AD-blacklist1

2022
dec.
09

Falmászás és gyógyítás

Írta: Oszvald György

Potos maszofal 058 leadKülönleges és ma még az egyedi kategóriába sorolható projektet mutattak be a MAG47 Kft. székhelyén. A falmászó sport lehetőségeit a gerincoszlop deformálódásainak javításában kívánják kamatoztatni. A látványos bemutatóval egybekötött előadást november 30-án tartották meg.

 

  

 

 

   A Kada utca felől megközelíthető, az egykori magtár épületében jelenleg a falmászás fellegvára található. A létesítmény megálmodói nemcsak a különféle kapaszkodókkal felszerelt, a mászásra szolgáló falfelületekre gondoltak a tervezésnél: kávézó, rendezvényterem is található az épületben. A lehetőségek szinte kotlátlanok, hiszen a mászsáson kívül egyéb tevékenységek is végezhetők. A jógázás, a gerinctorna, egy születésnapi buli jól megfér az ipari alpin oktatással, a három kategóriába sorolt (köteles, boulder és gyorsasági) sportmászsással, a csapatépítő tréningekkel, nem utolsó sorban a tartásjavító falmászással. Erre a célra egy speciális felszereltségű termet rendeztek be. Természetesen, a felnőttek mellett az ifjabb korosztályra is figyelnek: a kicsiknek, a kezdőknek egészen más falat építenek, mint a nagyoknak.

 

   Potos maszofal 049Mindezeket Kővágó Károly, a cég tulajdonos ügyvezetőjétől (képünk) tudtuk meg.

   Örömmel ismertette az előadáson résztvevőknek (pedagógusok, gyógytornászok, a polgármesteri hivatal dolgozói, sportvezetők és más érdeklődők) az sportcentrum létrejöttét, jellemző adatait, működésének lehetőségeit (megjegyzem, mindezt nemcsak a diákon, de élőben is megmutatta), majd átadta a szót Bádovszky Zoltán gyógytornásznak.

 

   Bádovszky (balra lenti kép) a prezentációban elmondta, hogy a mászófal-terápia során csak az ortopédiai vonallal foglalkoznak. Előadásának lényege volt, hogy miért a gyerekek a célcsoport: a fiatalkori deformitások időben való kezelését tartja fontosnak. „A mászással izgalmassá, változatossá, jobban fogyaszthatóvá lehet tenni a gyógytornát, s a korrekciós izomerősítést. A schroth terápia általában unalmas a gyerekeknek.” – magyarázta.

 

   Potos maszofal 003Az érdeklődők megismerték a háromféle deformálódási kategóriát is:

 

   a/ hanyag tartás (pl.: egyirányú terhelés a számítógépnél),

   b/ scheuermann hát,

   c/ gerincferdülés (scoliosis).

 

   Az elméleti ismereteket az előadás résztvevőinek érdeklődése közepette, a már említett tartásjavító teremben, élőben is demonstrálta Szarvas Luca Orsolya (gerincferdüléssel küzdött) segítségével.

 

 

A cikkhez képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY