AD-blacklist1

2020
nov.
01

Fájdalmak, melyek megkeserítik a hétköznapjainkat

Írta: szerk

fogfajas okaiA felhőtlen jókedvünket könnyen beárnyékolhatja egy hirtelen jelentkező fájdalom, amely megkeserítheti mindennapjainkat. Főleg igaz ez akkor, ha a fájdalom szüntelen, időszakosan visszatérő, de a spontán nyilalló érzés is komoly bélyeget nyomhat aznapi teljesítményünkre. Nézzük meg, melyek azok a fájdalmak, amelyek hatással vannak mindennapjainkra!

 

Fontos figyelmeztetés: A fej- és fogfájás okai között olyan betegségek is vannak, amelyek súlyos szövődményekkel járhatnak. Forduljon szakemberhez kínzó fájdalom esetén!

 

A fájdalom típusai

 

   Mindenki máshogy érzékeli a fájdalmat, hiszen mindnyájunknak van egy bizonyos fájdalomküszöbe, amely egyéntől függően alacsonyabb vagy magasabb lehet. A fájdalom intenzitása egész széles spektrumú, hiszen lehet viszonylag enyhe, de kiterjedhet az elviselhetetlen kategóriáig is.

   Az erősségtől eltekintve a fájdalmat két csoportra oszthatjuk annak függvényében, hogy mennyi ideje áll fenn. Az akut, heveny fájdalom rövid ideje fennálló, míg a krónikus 3 hónapnál tovább tartó fájdalmat jelent.

 

A leggyakrabban jelentkező fájdalmak

 

   Ismerősöktől, barátoktól, munkatársaktól szinte naponta hallhatunk egy-egy panaszt, amely valamely fájdalomra utal. A leggyakrabban emlegetett fájdalmak a fej-, fog-, has-, hát- és derékfájás, ízületi fájdalom.

 

   fogfajas okai2A fejfájás lehet éles, lüktető vagy tompa fájdalom is, amelynek leggyakoribb okai közé soroljuk a stresszt, a túl kevés alvást és folyadékbevitelt, de más okok is meghúzódhatnak mögötte, mint például akut arcüreggyulladás, magas vérnyomás vagy középfülgyulladás.

 

   A második leggyakoribb panasz a fogfájás, amelynek szintén több típusa ismert. A legismertebb a tompa fogfájás, de jelentkezhet éles, lüktető és szúró fájdalom is. A fogfájás okai mögött legtöbbször fogszuvasodás, fognyaki érzékenység, fogbélgyulladás, fogágybetegség és arcüreggyulladás állhat, de gyakori panaszt jelent a bölcsességfog előtörése is.

 

Hogyan győzhetjük le a fájdalmat?

 

   A kínzó, hasító fájdalomra szinte azonnal megoldást szeretnénk keresni, így fej- és fogfájás ellen ideiglenesen jó megoldásnak tűnik a fájdalomcsillapító gyógyszer. Azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a gyógyszerek legtöbb esetben csak a tüneteket csökkentik, de ha komoly betegség áll fenn, arra nem nyújtanak hosszú távú megoldást. Rendszeresen jelentkező fájdalom esetén forduljunk szakemberhez!

 

Összegzés

 

   A hétköznapok során jelentkező fej- és fogfájás, hát- vagy derékfájdalom megkeserítheti életünket, hiszen hatással van közérzetünkre, teljesítményünkre. A fej- és fogfájás csillapítására kezdetleges megoldás lehet a fájdalomcsillapító gyógyszer, de érdemes minél előbb orvoshoz fordulni a krónikus betegségek kiszűrése érdekében.