AD-blacklist1

2011
szep.
11

Bilincs a rendbiztosoknak?

DSCF1025Úgy tűnik, a közterület-felügyelet, mint intézmény megszűnik, helyébe – megerősített jog- és hatáskörrel – a Közösségi Rendbiztosság lép helyi és országos szinten egyaránt. Hogy mikor, az még bizonytalan.

 

Lapunk megbízható forrásból már hónapokkal ezelőtt értesült arról, hogy az évtizedek óta működő közterület-felügyelet, mint intézmény megszűnik, és egy új szervezeti egység, a Közösségi Rendbiztosság lép a helyébe. A felügyelőket – ne szépítsük – mind a mai napig nehezen tudja besorolni az utca népe: tisztában van vele, hogy gyengébb a jogköre és hatásköre, mint a rendőröké, ezért nem is tart tőle annyira, és nem érti, hogy ha alig van erő a kezében, akkor tulajdonképpen miért is van. Nos, informátorunk szerint a Közösségi Rendbiztosság ezen kíván változtatni, afféle városi rendőrségként működne. Annyit elárult még, hogy a felügyelethez képest mindenképpen erősebb szervezet válik belőle: munkatársainak, többek között, joga lesz bilincselésre, ruházat és gépjármű átvizsgálásra is.


De, hogy ne félinformációkra hagyatkozzunk megkerestük a Fővárosi Közterület-felügyelet PR-és sajtóosztályát: mi igaz a fentiekből?
„A folyamatosan változó elvárások és feladatkör bővülések, illetve az ezekhez tartozó jogosultság változások miatt a Fővárosi Közterület-felügyelet jelenlegi vezetése elérkezettnek látta az időt, hogy az amúgy is régóta változtatásra szoruló és szinte minden évben változó felügyeleti törvény módosuljon. A jelenlegi társadalmi és önkormányzati elvárásokat, valamint a felügyelői feladatok, rendészeti feladatokká eltolódását figyelembe véve készített elő egy törvénytervezetet. Az elkészült tervezet nem módosítja a korábbi törvényt, hanem alapjaiban változtatja meg. A tervezetben szerepel a névváltoztatás lehetősége is, amelynek egyik indoka, hogy gyakran kevernek bennünket más szervezetekkel, például a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt.-vel. Mivel a feladatkörünk a tervezet szerint bővülne, ennek tükröződnie szükséges az elnevezésben is. A tervezetben az szerepel, hogy a közterület-felügyelő nevet közösségi rendbiztosra kellene változtatni” – ismerte el információnk valódiságát az osztálytól kapott válasz.


bilincs bMi több, azt is jól tudtuk, hogy „keményebb” szervezet lesz belőle.
„Az egyik legfontosabb, amit szeretnénk elérni, hogy például a személyes szabadságot korlátozó intézkedésekhez, a támadások megfékezéséhez megfelelő eszközrendszerünk is legyen. Napjainkban ilyen esetre nincs a felügyelőnek megfelelő eszköze (bilincs) ahhoz, hogy a rátámadó elkövetőt, vagy más ellenszegülő szabálysértőt visszatartson. Ezek az eszközök önvédelem szempontjából is jelentősek lennének a napi munka folyamán. Már korábban is felvetődött a rendőrbot alkalmazása, ami például magán biztonsági szolgálatoknál már bevett védelmi felszerelés. Nagyobb szerepet szán a tervezet a rendbiztosnak szabálysértési ügyekben – főképp halaszthatatlan esetekben –, hogy hatékonyabban intézkedhessen. A javaslat szerint fontos lenne kiterjeszteni a hatáskört a gépjármű megállítására, átvizsgálására, a szabálysértéssel érintett tárgy, áru lefoglalására, természetesen csak a törvényi feltételek fennállása esetén. A tervezetben megjelenik még az önkéntes rendbiztosság; ez az elképzelés az önkéntes tűzoltókhoz hasonlít.”


Hogy mindebből mikor lesz valóság, azaz, mikor váltja fel a rendbiztosság a felügyeletet? A sajtóosztály szerint egyelőre a munkaanyag készült el, az elképzelés a szakmai egyeztetések után részleteiben meg is változhat. Mint közölték, az elképzelt jogosultságokhoz több jogszabályt (köztisztviselői, önkormányzati, szabálysértési törvényeket, valamint a KRESZ-t) módosítani kellene, ezért az életbe lépése még sokára várható.
„Azt gondoljuk, hogy a hatáskör módosulással az egyébként leterhelt rendőrség munkáját segíthetjük – szögezte le a tájékoztatás. – Nem konkurenciaként, hanem mellettük, velük együttműködve a közterületi rend fenntartása, a jogkövető állampolgárok biztonságérzetének érdekében.”