapest): Ne menj le kutyába, Herold Kornél (Remeteszőlős): A farkas nem alszik, Szendrei Mihály Alex (Budapest): Netszerelem és Haimann Helga (Budapest): Inkább a játékot választod című versenyfilmje.

 

net 183balról: Török Dániel, Szendi Mátyás, Pece Klaudia, Klement Bence 

 

Szerkesztőségünk az eredményhirdetés után Takács Katalint (a képen balról) kérdezte a zsűrizés rejtelmeiről.

   net 092a– Presz Éva úgy mutatta be önt, hogy már rutinos zsűriző, hiszen az Életrevaló Egyesület eddigi, összesen öt filmpályázatán részt vett. Milyen módszerrel dolgozott?   

   – Igazából az érzéseimre hallgatva dolgozom. Amiben valami sablont látok, az már eleve nem tetszik, nem is igen foglalkozom velük. Az egyedit keresem minden pályamunkában. Ha látok valami jó ötletet, megnézem, sikerült-e kifejteni azt, figyelembe véve azt is, hogy mit kértek a pályázat kiírói?

   – Egy vagy több jó ötlet kell, hogy önnél nyerjen a film?

   – Elég egy is, ha az jól van kidolgozva.

   – Vegyük a jelen pályázatot. Mondjuk, talált hat olyan munkát, amik egyediek, amik nem sablonosak. Hogyan rangsorolja ezeket?

   – Ilyenkor jön be az a szempont, hogy mennyire hat rám. Mennyire hoz lázba vagy érint meg erősebben. Az sem lényegtelen, hogy nem ilyen „érfelvágó” zene megy alatta …

   –  … milyen zene?

   – Érfelvágó. Hát olyan, ami eleve szomorúságot depressziót áraszt …

   – Elmondható-e egy rövid mondatban a díjazott filmeknek valamiféle „ars poeticaja?”

   – Nem tudom … Talán az lehetne egy közös jellemző, egy közös érték, hogy megértették a kiírás lényegét, sok munkával hoztak létre egyfajta értéket!

 

   net 218A díjkiosztás után egy rövid szünet következett, majd Füzesi-Kulcsár Szilvia „Egyedül nem megy” címmel egy módszertani előadásban összegezte a pályázathoz kapcsolódó csoportfoglalkozások – köztük kiemelt fontossággal a szülői csoport – munkáját.

 

    A közel három hónapos projekt középpontjában az egészség állt, hangsúlyozottan annak mentális oldala. – Ki is az egészséges ember a XXI. században? Bár erre nehéz válaszolni, de azt gondolom, hogy amikor manapság 43%-ban az életmód áll a középpontban, jelez valamit – hangsúlyozta az előadó. Túl azon, hogy egy összetett folyamat végére feldolgozták az önismereti élményeket, filmeket is készítettek. net 220A fővárosi Kaffka Margit Ifjúsági Gyermekotthon lakói (bal oldali kép) Sorstársak címmel készítettek egy kisfilmet, természetesen, az országos pályázat szempontjait alapul véve.

 

   A másik film, a Netparty a Bárka Kőbányai Szociális és Gyermekjóléti Központ Gyermekek Átmeneti Otthona gondozottjainak (jobbra) közreműködésével készült.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 


net-250pxAz Életrevaló Karitatív Egyesület „Válaszd a jövőt, válaszd az életet” TANDEM-04-0128 pályázati programja az

 

 

Ökumenikus Segélyszervezet TANDEM Fejlesztési Alap pályázati programja, a

 

 

Velux-Alapítványok támogatásával és a

 

 

DanChurchAid

 

 

közreműködésével valósult meg.