AD-blacklist1

2022
dec.
13

Egy elmaradt program margójára

Írta: Oszvald György

tata fényes mapA révkomáromi (Komarno) kirándulás utáni eső ugyan meghiúsította a Tata-Fényesfürdő területen lévő Fényes Tanösvény megtekintését, de a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke Betegszervezet tagjai mégsem maradtak élmény nélkül. Igaz, csak vetítéssel, de pótolták a tanösvény „meglátogatását” november 29-én.

 

  

   A nyári, révkomáromi kirándulás záró programja a tervek szerint már Magyarországon, Tatán lett volna. A Fényes Tanösvényt tekintették volna meg a stroke-klub tagjai. A feltételes mód pedig azért van, mert a tanösvény felkeresését szó szerint elmosta az eső. A komáromi ebéd után pár perccel szinte özönvízszerű eső tette lehetetlenné a tatai megállót. Az elmaradt élményeket vetítéssel pótolták. A Juhász Györgyi és Oszvald György több, az interneten fellelhető filmekből válogattak ki néhányat, melyekből egy érdekes, és a tanösvényt sokféle módon bemutató videót szerkesztve láthattak azok is, akik nem vettek részt a révkomáromi kiránduláson. Sőt, a víz alatti világot bemutató részt még akkor sem láthatták volna a résztvevők, ha nem mossa el az eső a programot.

  fenyes2

  

   Bár a videó sok információt tartalmaz, néhány gondolatot azért megosztunk az olvasókkal.

   A „Vizek Városaként” ismert Tatán hajdanán több tucat forrás ontotta magából a kristálytiszta forrásvizet. A sok forrás közül, itt Fényesen törtek fel a legnagyobb hozamúak, évszázadokon, évezredeken át háborítatlanul. A XX. század emberének jóvoltából azonban megváltozott a természet egyensúlya, az 1950-es években, a Tatabánya környéki, rendkívüli módon felerősödött mélyművelésű bányászat következtében az egykor kiapadhatatlannak gondolt források, a 70-es évek elejére szép lassan elapadtak.

   fenyes5

 

   A rendszerváltás után, a 90-es évek elején sorban zártak be a környék szénbányái, és láss csodát, 2001 májusában egyszer csak újra vízzel telítődtek meg a Fényes-fürdő területén lévő már-már kiszáradt lápok. Visszatért az élet a láperdőbe, a természet visszavette, ami az övé volt. A források enyhén szénsavas, tiszta vizét már több mint 100 éve élvezhetik fürdésre is az idelátogató vendégek. 1913-ban alakították ki a karsztvizekre épült Fényes-fürdőt, mely a mai napig működik a forrásvidék északi végében.

   fenyes3

 

   2015-ben épült ki az egyedülálló, 1350 méter hosszú cölöpsétány, melyen számos információs tábla segít felfedezni a lápvidék páratlan állat- és növényvilágát, a forrásvidék látnivalóit. A szigorúan védett természetvédelmi terület 2006 óta a világ legértékesebb vizes élőhelyeit védő nemzetközi Ramsari Egyezmény helyszínei közé tartozik.

 

Stroke fenyes 013

 

   A klubnap – rendhagyó módon – két értékes önvallomással folytatódott. Kovács Emil és Darvas Gábor olvasott fel irodalmi értékű novellát életük egy-egy szeletéből. Míg Kovács írása komoly hangvételű és kiválóan szerkesztett, addig Darvas szó szerint humorpirulákat gurított a tagságnak. A vidámságot kiváltó önéletrajzi novella azonban kisebb vitát váltott ki a gyógyszeradagolás mikéntjéről. A vitát dr. Lippai Zoltán főorvos „tette helyre” mindkét oldal érvelt figyelembe véve.

   Stroke fenyes 000

   Kovács Emil  (balra) írása ITT , Darvas Gábor (jobbra) novellája ITT olvasható (az írásokat rövidesen közöljük, a cikket frissítjük.)

 

   A sztrók klub hagyományos zárása, hogy a Bajcsy-Zsilinszky Kórház dietetikusai nagyon hasznos és változatos témákkal segítik a sztrókon átesett betegek – és természetesen a nem beteg tagok – étkezési szokásait.

 

Stroke fenyes 195   Ezúttal Hegyi Adrienne (képünkk) – megküzdve a diavetítés hiányával – tartott egy rövid előadást.

 

A cikkhez képgaléria tartozik – ITT

Fotó: 10kerkult.hu/OGY