AD-blacklist1

2011
szep.
11

Kőbánya jobb, mint az „elit” Zugló

auttads 2010 03 8A X. kerület a főváros huszonhárom kerületét összesítve a közepes bűnügyi helyzetű területek közé tartozik. Budapesten a legrosszabb környék a Belváros és Soroksár. A rendőrkapitány szerint azonban a számok torz képet mutatnak.

 

A HVG – az úgynevezett ENYÜBS, a rendőrségi statisztikai rendszer kimutatásai alapján – minden évben publikálja, hogy országos és fővárosi szinten miként is alakul a bűnügyi helyzet. A megyei jogú városok 2010-es bűnügyi ranglistáját – némi meglepetésre – Debrecen vezeti, a legbékésebb város pedig Nagykanizsa.


Budapesten a legrosszabb kerület Belváros és Soroksár: a regisztrált bűncselekmények százezer lakosra jutó száma előbbinél 26646, utóbbinál 21495. A legnyugodtabbnak pedig Budafok számít. A fővárosi kerületeket a statisztika három csoportra osztja: alacsony, közepes, magas fertőzöttségű kategóriára. Kőbánya a középső osztályba tartozik a maga „mérőszámával” (6741), ugyanitt foglal helyet az I., a II., a XI., a XIV., a XV., a XVIII. és a XIX. kerület is.
- A számadatok csak részben fedik a valóságot – mondta dr. Gyetvai Tibor kerületi rendőrkapitány, aki a közzétett elemzés apropóján a kérésünkre boncolgatta a kőbányai bűnügyi, közbiztonsági helyzetet. – Például nem mutatja a lakosságot „idegesítő”, de a bűncselekményi határt még el nem érő eseteket. Kőbánya elhelyezkedéséből, földrajzi és társadalmi adottságaiból adódik, hogy itt szinte mindegyik bűncselekményi kategóriában (lopás, rablás, autófeltörés) regisztrálunk eseteket, míg máshol csak az egyik vagy másik dominál. Hiába dolgozunk eredményesen, ez azért befolyásolja a kerületről kialakult képet is. Hogy mást nem mondjak: Zuglóban több volt a bűncselekmény, a közvélemény mégis „elitebb” környéknek tartja.
A kapitány hozzátette, amíg akár egy felderítetlen bűncselekmény is akad, addig elmondható, hogy van hova fejlődni. Saját tapasztalatai szerint Kőbánya közbiztonsága, ha nem is óriási léptékben, de javult ebben az évben.