AD-blacklist1

2012
jún.
29

A kód neve: összefogás

Írta: Oszvald György

setany  007leadA Kőrösi Csoma sétányon működő vállalkozók egy része és a polgármesteri hivatal szakemberei gyűltek össze a hivatal dísztermében június 28-án délután. A sétány megszépítése, a megvalósítás lehetőségei álltak a megbeszélés középpontjában.

 

 

   Kovács Róbert polgármester néhány bevezető gondolatot mondott a megjelent vállalkozóknak ama törekvésről, mellyel a Kőbányáról kialakult – szegény, elhanyagolt ipari kerület – képet igyekeznek megváltoztatni, immár hosszú évek óta. Ennek több útja van, az egyik a Virágos Magyarországért mozgalom, ahol évente 3-400 település pályázik, s amelynek Kőbánya évek óta résztvevője; tavaly első díjat a nyert a fővárosi kerületek versenyében.

 

setany  049

 

A díj kötelez, így ebben az évben is benevezett a kerület. „Nagyon sok ötletünk van, miként lehet a városközpontot, a Kőrösi Csoma sétányt szebbé tenni, de azért vagyunk itt, hogy kérjük az önök véleményét, tapasztalataikat, elképzeléseiket erről a szépítő munkáról, hiszen önök a sétányon dolgoznak, s nap mint nap látnak olyan dolgokat, amiket mi nem veszünk észre” – mondta a jelenlévőknek. Mivel a mintegy 80 meghívottnak csak egy tizede jött el, azt is kérte a jelenlévőktől, az itt hallottakat osszák meg a többiekkel.

 

   A szakemberek hozzászólásainak volt egy közös vonása: mindegyikük az összefogást, a lakossággal való közös munkát hangsúlyozta! Hancz Sándor a Kőkert Kft. igazgatója azt emelte ki, hogy amíg a bírálók tavaly Kőbánya egészét vizsgálták, ez évben csak a sétányt fogják górcső alá venni. Azt kérte a vállalkozásoktól, saját ötleteiket osszák meg velük, s a Kőkert Kft. igyekszik azt megvalósítani. Hancz mondott olyan részleteket, amelyekre talán a „hétköznapi” emberek nem is gondolnak. Ilyenek a sétány épületeinek homlokzatai: „igaz, öregek, de az összképnél sokat számít ezek tisztasága, gondozottsága” – magyarázta. De a ebbe a körbe tartoznak az üzletek portáljai, kirakatai is. A teraszok sajátossága, hogy azonnal oda vonzza a szemet, lévén megtörik az egyenes vonalat. Fontosak az előtetők is: rontja látványt a foltos, napszítta ponyva, a hevenyészve összetákolt árnyékoló, eső elleni hullámlemez, stb. „Akkor van kész valami, ha nem hozzátenni nem lehet, hanem elvenni belőle” – idézett egy gondolatot. A résztvevők képet kaptak arról is, milyen virágokat, zöldeket célszerű kitenni a tartókba, s biztosították őket, minden segítséget megkapnak a megfelelő növények kiválasztásához.

 

setany  000a

 

   Marksteinné Molnár Julianna önkormányzati képviselő asszony, a kerületfejlesztési és környezetvédelmi bizottság elnöke – tavaly lapunknak, a 10kerkult.hu portálnak mutatta meg elsőként a rangos díjat, a hatalmas oklevelet – elmondta, az elnyert díj kötelez, „a sétány a város szíve, s az a cél, hogy olyan legyen, ahol jó leülni, ahol jó valóban sétálni!”

 

setany  015   A 10kerkult.hu a tájékoztatóra igyekezvén örömmel tapasztalta, hogy a szépítő munka már elkezdődött. Kevesen gondolják, hogy a Kőrösi Csoma út felé eső, a szinteket támfallal körbevevő kazetták is a sétányhoz tartoznak. A Kőkert Kft. dolgozóinak egy része a terebélyesre nőtt cserjéket ritkította a Szent László tér felé eső záró kazettáknál, mások a szökőkút előtti területen, s a kopjafánál gyomlálták az óriási kőcserepekbe telepített kis fák aljazatát, s töltötték fel – szükség szerint – friss földdel ezeket.

 

   A polgármester és a szakemberek köre után a vállalkozók következtek.  A kitűzött célokkal egyet értettek, kifejezték, örülnek, hogy kikérik a véleményüket. De azon nyomban kvázi „közmeghallgatássá” változtatták a tájékoztatót, panaszáradatot zúdítottak a hivatalra. Ezek között a legnyomatékosabban a Röltex üzlet vezetője jelezte, hogy a hajléktalanok egy része éppen az ő rövidáru üzlete előtt tanyázik, iszonyatos bűzt árasztva, ami bizony elriasztja a vevők jelentős részét. Csatlakozott hozzá a szomszédos cipőbolt, s az aluljáróban működő zöldséges üzlet vezetője is. Pikáns részletekkel ecsetelték a kívánatos látvány megvalósulását nehezítő körülményeket. (Megjegyezzük, az aluljáróból a sétányra fordulva, magunk is éreztük az orrfacsaró, penetráns szagot!) ezzel kapcsolatban szólalt meg a vendéglő tulajdonosa, s elmondta, jó lenne, ha a közelben valahol egy nyilvános wc üzemelne, mert ők ugyan – díj ellenében – rendelkezésre bocsátják alkalom adtán a vendéglői illemhelyet, de ebből nem lehet rendszert csinálni!

 

setany  000

 

   Kovács Róbert egyfelől a graffitik kirakatokról, üzletportálokról való eltávolításához ígért segítséget, másrészt jelezte, megvizsgálják, milyen lehetőségeik vannak arra, hogy egy állandó, egyenruhás közterület-felügyelői jelenlét is megvalósulhasson. Az illemhely témában viszont lesz előrelépés, hiszen a Kőkert egy korszerű, rozsdamentes acél szerkezetű, öntisztító wc-t vásárolt nemrég. Hancz Sándor a laptopjában tárolt fotókat be is mutatta a jelenlévőknek. „Az a baj, hogy amikor megtaláltuk a telepítésre ideális helyszínt, kiderült, az építési szabályok szerint oda nem lehet felállítani” – jelezte a helyzet fonákságát a polgármester. Így előre láthatóan az Állomás utcában, a Füzér utca meghosszabbításában, a parkolónál lesz a helye, ami még eléggé a központban van, s bárhonnan gyorsan megközelíthető.

 

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY