AD-blacklist1

2020
okt.
19

Richter Anna Díj – kis lépések mellett nagy eredmények

Írta: szerk-OGY

RAD lead2A Richter Anna Díj projektzáró ünnepségét online rendezték meg, mely alkalommal Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője a díjátadás megnyitása mellett egyben meghirdette a díj 3. évadját is. Az ünnepséget élőben közvetítették a díj facebook oldalán, október 13-án.

 

  

 

A díjátadó ünnepség, melynek az Aria Hotel Budapest by Library Hotel Collection adott helyet, most is meglepő felütéssel indult: rad3Lesovszky Laura, Egészségkert projekt csapatának tagja, a Bácskiskun megyei Oktatókórház Gazdasági osztály osztályvezető helyettese, és Olasz Csaba, a kecskeméti Olasz Meló Zenekar alapítója, frontembere, a Voice tehetségkutató középdöntőse énekelt duettet.  (képünk)

   Megjegyzem, Beke Zsuzsa köszöntője után is ők zárták az első részt, mintegy keretet adva a megnyitónak.

 

   Köszöntőjében Beke Zsuzsa kiemelte, hogy a társadalmi felelősségvállalás keretében a Richter 10 projekt megvalósításához járult hozzá összesen 40 millió forint értékben az eddigi 2 évad alatt. A sikeres projektek bebizonyították, hogy ez a kezdeményezés hiánypótló, szükség van rá, s a maga nemében egyedülálló.

 

   rad1 bekeNem véletlenül mondta Beke Zsuzsa (képünk), hogy „kulcsfontosságú területekre tudják felhívni a figyelmet: például a stroke prevenció, vagy az orvosok feltöltődését, regenerálódását segítő lehetőségek megteremtése.”

 

   Hangsúlyozta, hogy a Richter Gedeon Nyrt. célja az egészségtudatosság, a társadalmi jólét fenntartása, ebben a nők támogatása, s hogy ezek a célok a Richter profiljába vágnak, a Richter Gedeon szellemiségét viszik tovább.

 

   A Richter Gedeon Nyrt., felkarolva ezeket a kezdeményezéseket, olyan projektek megszületésében vesz részt, melyek hozzájárulnak a hazai egészségügy és oktatás fejlesztéséhez, az ott dolgozók munkakörülményeinek jobbá tételéhez, társadalmi változásokat indíthatnak el, melyek minőségi változást hozhatnak a hétköznapokba.

 

A Richter Anna Díj 3. évadjára 2020. december 1-jéig lehet pályázni a projekt feltöltésével. A pályázati oldal, mely minden szükséges információt tartalmaz, IDE kattintva nyitható meg.

 

   A díjátadó második részében bemutatták a győztes projekteket, majd a díjazott csapatokkal a zsűri tagjai beszélgettek.

 

A Richter Anna Díj közönségdíjasa:

 

Hegmesék – mindent a császármetszésről

 

   A hazai kórházakban a babák 40%-a császármetszéssel látják meg a napvilágot. Elengedhetetlen, hogy a szülés műtéti módjával kapcsolatos hiteles információk könnyen elérhetővé váljanak bárki számára. A szakemberekből álló csapat tagjai egyedülálló virtuális fotótárlatot készítettek, ahol a kiállítás képeit, szülések történeteit is megtekinthetik.

 

 

rad6 hegmesek2

   A fotók, írások és előadások anyagából könyv készült, mely betekintést nyújt a témakör tabukkal övezett területeire laikusok és szakemberek számára egyaránt. Rúzsa Magdi énekesnő szerint a leghatásosabb út másokat érzéseken keresztül megszólítani.

 

 

A gyógyszerész kategória győztese:

 

Szimpatikus klinikus – Országjáró roadshow a klinikai gyógyszerész hivatás népszerűsítéséért

 

   Magyarországon jelenleg mindössze 500 gyógyszerész rendelkezik kórház-klinikai szakvizsgával, miközben a betegbiztonság növelése érdekében ennek többszörösére lenne szükség. A főként klinikai gyógyszerész rezidensekből álló lelkes csapat, a Szimpatikus Klinikusok az ország gyógyszerészképzést végző egyetemein interaktív roadshow keretében mutatják be a terület szépségeit, sokszínűségét. Céljuk, hogy kedvet ébresszenek hivatásukhoz a még döntés előtt álló hallgatókban.

   „A Richter számára fontos a kiváló hazai munkaerő, a gyógyszerész szakma népszerűsítése maximálisan összecseng a mi céljainkkal” – mondta Beke Zsuzsa zsűritag, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője.

   rad7

   A beszélgetésen, melyet Beke Zsuzsa vezetett, kiderült, hogy rezidensek csapata a gyógyszerész szakot oktató egyetemekre mentek el, és ott népszerűsítették a szakmát. Az egyetemisták sok új információval lettek gazdagabbak, képet kaptak arról, hogy mit is jelent klinikai gyógyszerésznek lenni. – Mi a hívószó a végzősöknek, hogy klinikai gyógyszerészek legyenek? – kérdezte Beke Zsuzsa. A válaszban a mottójukra hivatkoztak: „itt összpontosul minden, amit gyógyszerészetről tanulnak, pl. gyógyszerhatástan, a gyógyszer hasznosulása.” Beke Zsuzsa nevetve jegyezte meg, hogy egy ilyen rodashow-t a kémikusoknak is szervezhetnének.

 

 

Az egészségügyi szakdolgozó kategória győztese:

 

12 óra – a stroke betegség megelőzéséért

 

   200-250 ezren élnek a stroke árnyékában hazánkban. Baji Anikó, a sürgősségi triázs és 12 óra névre hallgató projekt csapatával lebilincselő és egyben oktató rövid játékfilmet készített a stroke valódi arcáról. Az egyedülálló, prevenciós szemléletű alkotás a beteg szemszögéből mutatja be a páciens helyzetét, informál és felhívja a társadalom figyelmét a megelőzés fontosságára.

   A legfontosabb, hogy a stroke tüneteinek észlelése után minél hamarébb kórházba kerüljön a beteg. E folyamatban lényeges tudni azt is, mit jelent a 3 órás időkapu? – Kevés infó van erről a 3 óráról, arról, hogy mi történik a szervezetben ezen idő alatt? Szöveti elhalás lép fel, ha az artériás vér nem tud oxigént szállítani – mondott egy alapvető problémát Szily Nóra beszélgető társa, Baji Anna.

   rad4a Baji   Szily Nóra újságírónő, pszichológus, zsűritag, kommunikációs szakemberként is rendkívül kreatívnak találta az alkotást, és megfogalmazta, hogy nincsenek kételyei: a film megtekintése, széles körű terjesztése életeket menthet.

 

A pedagógus kategória győztese:

 

Fenntartható jövőkép(p) – a felnövekvő nemzedéknek

 

   Szemét nem létezik, csak hulladék, aminek még nincs kitalálva az új élete! A környezettudatos csapat animációs filmeket és oktatási segédanyagokat hozott létre a jövő nemzedék oktatására. Az újrahasznosítás mellett a fogyasztás mérséklésére, az erőforrások kapacitásának véges mivoltára szeretnék irányítani a fogékony iskolások figyelmét.

   rad8 pedagogus2   Kertész Éva zsűritag szerint ennyire lenyűgözően elgondolkodtatni, mintát adni és példát mutatni egy nagyon aktuális témában, a környezettudatosságban, igazi szakmai bravúr.

 

 

Az orvos kategória győztese:

 

Egészségkert a kecskeméti kórház területén

 

   Számos kutatás bizonyítja, hogy a gyógyuláshoz a modern orvostudomány és a gyógyszerek mellett szükség van a test és a lélek feltöltődésére is. A kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház csapata csodálatos gyógyító kertet álmodott meg az intézmény területére. A kertben virágokkal szegélyezett utak, padok, pergolák teszik hangulatossá a sétát, pihenést. Az Egészségkert a betegek és a kórházban dolgozók számára egyaránt gyógyulást, feltöltődést jelent, új világot nyit a falakon kívül.

   rad9 kertes2   Dr. Barna István belgyógyász, docens nap mint nap közelről látja a betegek mindennapjait és nem titkolta, hogy irigylésre méltónak tartja, ahogy a kecskeméti kórház dolgozói törődnek pácienseikkel, egymással.

 

   Befejezésül álljon itt ismét a pályázati felhívás: