AD-blacklist1

2012
okt.
15

Nyílt nap a Közösségi Házban

Írta: Oszvald György

kozhaz - leadAz Újhegyi Közösségi Ház nyílt napot rendezett október 13-án. Az apropó egyfelől az „új évad” őszi megnyitása, másrészt az apróbb átalakításokon átesett intézmény és nemrég kinevezett vezetőjének bemutatkozása.

 

 

Közel egy éve nyílt meg hivatalosan, igaz, akkor mindenféle csinnadratta nélkül az Újhegyi Közösségi Ház. Élő zene, mesesarok, karácsonyi ajándékok, díszek készítésére egy kis kézműves foglalkozás, közös tánc az apróknak, poing-pongozás, sakk. Körülbelül ez volt a program, s a kezdetben kicsit hűvös teremben nagyon gyorsan vidám hangulat kerekedett. Még Joós Tamás, a Kőrösi Kulturális Központ igazgatója is beszállt a zenélésbe.

   Később az egyik kisteremben havonta összegyűltek az irodalombarátok, s a Bodai-Soós Judit – Kanizsa József kettős vezényletével tartalmas könyvbemutatók, szerzői estek színesítették a kínálatot.

 

kozhaz  188

Érkeznek a vendégek a nyílt napra

 

   A tapasztalatok tetteké értek, s a nyári szünet után egy kis átalakítással várta közönségét az évadnyitó program. A kezdést délelőtt fél tizenegyre hirdették. A látottak alapján most inkább az előadásszerű bemutatkozásokon volt a hangsúly, persze, azt nem lehet mondani, hogy a napjainkban kicsik-nagyok között népszerű zumba tánc egyoldalú volt. No, de haladjunk csak szépen sorban!

 

   kozhaz  530

 

   A nyílt nap ünnepélyességét az átalakítás utáni kisteremben – a későbbiekben ez afféle pihenő, recepciós helyiség lesz – kihelyezett finomságok (sajtos pogácsák és édes linzerek, üdítők széles választéka) jelezték. A szó szoros értelmében a legkisebbektől az idősekig jöttek el, belekóstolni egy újfajta közösségi lét különféle formáiba.

 

   kozhaz  042A vendégeket Bori Ildikó, a ház művelődésszervezője köszöntötte (képünkön), majd Joós Tamás (jobbra) és Weeber Tibor alpolgármester (balról) fűzött néhány gondolatot a ház tervezett működéséhez.

 

   Joós Tamás azzal kezdte, egy álom vált valóra, amikor tavaly, mintegy próbaképpen elindították a ház programjait. A közművelődési szakemberek azt látták, van realitása a terveknek, s egyben kihívást is jelent számukra, hogy egy hosszú időn át „elhanyagolt” közösség igényeit újra felébresszék, s tartalmas programokkal töltsenek meg egy, a művelődés számára új helyszínt! Hozzátette, Bori Ildikó személyében egy rendkívül agilis szakember fogja majd össze a munkát.

   Azzal adta át a szót Weeber Tibor alpolgármesternek, hogy bármit is akarnak a művelődési szakemberek, önkormányzati akarat, segítség nélkül nem sokra mennének.

 

   kozhaz  218A fonalat felvéve Weeber arra utalt, hogy nem először vetődik fel valamilyen kulturális szolgáltatás megvalósítása Újhegyen. Elég régen ismerik azt a gondot a képviselők, a döntéshozók, hogy „Újhegy méltatlanul távol esik minden olyan létesítménytől, melyek teret és lehetőséget adnának arra, hogy itt egy önálló közösség formálódhasson.” Személy szerint is érezte ezt a problémát, hiszen mintegy tíz éve költözött Újhegyre, s szembesült mind az igényekkel, mind a lehetőségekkel.

– Távolabb kerületem azoktól a helyektől, amelyek kedvesek és fontosak voltak számomra – mondta. – Nem volt könnyű és egyszerű megtalálni majd megteremteni azt helyet, ahol a kicsik és nagyok egyaránt megtalálják az igényeiknek megfelelő programokat.

   Ugyanakkor azt is jelezte, jól tudják, a ház nincs még teljesen készen, látható hiányosságok nem a rosszul szervezett munka következményei. Az átalakításokat objektív okok miatt nem tudták előre tervezni, így nagyon kell arra figyelni, hogy e szűkös időszakban hogyan lehet kigazdálkodni a szükséges pénzt. Biztosította a kulturális központot, ebben a munkában nem hagyják egyedül, a mindenkori lehetőségek függvényében folyamatosan segítik a munkájukat, hogy Újhegy se maradjon minőségi kultúra nélkül!

 

   kozhaz  173Az idősebbek részvétele ezen a napon egyáltalán nem volt meglepő, hiszen Lovszka Anna gyógytornász előadása elsősorban nekik szólt, de a leendő kismamák is sok új információt kaptak. A taeakwon-do bemutató igazi csemege volt. A Kőbányai Sasok a legkisebbektől a nagyokig bezárólag mutatták be a nagy fegyelmet igénylő formagyakorlatokat. Ütés, rúgás, védés – ki ne akarna bátor lenni, s elsősorban a védekezésre használni a megszerzett tudást?

 

   Elbűvölők voltak a Cassandra táncosok nagy magabiztossággal táncoló apróságai, csinosak, technikásak a csinos kamaszlányok. A műsorukban többször is átöltöztek, stílust váltottak, igazi látványosság volt a produkciójuk.

   kozhaz  356Nem kevésbé volt érdekes a Meseláda bábcsoport előadása. A produkció különlegessége volt, hogy nem a klasszikus paraván mögé bújt színészek játszatták a bábokat, hanem ők maguk is jelen voltak, a bábok egyenrangú partnereként. Nem könnyű feladat egyfelől „személytelenné válni” – hiszen mégiscsak a bábokat mozgatják, ugyanakkor mégis ott lenni teljes emberi mivoltukban, s illúziót nem rombolva játszani, s játszatni a figurákat!

 

   A zumba most elsősorban a kicsiknek okozott örömöt, élvezettel lesték el a tánc motívumait. kozhaz  469Az első sorozat után elhangzott a kérdés: Nem vagytok fáradtak? Mehet még? Kórusban válaszolták a kicsik, hogy nem fáradtak, s szóljon tovább a zene. Aztán megismételték újra a táncokat.

 

   Hát, így ért véget mindenki megelégedésére az Újhegyi Közösségi Ház bemutatkozó nyílt napja.

 

 

Írásunkhoz képgaléria tartozik - ITT

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY