AD-blacklist1

2020
okt.
12

Együtt a család

Írta: Oszvald György

NK 32leadVidám, jó hangulatú családi délutánt rendezett a Nagycsaládosok Kőbányai Szent László Egyesülete szeptember 20-án. A helyszínt a Helytörténeti gyűjtemény biztosította, a résztvevők pedig nem csak az udvaron múlatták az időt, de alkalmuk volt a kiállításokat is megtekinteni. Sőt…

 

 

 

Ha már a bevezetőben megemlítettem, gyorsan elmondom, mit is rejt a „sőt” utalás. A gyűjtemény közösségi termében az internethasználat veszélyeire hívták fel a figyelmet az előadók, gazdag prezentációs anyagokkal kiegészítve az előadásokat. Bár szokatlan, de indokolt a saferinternet (biztonságos internet) jelenléte, hiszen a szülők sok esetben nem is nagyon tudják, mit és hogyan használ a csemetéjük a világhálón. És a böngészésen túl az is fontos, hogy milyen tartalmakat tölt fel! Gondoljunk csak arra, hogy ha egy tinédzser olyan fotót vagy videót possztol a barátjáról, ami alkalmas a képmáshoz való jog megsértésére, annak adott esetben elég komoly jogi következményei is lehetnek.

 

   NK 56No, de vissza a családi délutánhoz! A szervezők a maghívóban jelzett programokat biztosították, de tudni kell, hogy a kézművesség igencsak színes formában volt jelen. A Witeg-Kőporc Kft. jóvoltából kipróbálhatták a porcelánfestést, Keller Diána asztalánál kagylóhéjból lehetett dísztárgyat ragasztani, Kires Györgyné pedig szélforgók készítésében segédkezett (képünk).

 

   Az udvarra vezető lépcső mellett egy festőállványra feszített vászonra bárki elhelyezhette a tenyérlenyomatát. A körberajzolás után jött a festés, s bármilyen színt lehetett választani ehhez. Ettől lett izgalmas az alkotás.

  

   NK 52A szellemi próbát egy helytörténeti totó jelentette, amit a bejáratnál, a regisztrációnál lehetett kitölteni. Magam is kipróbáltam: enyhe öniróniával írom meg, hogy a teljesítményem durván 70%-os volt.

 

   A délután végén, az eredményhirdetésen kiderült, hogy egy család hibátlan választ adott mind a 14 kérdésre, így az itt beharangozott jutalom, egy értékes hátizsák, a Müller-Veres családhoz került. A másik hátizsákot a Bernáti család sorsolással nyerte el, mint a második legjobb, csak két rontott választ adó négy család egyike. (Meglepetésemre, Koós Judit elnökasszony engem választott a sorsolásra, mint abszolút kívülállót.) A 12 pontot elérő három család: a Kocsis, a Pluzsik és a Pálinkás család.

 

   És, ha már kvíz a téma: Verbai Lajos, a gyűjtemény vezetője Kőbánya történetéből tett fel kérdéseket, természetesen, elsősorban a felnőtteknek. Egyet hadd emeljek ki! „Vajon igaz-e, hogy az Aranycsapat a nevezetes londoni 6:3-as győzelme előtt Kőbányán tartott felkészülési mérkőzést?” – szólt a kérdés. Hát, most nehéz helyzetben vagyok! Hmm… Javaslom, tekintsék meg a délutánról készített videót; ott szerepel a válasz.

 

 

   A felnőtteknek egy másik élményt is biztosított a gyűjtemény: Verbai Lajos vezetésével a Kőbánya aranykora állandó kiállítást tekintették meg.

   NK 999aUgyanakkor a gyerekeket – egy korhű jelmezbe öltözve – Földényi Krisztina Képünk) kalauzolta. Igaz, számukra még egy meglepetést szerveztek: kérdésekre kellett felelni, és különféle feladatokat megoldani.

 

   Meg kell jegyeznem, hogy a feladatok kapcsolatot teremtettek a látogató eredményességét buzdító tényezővel. A délután folyamán ugyanis minden egyes programban való részvételért – így a múzeumlátogatásért is – a családi délutánra bevezetett „fizetőeszközt”, fabatkát kaptak a gyerekek. Ezt különféle játékokra, plüss állatokra és sok-sok más csodára tudták beváltani a gazdag választékból.

 

   NK 999A kőbányai Udvardi Blanka 3. osztályos tanuló (képünk) a fellelhető legnagyobb plüss mackót szorongatta.

 

   – Biztos vagyok benne, ez volt a legdrágább játék. Mennyit fizettél érte? – kérdeztem.

   – Kilenc fabatkát – felelte, és az is kiderült, hogy ennyi „pénze” összegyűljön, milyen programokban vett részt. – A porcelánfestésnél kettőt festettem, folytatta, és az anyukám is besegített, így itt három bónt kaptam, ragasztottam kagylós ajándékot, a másik asztalnál három szélforgót csináltam, kifestettem a kézlenyomatomat, és egy virágot is, meghallgattam az internetes veszélyeket. Így összesen tíz fabatkám lett, és még egy maradt is.

   Kiderült az is, hogy Blanka még nem adott nevet a macinak, mint mondta „még alszom rá egyet”, és az egy fabatkáért is szeretne venni még valamit. Blanka elmondta azt is nagyon jól érezte magát, tetszett neki az egész délután, s hogy egy pillanatig sem unatkozott.

 

   A délutánt a már említett helytörténeti totó eredményhirdetése mellett egy bőséges uzsonna zárta. Nem kétséges, a délután 2-től este hatig tartó esemény tartalmas időtöltés volt mind a gyerekek, mind a felnőttek számára.

 

   Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT 

   Fotó: 10kerkult.hu/OGY