AD-blacklist1

2021
dec.
28

Az ünnep olyan lesz, amilyenné tesszük

Írta: Oszvald György

HGYA Xmas 295leadKözel száz nyugdíjas résztvevője volt a Havasi Gyopár Alapítvány karácsonyi ünnepi rendezvényének december 20-án. Az ünnepséget a Kőrösi Kulturális Központ 1. számú termében rendezték, mely technikai felszereltsége lehetővé tette, hogy Kőbánya testvérvárosa, Párkány is jelen lehessen az évzáró karácsonyünnepen.

 

 

   A résztvevőket Mihalicska Terézia, az alapítvány elnöke köszöntötte, majd néhány mondat után átadta a szót Balogh Attila atyának, tekintettel arra, hogy Esztergomba kellett utaznia egy hivatalos egyházi eseményre. Jóllehet, az atyát szorította az idő, nem fukarkodott az ilyenkor szokásos kedves gondolatokkal.

 

   HGYA Xmas 030Az áldás után Attila atya elköszönt, s Mihalicska Terézia (képünk) folytatta a köszöntőt. Azt hangsúlyozta, hogy örül a sok résztvevőnek, annak ellenére, hogy jelenleg is fennáll a vírusfertőzés veszélye. Néhány mondatban megemlékezett a korábbi évek közös, párkányi és kőbányai eseményeiről, majd megköszönte a támogatók (Kőbányai Önkormányzat, EGISZ, Richter Gedeon Nyrt., a Fe-Ferrum Kft. igazgatója) segítségét.

   Terike beszéde alatt pedig arra is fény derült, hogy miért is lóg be a színpadi térbe a fehér vetítővászon. Élőben kapcsolták a technikusok Párkányt, ahol is Eugen Szabó polgármester hivatalában ő maga és a párkányi Új évszázad nyugdíjas klub elnöke, Magdalena Klemász várták, hogy köszönthessék a testvérszervezetet az ünnepen.

 

HGYA Xmas 083

  A párknyiak a vetítővásznon

 

   Elsőként a polgármester méltatta a két város között kialakult, a protokollon túllépő testvérvárosi kapcsolatokat, ezen belül a párkányi és kőbányai nyugdíjasok hosszú évek óta tartó együttműködését.

   Magdika sajnálatát fejezte ki, hogy a pandémia miatt csak a technika segítségével tudják képpel és hanggal üdvözölni egymást. Mint mondta, bízik abban, hogy 2022-ben lehetőségük lesz személyesen is találkozni mind Párkányban, mind Kőbányán.

   A kölcsönös köszöntésekből nem maradhatott ki Jógáné Szabados Henrietta, a Kőbányai Önkormányzat nemzetiségi referense sem. Kiemelte, hogy a Havasi Gyopár és a párkányiak éveken át tartó, valóban testvéri viszonya nélkül nem jöhetett volna a két város testvérvárosi kapcsolata.

  

HGYA Xmas 048

 

   A közéleti megszólalásoki után „helyre állt a rend” – Kőbánya egyházi vezetői folytatták karácsonyi gondolataik megosztását. Először Szilágyi-Sándor András református lelkipásztor, majd Benkóczy Péter evangélikus lelkész szólt a jelenlévőkhöz. Mindketten egy általános témából kiindulva vezették le a karácsony jelentőségét, értelmezését.

  

HGYA Xmas 246

  Gyurity István és Nyertes Zsuzsa egy jelenetben

 

    A beszédek után egy igazi meglepetés műsorral kedveskedtek a nyugdíjasoknak. Élve a Köszönjük Magyarország program támogatói segítségével, meghívták a Pesti Művész Színáz és egyben a Rádiókabaré művészeit (Nyertes Zsuzsa, Tunyogi Bernadett, Gyurity István, Kövesdi Miklós), akik a Tiszta kabaré című, fergeteges, stand up műsorral, rövid, felolvasó színházi jelenetekkel és parádés énekszámokkal járultak hozzá az ünnepség hangulatához.

 

   HGYA Xmas 543A nagy sikert arató műsor után az egyesület önkéntesei apró ajándékokkal köszöntötték a színészeket, majd az ünnepségen részt vevő nyugdíjasok is átvehették tőlük a karácsonyi ajándékcsomagot.

 

 

 

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY