AD-blacklist1

2011
szep.
21

Szemétszüret Kőbányán

Írta: Oszvald György

 

tb1Érdekes kiegészítést kapott a 10kerkult.hu Tóth Balázs (képünk) önkormányzati képviselőtől a minapi, a mobilitási hét keretében szervezett ,,Kerületi Takarítási Akció" kapcsán. Jóllehet, a képviselő úr egyes észrevételei csak áttételesen kapcsolódnak a témához, levelét változatlan formában tesszük közzé.

 

Bő egy évszázaddal ezelőtt ez idő tájt még a szőlőszüretelésnek kezdtek neki eleink Kőbányán, sajnos mai utódaiknak csak a szemétszüretelés jut. Pár nappal azelőtt szereztem róla tudomást, hogy szeptember 17-én, szombaton ezt tervezi az önkormányzat. Kicsit szégyenkeztem, hogy így elkerülte a figyelmem az esemény, de azért megpróbáltam összetrombitálni a csapatot. Nehéz volt, kinek erre, kinek arra volt már programja, mindenki igyekezett kihasználni a napsütéses hétvégét.

Szerencsére azért összejött egy öt fős társaság, akikkel eldöntöttük, hogy egy helyen fogjuk szedni a szemetet. A három meghirdetett helyszín közül az újhegyi mellett döntöttünk. (A Csajkovszkij parki  jelenlétről tehát lemondtunk, hogy egy helyre koncentrálhassuk erőinket.)

   Mikor 10 órára megérkeztünk a találkozó helyre, akkor láttuk, hogy rajtunk kívül és a felszerelést osztogató KDNP-s képviselőn kívül nincs ott senki. Tovább rontotta a hangulatunkat, hogy időközben arról értesültünk, hogy a Csajkovszkij parki szemétszedés érdeklődés hiányában elmaradt. Ekkor jöttem rá, hogy valószínűleg az elégtelen szervezésnek köszönhető a gyér részvétel.

   tb3Szép idő volt azonban, így az öt felnőtt és a velünk lévő rakat gyermek nekifogott a szemétgyűjtésnek a tó körül. Itt jegyzem meg, hogy szerintem nagyon fontos lenne, ha az ilyen programokra gyermekeinkkel mennénk el, így nevelve is őket arra, hogy ne szemeteljenek és viseltessenek felelősséggel környezetükért.

   A tó környéke nem volt igazából – látható, feltűnő – mértékben szemetes. Volt néhány flakon, csipszes zacskó, de a szemét nagy részét az eldobált cigarettacsikkek alkották. Nem mondom babra munka, munkáskesztyűben egyenként felszedegetni a bűzrudak el nem szívható végét, de milyen könnyű elegáns mozdulat kíséretében elhajítani. Láthatóan az emberek többsége a csikk eldobását nem gondolj szemetelésnek.

   A másik dolog, amiről be tudok számolni, az az aljnövényzettel benőtt bokros területek állapota. Ezeket nyilvános WC-ként használják az emberek mutatva, hogy mekkora igény lenne az emberek részéről ilyen illemhelyekre. A képviselőtestületben már egy éve elhatároztuk, hogy ki lesznek helyezve ilyenek, de az indoklások szerint mindig közbejött valami (Pl.: kivitelezési problémák, tulajdonosi hozzájárulások elmaradása). A kivitelezésre nincs ugyan rálátásom, de azért nehezen fér a fejembe, hogy a sors milyen szörnyű összeesküvése kellett ahhoz, hogy Kőbányán még mindig nincs nyilvános illemhely.

   Ugyanakkor jó dolgokkal is találkoztunk a tó környékén. A horgászni kijárók elég jó kis közösséget alkotnak meglátásom szerint. Ami pedig a koronát feltette a dologra, hogy bográcsban valamilyen finomság főtt az egyik pihenőnél. Szintén jól esett, hogy többen is megköszönték a szemétszedést a kint lévők közül.

   Miután végeztünk a tó körül, még sort kerítettünk egy játszótérre is a 10 emeletes házak között. Itt is jól elbeszélgettünk az ott tartózkodókkal és további dicséreteket zsebelhettünk be. Valaki azért megmagyarázhatná nekem, kinek volt az az ötlete, hogy a játszóterek környékét tüskés bokrokkal kell körbevenni. Nemcsak hogy balesetveszélyesek és a gumilabdákat is kiszúrhatják, de a szemetet is képtelenség kiszedni belőle.

   Ekkor ismét valami jó dolog történt. Visszatérve a kiinduló helyünkre megismerkedtünk egy Tavas utcai lakossal, aki szintén gyűjtötte a szemetet. Elmondása szerint, amikor ideköltözött, áldatlan állapotokat talált a környéken. tb2A kutyafuttató környéki bokrok belseje minden elképzelhető szemetet rejtett. Hiába volt télvíz ideje, magányos hősünk nem állhatta a látványt és teljesen kipucolta a környéket. És láss csodát, ezután az önkormányzat is jobban el kezdett foglalkozni a területtel, visszametszette a bokrokat. Így már csak a meglévő állapotot kell fenntartani, mely azonban még így is folyamatos munkát igényel a fiatalembertől. Ezek után mesélt a társasházuk körül saját erőből kialakított és gondozott kertjükről is. Nem bírtuk ki, hogy ne vessünk rá egy pillantást. Jó volt látni, hogy a hétköznapjainkat eluraló rosszabbnál rosszabb hírek ellenére az emberekben még él az összefogás és saját erejükből képesek tenni környezetükért.

   Mivel a társaság már szétszéledőben volt, elbúcsúztunk egymástól. Azonban nem akartunk üres járatot, Lapos Péterrel hazafelé még egy órát szemetet gyűjtöttünk a Harmat utca környékén. Már egyedül voltam, amikor a Hofi park hátsó részéről, a sportpályák felől jó kis zene ütötte meg a fülem. Mintha csak tudták volna, hogy már nagyon fáradt vagyok, AC/DC-vel szórakoztattak az úttest túloldaláról. Hogy emiatt-e, vagy azért, mert fáradt voltam, de már elég lassan haladtam ezen a részen. Végül mégis csak elértem a Csombor utcáig. Az összegyűjtött zsák szemetet odaraktam az egyik kuka mellé és hazamentem. Otthon szerencsére finom ebéd várta az elcsigázott szemétszedőt.  

   Nyúzott voltam, de boldog is. Tettem valami láthatót a környezetemért, Kőbányáért. Remélem, legközelebb jobban elő lesz készítve az esemény és sokkal több kőbányaival együtt „szüretelhetjük” a szemetet.

Tóth Balázs 

önkormányzati képviselő (LMP)

***

Kedves Olvasóink! A hasonló tartalmú írásoknak a jövőben egy olvasói levelek jellegű rovatot nyitunk, ha továbbra is megtisztelik szerkesztőségünket véleményeikkel, észrevételeikkel.

(– a szerk.)