AD-blacklist1

2011
szep.
11

Betartani és betartatni

fecskendA lassan egy éve működő képviselő-testület feltett szándéka volt, hogy egységesítse a közterületek rendjével összefüggő rendeleteket, a közbiztonság javítása érdekében. A jogalkalmazó rendőrség számára a feladat ugyanaz, mint korábban volt: betartatni a paragrafusokat.

 

Talán kevés figyelmet és publicitást kapott az a júniusban elfogadott és július elsején hatályba lépett rendelet, amely az „önkormányzat közterületeinek rendjével és a lakosság nyugalmának biztosításával kapcsolatos helyi szabályokról” nevet viseli. A képviselő-testület ebben az újban egységesítette és aktualizálta (szigorította) a régi, korábban külön-külön szabályként szereplő közterületi rendeleteket. A rendelet megfogalmazása szerint a cél, „Kőbánya közterületei rendjének védelme, a köznyugalmat megzavaró magatartások visszaszorítása”.

 

Érdemes is a főbb pontokat kiemelni belőle.
-    Néhány kivételtől eltekintve a palackozott alkoholmentes- és szeszes ital termékköröket is forgalmazó üzletek 22 órától 6 óráig nem tarthatnak nyitva. Megszegése szabálysértésnek minősül.
-    Általában tilos szeszes ital közterületen történő fogyasztása. Tilos még a „szipuzás”, azaz a nem emberi fogyasztás céljára készült, kóros bódulat előidézésére alkalmas bódítószernek (pl. benzin, öngyújtógáz, körömlakk-lemosó, festék, lakk, hígító, ragasztó stb.) közterületen a szervezetbe történő bevitele vagy fogyasztása. A vétkeseket a közterület-felügyelő vagy feljelentés után a szabálysértési hatóság akár ötvenezer forintos pénzbírsággal sújthatja.
-    Nem üzemeltethető játékterem ifjúsági, gyermekoktatási vagy -nevelési intézmény, ifjúsági klub, továbbá egyházi, illetve egészségügyi intézmény 200 méteres körzetében.
-    Tételesen meghatározták az önkormányzat által működtetett játszóterek használati rendjét: az eszközöket, berendezéseket, növényzetet rongálók anyagi felelősséggel tartoznak az okozott kárért; tilos kutyát vagy más állatot beengedni vagy bevinni; tilos a szemetelés; tilos a játszótéren és annak 50 méteres körzetében dohányozni, szeszes italt, bódító szereket fogyasztani tilos. A megszegők ötvenezer forintos pénzbírságot kockáztatnak.
-    Tilos a dohányzás játszótereken, valamint a nevelési, oktatási, szociális, egészségügyi, sport és kulturális intézmények, közhivatalok és azok telephelyei, továbbá az egyházi épületek 50 méteres közterületi körzetében. A vétkeseket a közterület-felügyelő vagy feljelentés után a szabálysértési hatóság akár ötvenezer forintos pénzbírsággal sújthatja.
-    Tilos a közterületen másoknak zaklató módon szolgáltatást nyújtani. Eszerint például nem megengedett a közlekedési lámpák okozta megállás során a gépkocsik ablakainak mosása, és persze a prostitúció sem. A vétkeseknek szintén ötvenezer forintos bírság szabható ki.


Mivel a rendelet betartatása a közterület felügyelet és természetesen a rendőrség feladata is, a bő másfél hónap tapasztalatairól faggatta lapunk a kerületi rendőrkapitányt.
- Elöljáróban hadd szögezzem le, e rendelet a jogalkotó szempontjából lett előnyös, mivel így egy jogszabályban található meg az összes, korábban problémásnak vélt eset. A rendőrség szempontjából változást nem hozott: a tartalom ugyanaz, a meghatározott feltételeket ugyanúgy betartatjuk – magyarázta dr. Gyetvai Tibor alezredes. – Eddig leggyakrabban a közterületen alkoholt fogyasztókkal szemben intézkedtünk, ebben több feljelentés is történt. A térfigyelővel védett területeken könnyebb az ilyen irányú ellenőrzés, de ismerjük a „rejtett” övezeteket is. Sajnos sokan nem ismerik a rendeletet, ezért meglepődnek az intézkedésen, és olykor zokon is veszik. Viszont szipuzókkal ez idő alatt még nem találkoztunk. Főként azért, mert ők leginkább elbújva, félreeső helyen roncsolják magukat.

(fotó: Wolfcsoport)