AD-blacklist1

2011
szep.
11

Fotókiállítás a hősök emlékére

WTCA 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadáskor készített hírügynökségi fotókból álló kiállítás nyílt meg a Tűzoltó Múzeumban, Kőbányán. Az október 9-ig, ingyenesen látogatható tárlat megnyitóján részt vett a kiállításhoz a fényképeket biztosító Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának diplomatája, Eleanor Tangpiengco, és a BM OKF főigazgató-helyettese, Dr. Hoffmann Imre tű. vezérőrnagy is.

 

A mintegy negyven fényképfelvételt az Associated Press fotósai készítették a támadás időpontjában, illetve közvetlenül utána. A fényképek mellé a kiállítás alkotói szándékosan nem helyeztek magyarázó feliratokat, hogy a szemlélők gondolatai, érzései befolyások nélkül, szabadon alakulhassanak. A tárlatot megnyitó Dr. Hoffmann Imre a tíz évvel ezelőtt történtekre emlékezve kijelentette, a terroristák által eltérített, és a Pentagonba, valamint a World Trade Center ikertornyaiba irányított repülőgépek szomorú helyzetet teremtettek, nyomukban azt az érzést hagyva, hogy sem hely, sem személy többé nem lehet biztonságban. A New York-i tűzoltók életük révén szolgálták meg azt a bizalmat, amelyet az emberek általában a lánglovagokba helyeznek. A terrortámadás során, emlékeztetett a főigazgató-helyettes, közel háromezer ember halt meg, köztük 343 tűzoltó bajtárs. A tábornok hozzátette, a kollégák abban a rémületes helyzetben is tették a dolgukat, mentették a tornyokban rekedteket, később saját munkatársaikat. Hoffmann Imre az amerikai nagykövetség képviselőjének elmondta, az elmúlt tíz esztendőben a magyar tűzoltók minden évben megemlékeztek a terrortámadás nyomán életüket vesztett amerikai bajtársakról, egyebek mellett emlékfutást tartanak.
 
wtc kiallitasA Tűzoltó Múzeum igazgatója, Réti Dezső a tárlat ötletéről, létrehozásáról elmondta, igyekeztek keresni egy olyan formát, amely korábban még nem volt, így született a fotókiállítás gondolata. Minthogy a múzeum a kőbányai tűzoltóság épületében van, az előkészületeket az ott szolgáló lánglovagok nyomon követték. Véleményüket is kérték, tette hozzá az igazgató, így a válogatásba bekerültek olyan fényképek is, amelyeket kimondottan a tűzoltók javasoltak. Ezeken nem elsősorban maga a beavatkozás látható, hanem olyan felvételek, amelyek a New York-i kollégák érzéseit, lelkiállapotát tükrözik. A fotók mellett egyébként mind a 343 tűzoltó áldozat neve (köztük kettő, amelyik kimondottan magyarosan hangzik: Lt. Michael Fodor és Robert Foti neve) megtalálható a falon.
 
A megnyitón résztvevő Eleanor Tanpiengco, az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségének diplomatája elmondta, ő maga New York-i, de a terrortámadás időpontjában Washingtonban volt. Nem a Pentagon épületében, de a becsapódás után őket is evakuálták. Hozzátette, amikor meghallották a hírt, hogy repülőgép csapódott a Világkereskedelmi Központ egyik tornyába, először azt hitték, hogy baleset történt. Amikor a második repülőgép becsapódásáról jött a hír, már sejtették, hogy valami komolyabb dolog történt. A Pentagonban tartózkodók pedig először bombatámadásra gyanakodtak. Amikor kiderült, hogy valójában terrortámadás érte az országot, mindenki sokkot kapott. A diplomata úgy fogalmazott, soha többé nem tér vissza az addig meglévő biztonságérzet. Hozzátette, a repülőtereken azóta bevezetett, sokszor túlzónak, feleslegesen aprólékosnak tűnő biztonsági intézkedéseket bár nem szereti, tiszteletben tartja, és szükségesnek ítéli azokat.
 
A kiállítás megnyitóját követően a szolgálatban lévő kőbányai tűzoltók az elhunyt amerikai bajtársak emlékének adózva mécsest gyújtottak, és a neveket tartalmazó falnál elhelyezték a kegyelet virágait.

(szöveg, fotó: katasztrofavedelem.hu. flickr.com)