AD-blacklist1

2011
szep.
11

A múzeum még marad

tzolt mzeumEgyelőre Kőbányán marad a Tűzoltó Múzeum, ám hosszú távon a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ új objektumában kaphat végleges helyet. A kerület eme kulturális értékéért mindenképpen ragaszkodni kellene.

 

Aki járt már a kőbányai székhelyű Tűzoltó Múzeumban az két ok miatt is csodálkozott: egyrészt a gazdag tárlat miatt, másrészt, hogy az egyes ódon, patinás eszközök afféle „bútorként” funkcionálnak a Kőbányai Tűzőrség épületében. Finoman fogalmazva is méltatlan, hogy egy ilyen remek bemutatónak ilyen mostoha körülmények között kell léteznie.


A 10kerkult.hu érdeklődésére a múzeum fenntartója, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság médiaosztályának munkatársa, Petróczi Tímea elismerte, hogy a mostani helyszín valóban nem nyújt ideális körülményeket a gyűjteményének bemutatására. Megjegyezte, a megfelelő elhelyezés nagyon régi probléma, egészen az alapítás idejére nyúlik vissza.
- Korábban többféle elképzelés és műszaki terv született egyrészt a külső kerületekbe, másrészt a belvárosba történő telepítésre – mondta. – Most ugyan nincs tervezve a Tűzoltó Múzeum más helyre költöztetése, azonban hosszabb távon a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ, mint a múzeum irányítását ellátó szerv, jövőbeli objektumfejlesztési elképzeléseiben fontos szerepet kap a megfelelő elhelyezésének biztosítása. Pillanatnyilag a múzeumi épület további bővítésével látszik célszerűnek megoldani a kiállítótér megnövelését, és javítani a kiállítás bemutatásának feltételeit.


Ha jól értettük Petróczi Tímea szavait, akkor valamikor elköltözhet innen a múzeum. A magunk részéről mi a Kőbányán maradást támogatjuk. Bízunk benne, hogy majdan az is kardoskodni fog érte, akinek feladata a sokszínű kőbányai kulturális élet biztosítása…