AD-blacklist1

2021
dec.
23

Karácsonyi emlék – amikor megjött a Jézuska

Írta: Oszvald György

xmas tree leadA karácsony a kereszténység második legnagyobb ünnepe, amellyel Isten fia, Jézus Krisztus földi születésére emlékeznek. Assisi Szent Ferenc az ünnepek ünnepének tartotta. Minden évben december 25-én tartják világszerte – 24-e a karácsony vigíliája – az öröm, a békesség, a család, az otthon ünnepe.

 

   

 

   Emlékszem, talán 5-6 éves lehettem, december 24-én édesanyám egész nap sürgött-forgott, főzött, sütött. Ezen a napon mi, gyerekek, a húgom és én, későn keltünk, s kihasználva anyukánk munkálkodását, a nagy szobában kutakodtunk nagy óvatosan a szekrények aljában, fiókok mélyén, sőt, még az ágy alá is bekukkantottunk; a karácsonyi ajándékokat kerestük. Akkor már tudtuk, hogy ezeket a Jézuska hozza, s hogy majd estére az angyalok feldíszítik a fenyőfát, amit édesapánk hozott, s az erkélyen várta (nehogy a melegben elkezdjenek leperegni a tűlevelek), hogy díszbe öltözhessen.

   Szokás szerint a déli órákban, egészen pontosan fél egykor, édesanyánk megterítette az asztalt, s egy szerény ebédet tálalt, mondván, hogy a nagy ünnep, a karácsonyi vacsora este lesz. Ebéd után gyorsan elmosogatott, valahonnan elővarázsolt néhány doboz szaloncukrot, s bevont minket a kötözésbe. Méretre vágott cérnából kellett a szaloncukor „nyakára” hurkot kötni. Azt mondta, hogy ezzel segítünk az angyalkáknak, mert nekik estefelé nagyon sok otthonban kell fenyőfát díszíteni.

 

   xmas tree2a 300pxEz idő alatt az édesapánk kibontotta az erkélyen várakozó fenyőt, a háromlábú, vasból készült tartó csövéhez igazította a fa alját; annyit nyesett le belőle, hogy a törzs éppen csak belefért, majd kiékelte, hogy a fa egyenes legyen. Amikor elkészült, s az üres fát berakta az utcára néző ablakok elé, középre, szólt, hogy menjünk, nézzük meg. A mintegy kétméteres fa egészen más volt így kibontva. A szobát kellemes fenyőillat töltötte be.

   Délután három óra körül anyukánkkal sétálni mentünk, egy jót játszottunk, hógolyóztunk a húgommal, s bizony jól elfáradtunk. Öt óra körül értünk haza, s anyukánk azonnal a jól befűtött fürdőszobába parancsolt minket, hogy alaposan fürödjünk meg, mert a vacsorára szépen fel kell majd öltöznünk. Mire elkészültünk, már az ünneplő ruha várt minket a kisszobában. nekem fehér ing, kantáros, sötétkék kötött rövidnadrág, fehér zokni volt az ünnepi viselet, a húgom egyszerű szabású fehér ruhát öltött. A fehér zokni neki is kijárt. Kicsit éhesek voltunk, de anyukánk azt mondta, ne együnk semmit, nemsokára vacsora lesz, s ha most eszünk, nem fogunk jóllakni.

 

   Türelmetlenek voltunk, nagyon vártuk már, mikor szólal majd meg a Jézuska csengője, ami azt is jelentette, hogy lerakta az ajándékokat a fa alá, s az angyalkák is végeztek a fenyő feldíszítésével, ami így már karácsonyfa lett. A türelem „csengőszót termett”, édesapánk tágra nyitotta a nagyszoba ajtaját, s mi szélvészként rohantunk be. Alig léptük át a küszöböt, szinte azonnal megtorpantunk. Csillagszórók világították meg a sötét szobát, a fények villóztak az üveggömb díszeken. Anyukánk megfogta a kezünket, a fa köré álltunk, s rákezdett a Mennyből az angyal dalra. Éles fejhangja úgy zengett, mintha a templomban énekelte volna a zsoltárt. A csillagszórók leégtek (jó büdös lett a szobában), az ének is véget ért, és ebben a pillanatban eljött a mi időnk: a húgommal versenyezve téptük le az ajándékokról a színes papírokat; az örömünk határtalan volt. Egymás szavába vágva ugráltunk fel, s egymást félretolva mutogattuk a könyvet, a babát, a játékvárat a sok-sok katonával.

    A vacsora valahogy nem is volt fontos…

 

Meghitt, békés karácsonyt kívánok minden kedves olvasónknak!

Oszvald György szerkesztő