AD-blacklist1

2021
dec.
22

Hogyan állítsuk össze a tökéletes szilveszteri bevásárlólistát?

Írta: szerk-OGY

bevasrlas 2A hallal elúszik a szerencsénk? A szárnyassal elszáll? Ha adunk valamelyest a szokásokra, de legalábbis ennénk egy jót, akkor néhány ételnek a pezsgő mellett mindenképpen biztos helye van a bevásárlólistánkon, míg néhány másikat legalább erre az alkalomra érdemes száműzni róla.

 

 

   A népi hiedelmek még ma is meghatározzák valamelyest, hogy milyen fogásokat látunk szívesen az év utolsó estéjének asztalán; ahogy minden kultúrában, nálunk is megvannak az ilyenkor bevett szerencsehozó finomságok. Persze, ahogy a böjtös ételek fogyasztása sem általános már, úgy az alábbi listában felsorakozó menü sem minden háztartásban azonos. Ha viszont adunk valamelyest a szokásokra, de legalábbis ennénk egy jót, akkor néhány ételnek a pezsgő mellett mindenképpen biztos helye van a bevásárlólistánkon, míg néhány másikat legalább erre az alkalomra érdemes száműzni róla.

   Amennyiben szeretnénk kényelmesen megoldani a vásárlást, akár online is összekészíthetjük a csomagunkat, és még csak ki sem kell hozzá mozdulnunk, sőt, cipekednünk sem kell, hiszen a házhoz szállítással, akár a legfelső emeletre is felhozzák a rendelésünket. Egy rekesz pezsgő?!

 

Mi szerepeljen a listán?

 

   A magyar asztalokra leggyakrabban a lencse kerül, az apró szemű hüvelyes a pénzérméket, azaz a nagy számukból adódó gazdagságot szimbolizálja. Éppen ezért egyébként fel is cserélhető egyéb hüvelyesre, babra, borsóra, ahogy az ízlésünk diktálja. Ha csak a főzeléket szeretnénk leváltani, a lencséből készült saláta is éppoly tökéletesen megfelel a követelményeknek, mint a hagyományos társa. Köretnek is rizst, kölest érdemes választani erre a napra, ez is az előző elvén működik. Szokás volt csak úgy zsebrevágni is a lencsét, de azzal biztosan nem lakunk jól!

 

   bevasrlas 1Idehaza a szilveszterkor legnépszerűbb hús a sertésé, a malacsült különösen kedvelt ezen a napon. És hogy ennek mi az oka? A disznó kitúrja a szerencsét! A vegetáriánusok talán szívesebben néznék ezt végig élőben, de a húsevőknek akár sültként, akár a mára már talán jobban elterjedt virsli formájában is működhet. Nálunk a szárnyas elröpteti, a hal elúsztatja, a vad pedig elfut a szerencsénkkel, ezért ezeket a húsokat ilyenkor nem szokás fogyasztani. Pulykát pedig azért nem, mert haragot szít. Akadnak országok, ahol viszont éppen a hal a főétel, a pikkelyek és az érmék közötti hasonlóság révén: „ahány pikkely, annyi pénz”.

 

   A bevásárlólistánkra még érdemes felvenni a pogácsa összetevőit is, hiszen az úgynevezett szerencsepogácsa igazi tökéletes szilveszteri rágni való. Az egyik pogácsába egy érmét kell tenni, ami a megtalálójának szerencsét és bőséget hoz majd. Éjfél előtt el kell fogyasztani; a fogaink épségében alkalmazhatjuk a skandináv megoldást is, miszerint mandulát rejtünk a rizspudingba. 

   A kenyérszegés is elsején esedékes, a frissen vágott kenyér biztosítja, hogy egész évben legyen mit ennie a családnak. Éppen ezért is fontos, hogy ne faljunk fel mindent szilveszter éjszaka, hagyjunk másnapra is ételt!

 

Édes élet

 

   bevasarlas 3Érdemes mézzel is felkészülni, hiszen a régiek úgy tartották, ha a szerelmesek mézzel bekent ajakkal váltottak csókot, kapcsolatuk is legalább olyan édessé válik, és így hosszan kitartanak majd egymás mellett!

 

   A rétes és a fánk nem csak megédesítik az esténket, de a következő évet is; előbbi hosszúra nyújtja a boldogságunkat, utóbbi pedig a teljességet hozza el az életünkbe.

   A rétes tölteléke is a bőséget, boldogságot jelképezi, tehát ne sajnáljuk ki belőle!

 

   És hát, egyébként is jövőre kezdjük a fogyókúrát, akkor meg miért ne?!